Британски експерт задържан заради китайски опит за достъп до технологии на Ф-35

Новият стелт изтребител Ф-35Б с вертикално излитане и кацане, приет на въоръжение от морската пехота на САЩ.
Снимка: Ройтерс

Британската полиция потвърди днес, че е задържала мъж по закона за опазване на държавните тайни на фона на твърдения за китайски опит да се докопа до технологии на стелт изтребителите Ф-35Б, предаде АФП.

Брин Джоунс (73 г.) – бивш главен технолог по двигателите с вътрешно горене на „Ролс-Ройс“, е бил задържан след като службите за сигурност получили разузнавателна информация, че може да е предадена класифицирана информация на Пекин, съобщи в. „Сън“.

Британският производител на двигатели „Ролс-Ройс“, който е базиран в Дерби, Централна Англия, извършва суперсекретни дейности по системите за вертикалното излитане и кацане на Ф-35Б – свръхзвуков самолет на американската фирма „Локхийд Мартин“, предназначен за палубната авиация.

Британската полиция потвърди извършения във вторник арест в Дербишир, но не и самоличността на задържания, срещу когото още не са повдигнати обвинения. Мъжът, който работил в частния сектор, бил освободен късно вечерта след разпит.

Полицията извършила претърсване на адрес в Уест Мидландс, което приключило, и друго в Дербишил, което продължава.

В мрежата за професионалисти LinkedIn Джоунс се описал като хоноруван преподавател в Университета за аеронавтика на Сиан. Както и че е работил за „Ролс-Ройс“ от 1968 г. до 2003 г.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Комбинираните терапии при лечението на рак бяха представени на световен конгрес в Чикаго

Комбинираните терапии при лечението на рак бяха представени на Световния конгрес по медицинска онкология в Чикаго. На престижния форум участва и началникът на отделението по Медицинска онкология на болница „Токуда“ д-р Желязко Арабаджиев. Той информира кои от терапиите се прилагат и у нас. "Ние от две години вече прилагаме тази..

публикувано на 20.06.18 в 10:38

Дете от Хасково стана жертва на телефонни измамници

13-годишно дете от Хасково стана жертва на телефонни измамници. Използвана е схемата с обаждане от фалшив полицай. Той поискал помощ за залавяне на телефонни измамници. Детето изхвърлило през терасата на жилището си в квартал “Орфей” 170 грама златни накити. По-късно бащата е подал сигнал в полицейското управление.

публикувано на 20.06.18 в 10:23

Акценти от чуждестранния печат

Евролидерите обмислят планове да изпращат спасените в морето мигранти в центрове извън територията на Европейския съюз, което е признак за по-твърд подход по въпроса с миграцията, пише в. "Файненшъл таймс". Центровете ще бъдат използвани за отсяване на "икономическите мигранти" от "тези, които имат нужда от международна закрила". Предложенията ще..

публикувано на 20.06.18 в 10:19

Религиозните водачи на основните християнски и мюсюлмански вероизповедания в Кипър с послание в подкрепа на бежанците

Религиозните водачи на петте основни християнски и мюсюлмански вероизповедания в Кипър заедно отправиха послание в подкрепа на бежанците и търсещите убежище, за да престане Средиземно море да бъде гробище на невинни хора. Съвместното им обръщение е по повод Световния ден на бежанците, който се отбелязва днес. Архиепископът на Кипър..

публикувано на 20.06.18 в 09:47

Полицията задържа трима мъже след опит да оберат банкомат в София

Трима души са задържани от полицията в София след опит да оберат банкомат на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“. Тримата мъже са задържани през изминалата нощ от полицията след сигнал за това, че са се опитали да поставят копиращо устройство в банкомата и по този начин да оберат парите от картите на евентуалните клиенти на банката. Мъжете в..

публикувано на 20.06.18 в 09:27