Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атентат помрачи безпрецедентно примирие в Афганистан

Генералният секретар на ООН призова страните в конфликта в Афганистан да не допуснат прекъсване на процеса за мир

| обновено на 17.06.18 в 08:45
Прегръдки между войници и талибани по случай края на Рамадан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова страните в конфликта в Афганистан да не допуснат прекъсване на процеса за мир, въпреки вчерашния атентат в провинция Нангархар, предаде ТАСС.

Гутериш осъди нападението, при което загинаха десетки.

Екстремистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за днешния самоубийствен атентат с кола бомба в афганистанската провинция Нангархар, при която загинаха най-малко 26 души, съобщи Ройтерс, като цитира новинарския сайт "Амак",  смятан за негласен орган на групировката.

Бомбата избухна по време на безпрецедентно общо празненство на бунтовници талибани, афганистански правителствени войници и цивилни граждани, радващи се на тридневното примирие по случай ислямския празник, който бележи края на свещения месец Рамазан. Подобни масови празненства днес имаше в столицата Кабул и в още редица провинции и градове на страната.

Веднага след взрива в Нангархар талибаните заявиха, че нямат нищо общо с него.По последни данни освен убитите има и близо 50 ранени.

По-рано този следобед десетки невъоръжени талибани влязоха в столицата Кабул и други големи градове в Афганистан. Това доведе до безпрецедентни сцени - бойци на ислямистката групировка се поздравяваха и снимаха с представители на силите за сигурност и обикновени хора. С талибаните се срещна дори и вътрешният министър на страната Уайс Бармак.

Настроението навсякъде изглеждаше празнично. Врагът е друг, изтъкнаха джихадист, записан от международни медии:
"Нямаме проблем с афганистанската полиция и армия. Бием се, защото в страната ни има чужденци. Няма да имаме проблем с афганистанците, нито сега, нито в бъдеще".

Същевременно президентът на страната Ашраф Гани в специално телевизионно обръщение обяви, че ще удължи примирието за Еида. Не е ясно дали Гани е зинаел за атентата в Нангархар преди изявлението, изтъкна Ройтерс.

Генералният секретар на ООН похвали решението на афганистанския президент Ашраф Гани да удължи прекратяването на огъня с радикалното талибанско движение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стопкадър /

Пуснаха от ареста журналиста Димитър Стоянов

Разследващият журналист Димитър Стоянов е бил пуснат от ареста, съобщи Нова ТВ. Стоянов беше задържан  в понеделник. Първоначалага информация беше, че е заплашил с оръжие служител на НАП, който се е оплакал в полицията Часове преди ареста журналистът публикува в социалните мрежи пост, в който твърди, че е бил нападнат  в гръб в магазина, докато..

публикувано на 23.04.24 в 19:54

Държавният департамент на САЩ: България продължава има проблем с опазването на човешките права

България продължава да страда от сериозни проблеми с опазването на човешките права, констатира в доклада си за миналата година Държавният департамент на Съединените щати. Според авторите на доклада са налице достоверни сведения за мъчения и жестоко отношение към граждани от страна на държавни органи, сериозни проблеми с независимостта на..

публикувано на 23.04.24 в 19:46
Снимката е илюстративна - противопожарен хеликоптер потушава горски пожар в Гърция.

Голям горски пожар на о. Крит до военноморската база на НАТО

Голям горски пожар гори до военноморската база на НАТО - Суда на остров Крит. Евакуираха училища и военната болница. Максимални усилия полагат пожарникари и военни части за овладяване на пожара до военноморската база. По нареждане на Гражданска защита евакуираха детски градини, училище и пациентите от военната болница към базата. Не се допуска..

публикувано на 23.04.24 в 19:36

Комисия в НС прие промените в Закона за висшето образование

Парламентарната ресорна комисия прие промените в Закона за висшето образование, които ще позволят на хората с предоставена временна закрила у нас да продължат образованието си във висши училища. Според промените, те ще кандидатстват и учат при облекчени условия. По данни на Държавната агенция за бежанците, децата с предоставена временна..

публикувано на 23.04.24 в 19:33

Ружа Райчева: Кабинетът "Главчев" ще се задържи по-дълго от очакваното

" Служебният кабинет не е безпартиен. Но в него няма влияние само една партия ". Такова мнение изказа пред БНР политологът Ружа Райчева. Тя прогнозира още, че к абинетът "Главчев" ще се задържи по-дълго от очакваното. Сходна позиция изрази и политологът Иван Начев, според когото още при формирането на кабинета е станало ясно,че може да го..

публикувано на 23.04.24 в 19:25
Диан Червенкондев

112 782 187 лева са постъпили във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

От декември 2023 до март 2024 година във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" са постъпили 112 782 187 лева от компенсации за обработката на руски петрол, съобщи в т. нар. парламентарна комисия "Лукойл" председателят на Фонда Диан Червенкондев. Вносът на руски петрол е спрян, като през декември този внос е бил със "затихващи..

публикувано на 23.04.24 в 18:57

До края на тази година българските пилоти ще започнат обучение на Ф-16

До края на тази година българските пилоти ще започнат обучение на Ф-16. Това каза служебният министър Атанас Запрянов. Ще се произведе и още един самолет, който заедно с другите два, ще дойде у нас до края на първото тримесечие на 2025 г., добави Запрянов: Тагарев: Работи се интензивно по инфраструктурата за Ф-16 "Два самолета ще ни бъдат..

публикувано на 23.04.24 в 18:39