Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

US Сенатът одобри бюджет за отбрана от $716 млрд.

Сенатът на САЩ одобри бюджет за отбраната на стойност 716 милиарда долара, предаде БТА.

Така горната камара на Конгреса подкрепи призива на президента Доналд Тръмп за по-силна армия, но създаде и възможност за сблъсък с Белия дом заради китайската телекомуникационна фирма Зет Ти И (ZTE Corp), както и за недоволство от Турция заради забраната за продажба на Ф-35, отбелязва Ройтерс.

Сенатът на САЩ одобри законопроект за годишния бюджет за отбраната с 85 гласа „за“ при 10 „против“.

Законът за отбранителните разходи включва 639 милиарда долара разходи за отбрана – за купуване на оръжия, кораби и самолети и за плащане на военнослужещите. 69 милиарда долара са предвидени за финансиране на военни мисии.

Преди да влезе в сила, законът ще трябва да бъде съгласуван с вече приетия от Камарата на представителите вариант. Компромисната версия ще бъде изпратена при президента Тръмп за подпис.

Обикновено този законопроект се използва за прокарването на разпоредби по широка гама от политически въпроси, посочва Ройтерс. Тази година Сенатът включи поправка, която отменя споразумение, сключено от администрацията на Тръмп, с което се позволява на китайската компания Зет Ти И да поднови работа с доставчици от САЩ. Това е един от малкото случаи, при които Горната камара на Конгреса, мнозинство в която има Републиканската партия, се отклонява от политиката на Белия дом. Тази поправка обаче не е включена във версията на Камарата на представителите и може да не фигурира в окончателния текст на закона.

Сенатът прие и текст, включващ забрана за продажба на новите многоцелени бойни самолети Ф-35 на Турция, докато президентът Тръмп не потвърди, че Турция не е заплаха за НАТО с покупките на руско въоръжение или задържането на американски граждани.

Този пасаж бе включен заради задържането на американския пастор Андрю Брънсън и сделката за покупката на ракетно-зенитните комплекси С-400.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планова техническа профилактика на предавател

На 23 април от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателя на ултракъси вълни ХАСКОВО 4 на честота 105.8  MHz, излъчващ програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 23.04.24 в 06:00
Стопкадър /

Журналистът Димитър Стоянов е арестуван

Журналистът Димитър Стоянов е бил задържан за 24 часа. Причината е, че е заплашил с оръжие служител на НАП, който се е оплакал в полицията. Случката се разиграла вчера около 18.30 ч. в столичния квартал "Хаджи Димитър".  От МВР потвърдиха за ареста на Стоянов.  По-рано през вчерашния ден Стоянов публикува в социалните мрежи пост, в който твърди, че е..

публикувано на 23.04.24 в 04:36

Тим Бароу ще бъде предложен за следващ посланик на Великобритания в САЩ

Правителството на Обединеното кралство се готви да обяви, че съветникът по националната сигурност сър Тим Бароу ще стане следващ посланик на страната в САЩ, което предизвика реакция от лейбъристите, че може да отменят назначението, ако спечелят общите избори, съобщи "Файненшъл таймс". Очаква се съобщението, че Бароу ще поеме поста от сегашния посланик..

публикувано на 23.04.24 в 04:16

Кипър е домакин на международна среща, посветена на демокрацията

Необходимостта от реформи в съвременните демокрации, заплахите срещу тях и утвърждаването на върховенството на закона са сред ключовите обществени въпроси, които са в центъра на провеждащата се днес в Кипър международна среща на върха за демокрацията. Тя се подкрепя от Европейската комисия и Европейския парламент. Конференцията се стреми да..

публикувано на 23.04.24 в 03:16
Изглед към сградата на британския парламент

Във Великобритания двама мъже бяха обвинени в шпионаж в полза на Китай

Занимаващ се с изследователска дейност в британския парламент и още един сужител в Уестмистър бяха обвинени в шпионаж в полза на Китай на базата на твърдения, че са предоставили информация, която може да бъде "полезна за врага". Кристофър Кеш и 32-годишният Кристофър Бери бяха обвинени по Закона за официалната тайна. От полицията заявиха, че те са..

публикувано на 23.04.24 в 01:54

Зима скова части от Италия

След определено високите температури за месец април, зимата за първи път скова със студ и обилни снеговалежи северната и централна част на Италия. Снежната покривка на места надвишава половин метър, даже и в област като Емилия-Романя, където снегорини разчистват пътищата в планинските райони. Край върха Абетоне обмислят да се възползват от..

публикувано на 23.04.24 в 01:49
Володимир Зеленски

Зеленски: Украйна и САЩ преговарят за двустранно споразумение за сигурност

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на Съединените щати за пакета с военна помощ, който беше одобрен от Камарата на представителите на американския Конгрес и обясни за какво ще бъдат изразходвани средствата.  "Четири приоритета са ключови - защита на небето, модерна артилерия, далекобойни оръжия и да се гарантира, че пакетът с..

публикувано на 23.04.24 в 01:41