Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геодезисти: Крайбрежната плажна ивица не е отразена в проекта за ОУП на Царево

Снимка: БГНЕС

В проекта за Общ устройствен план на Царево не е отразена крайбрежната плажна ивица и грешно е отразена   границата на охранителната зона “А“. Това пише в становище на камарата на геодезистите в България. Експертите уточняват, че крайбрежната ивица е включена в населените места и е предвидена за застрояване при ограничени показатели. 

„Наличието на дюни е установено през 2015 г. и самите кадастрални карти са публикувани на официалната страница на Агенцията по геодезия, картография и кадастър“, обясни председателят на Камарата на геодезистите в България Йоан Каратерзиян

Според него с огражданията на испанската фирма се нарушава Конституцията: 

„Нарушена е Конституцията и с неприемането от страна на институциите, че това е изключителна държавна собственост и с това, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството не е предприело до този момент действия по отчуждаване на имотите, попадащи върху дюни“.

Кметът на Царево Георги Лапчев отказа коментар защо подробният устройствен план не е отразен в сайта на Общината. 

Седем възражения и две становища срещу проекта за Общ устройствен план на Царево има постъпили в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Сигнали за пропуските, за които говорят от Камарата на геодезистите в България, също са стигнали до министър Николай Нанков. За тях той каза, че ще говори с изпълнителя на проекта:

"Ако не постигнем съгласие, не приемем сигналите, има съдебна процедура, която още повече ще забави. Аз имам забележки към изпълнителя на договора и ще имаме среща в близко бъдеще".

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В. Симеонов: Сигналите за незаконно строителство по плажовете са основателни

Вицепремиерът Валери Сименов продължава да твърди, че сигналите, които подава за незаконно строителство по плажовете, са основателни. Той не приема становищата на ведомства, които го опровергават. "Аз съм публикувал във Фейсбук протокола от проверката на..

публикувано на 20.06.18 в 15:02
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Гешев

Съдът спря делото на Гешев срещу бившия правосъден министър

Софийският районен съд спря делото за клевета срещу бившия правосъден министър Атанас Славов, което беше заведено от ексглавния прокурор Иван Гешев.  Причината - депутатският имунитет на Славов. Делото беше заведено след изказване на Славов по повод..

публикувано на 24.04.24 в 11:12

Санкции за свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Руски православен свещеник, отслужил през март възпоменателна служба в памет на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, беше отстранен за три години от изпълнение на духовните си задължения, съобщи Московската епархия на Руската православна..

публикувано на 24.04.24 в 11:09
Делян Пеевски

ДПС няма да е партньор с ПП-ДБ "при доказване на схемите им"

Председателят на ДПС Делян Пеевски каза, че ако бъдат доказани корупционните схеми, свързани с ПП-ДБ, ДПС няма да е партньор в евентуален следващ парламент. "Ако се докаже от компетентните органи и се видят обвързаности с контрабанда, пудели,..

публикувано на 24.04.24 в 10:54

ПП-ДБ с обвинения към ГЕРБ – саботирали второто плащане по ПВУ

От ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за това, че саботират съдебната реформа и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Депутатът Николай Денков обяви, че ГЕРБ бави четири законопоректа, които са обвързани с второто плащане по плана.  По думите му,..

публикувано на 24.04.24 в 10:52
Радостина Ангелова

Проучване за имунизационния календар регистрира нагласите и страховете на родителите

Повече от половината родители на деца от 0 до 4 години у нас подкрепят задължителните имунизации. 54% от запитаните ваксинират децата си. 3,8% са на мнение, че списъкът със задължителните ваксини следва да се допълни. Това показва национално..

публикувано на 24.04.24 в 10:49
Грант Шапс

Лондон иска увеличаване на разходите за отбрана в НАТО

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви, че иска новата цел на НАТО за разходите за отбрана да бъде 2,5% от брутния вътрешен продукт вместо сегашните 2% и това го налага днешният "по-опасен свят". Грант Шапс каза в интервю за Скай..

публикувано на 24.04.24 в 10:47
Антоанета Цонева

Съвет по координация на политиките за българите в чужбина създаде НС

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът прие окончателно промените в Закона за българите, живеещи извън България. Той предвижда създаване на Съвет по координация на политиките за българите извън страната, който да организира работата на..

публикувано на 24.04.24 в 10:44