Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миграцията се превърна във вододел за Европа

Ангела Меркел и Еманюел Макрон в Мезеберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На днешния международен ден на бежанците председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер покани лидерите на осем държави, сред тях и на България, на извънредна среща в неделя в Брюксел, за да обсъдят общата миграционна политика на ЕС. Знаете, споровете около приема на бежанци в Европа не стихват и са на път да разклатят правителството в Германия.

Германците не вярват, че до края на месеца канцлерът им Ангела Меркел ще успее да постигне европейско решение на бежанския проблем. Социологическо проучване, проведено днес, сочи, че 75 процента от запитаните са настроени скептично, а едва 18 процента от тях смятат, че Меркел може да изпълни поставеното от баварския й коалиционен партньор условие.

Миграцията се превърна във вододел за Европа. Това накара френският президент Еманюел Макрон да подкрепи германския канцлер Ангела Меркел в опита ѝ да постигне общо споразумение за това, как да се ограничи миграционния натиск върху Европа.

„Водещ принцип е солидарността. Ще реформираме Дъблинското споразумение и ще търсим общо, европейско решение на миграционния проблем. Приемането на върнати мигранти според Дъблинското споразумение може да е предмет само на двустранни договорености, каквото Франция и Германия постигнаха“, заяви Макрон след срещата си с Меркел в замъка Мезеберг, в която участва и председателят на Европейската комисия Юнкер.

Това се случва на фона на правителствената криза в Германия, където Меркел е притисната от баварския си коалиционен партньор. Вътрешният министър Зеехофер заплаши да започне едностранно да връща бежанци от германската граница. Меркел има две седмици срок да постигне европейско решение. "Без категоричната позиция на Бавария нямаше да се стигне до организирането на две срещи на върха в рамките само на седмица. Можем само да сме доволни", коментира министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер раздвижването в Европа.

В Линц днес той получи индиректна подкрепа от канцлера на съседна Австрия Себастиян Курц. Като бъдещ председател на Съвета на ЕС алпийската република залага на охраната на външните граници на евросъюза като лек срещу бежанския наплив.

„Не е редно, само защото Европа не може да действа решително срещу каналджиите и не иска да охранява външните си граници да застрашаваме най-голямото си постижение – Европа без граници“, коментира Курц, и допълни: „Имаме нужда от зони за сигурност извън Европа, а ако в ЕС няма такава нагласа, то тогава Австрия ще преговаря с отделни държави за създаването на такива зони“.

Разговори за това вече са водени с Дания, която преследва строга антимиграционна политика.

Наред с миграцията, срещата между Макрон и Меркел в Мезеберг ще бъде запомнена и с друго важно решение, а името на замъка край Берлин в бъдеще ще се чува все по-често. Декларацията от Мезеберг на Франция и Германия поставя началото на дългоочакваната реформа в ЕС.

„Отваряме нова страница в историята на ЕС“, заяви Меркел, която накара Макрон да чака почти година нейното съгласие за отделен бюджет на еврозоната. Той трябва да влезе в сила през 2021 г. На практика това е първата стъпка към Европа на две скорости.

Ангела Меркел се опита да успокои с думите: „С нашите европейски колеги ще можем въз основа на това предложение да договорим детайлите. Но казано накратко - нашето предложение за бъдещето на еврозоната е важна и добра първа крачка“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Осем случаи на коклюш в Кюстендилска област от началото на годината

Осем са случаите на коклюш в Кюстендил и областта от началото на годината, казаха за БНР от Регионалната здраван инспекция. Както БНР съобщи, две от заразените  - бебета под 2 месеца от кюстендилския кв. "Изток", починаха в столична болница. Наврементата имунизация, която се прави при личните и общопрактикуващите лекари, е важното и като че..

публикувано на 19.04.24 в 16:32

Ангел Джамбазки очаква рекордно ниска избирателна активност и нова спирала от избори

България е в тежка конституционна и институционална криза след промените в Конституцията, чиято първоначална цел беше  орязване правомощията на президента. Това заяви в Благоевград евродепутатът Ангел Джамбазки, който прогнозира скандално ниска избирателна активност на предсрочните парламентарни избори. Джамбазки потвърди, че ще е водач на листата..

публикувано на 19.04.24 в 16:27

Протест пред НС заради промените в Закона за околната среда

Представители на "Зелено движение" и коалиция "За да остане природа в България" се събраха на протест пред парламента, за да заявят несъгласието си с промените в Закона за околната среда, които депутатите обсъждат.  Според протестиращите под предлог за подобряване на административните процедури се предвижда одобряване на огромни по мащаб..

публикувано на 19.04.24 в 16:16
Мария Нейкова, областен управител на Бургас

Мария Нейкова е новият областен управител на Бургас

Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.  С решение от днес от длъжността в Бургас е освободен Пламен Янев. На негово място е назначена Мария Нейкова.  Тя заемаше позицията областен управител два пъти досега по време на служебни кабинети - в периода май 2021 г. - януари 2022 г., и от август 2022 г- до юли 2023..

публикувано на 19.04.24 в 16:11
Стефан Димитров

Външният министър заяви, че остава, докато получи указ за освобождаването си

Служебният министър на външните работи Стефан Димитров заяви, че остава на поста, докато има указ на президента за освобождаването му.  Димитров каза, че комуникацията му със служебния премиер Димитър Главчев започва да се подобрява:  "Ще повторя това, което е казал премиерът - има вече диалог. Диалогът е възстановен. От това как този диалог ще..

публикувано на 19.04.24 в 16:09

Авария остави без вода жителите в централната част на Берковица

Аварията е на главен водопровод е на улица "Калето", уточнява от ВиК - Берковица. Поради тази причина без вода са живеещите в централната част на града и в квартал "Заряница". От местното водоснабдително дружество уведомяват потребителите, че аварията се очаква да бъде възстановена в най-кратки срокове и водата да бъде пусната в ранния..

публикувано на 19.04.24 в 16:06
Министър-председателят Димитър Главчев

МС приема програма за компенсиране на разходите за електроенергия

Програма за компенсиране на разходите за крайни клиенти за електрическа енергия за първите шест месеца на тази година предстои да бъде приета от Министерския съвет на днешното му заседание.  Това съобщи служебният министър-председател Димитър Главчев в началото на заседанието.  С 30 млн. лв. ще се компенсират разходите за електроенергия на училища,..

публикувано на 19.04.24 в 15:55