Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Англия разгроми Панама с 6:1

Капитанът Кейн направи хеттрик, Лингард също се разписа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В мач от втория кръг на груповата фаза на световното първенство по футбол в Русия, в група 7 /в Нижни Новгород/, Англия разгроми Панама с   6:1. Головете отбелязаха 1:0 Джон Стоунс /8 и 40/, Хари Кейн /22 и 45 от дузпи и 62/, Джеси Лингард /36/ за Англия и Фелипе Балой /78/ за Панама.

Съставите: Англия: Джордан Пикфорд - Кайл Уокър, Джон Стоунс, Хари Магуайър - Джордан Хендерсън - Кийрън Трипиър (70-Дани Роуз), Рубен Лофтъс-Чийк, Джеси Лингард (63-Фабиан Делф), Ашли Йънг - Рахийм Стърлинг, Хари Кейн (63-Джейми Варди)

 Панама: Хайме Пенедо - Михаел Мурийо, Роман Торес, Фидел Ескобар, Ерик Дейвис - Едгар Барсеняс (69-Абдиел Аройо), Армандо Купър, Габриел Гомес (69-Фелипе Балой), Анибал Годой (62- Рикардо Алива), Хосе Луис Родригес - Блас Перес

С победата Англия поведе в класирането с 6 точки, колкото има и вторият Белгия, но играчите на Гарет Саутгейт имат по-добра голова разлика. Двата тима се срещат в четвъртък, когато ще определят кой от тях ще завърши на първо място в потока и кой на второ. Панама, както и Тунис, отпадат след края на тази първа фаза на Мондиала в Русия.

Англичаните изиграха брилянтно първо полувреме в Нижни Новгород, в което реализираха цели 5 безответни попадения. За последно Англия бе вкарвала 4 или повече гола в един мач във финала на световното първенство през 1966 година, когато побеждава ФРГ с 4:2 след продължения.

Защитникът Джон Стоунс даде начало на английския спектакъл в осмата минута, когато бе оставен абсолютно непокрит при едно центриране от корнер и с плонж засече центрирането на Кийрън Трипиър за 1:0. Това бе и първи гол за играч на Манчестър Сити за Англия на световни първенства от 1982 година насам.

В 22-рата минута Англия удвои с първия гол на Хари Кейн в мача. "Трите лъва" получиха правото да изпълнят дузпа за нарушение срещу Джеси Лингард, което капитанът на англичаните превърна в гол за 2:0.

В 36-ата минута самият Лингард реализира първия си гол на световно първенство, разписвайки се с брилянтен фалцов удар от дъгата на наказателното поле след двойно подаване с Рахийм Стърлинг.

Четири минути по-късно Стърлинг можеше да се разпише с глава за 4:0, но вратарят на панамците Хайме Пенедо изби. Джон Стоунс обаче бе най-близо и я вкара за четвърти път в мрежата на латиноамериканците.

Това обаче не бе всичко за първата част и в първата минута на добавеното време Англия получи втора дузпа, този път за нарушение срещу Хари Кейн. Нападателят на Тотнъм отново се нагърби с изпълнението на наказателния удар и с нов безпощаден изстрел в горния ляв ъгъл на вратата покачи на 5:0. С гола си Хари Кейн изравни постижението на поляка Гжегош Лато от 1974 година, като стана първият играч, който вкарва поне по два гола във всеки един от първите си два мача на световно първенство.

През второто полувреме темпото на игра определено спадна и головите ситуации бяха доста по-малко.

Все пак в 62-рата минута европейският отбор вкара и шести гол. Рубен Лофтъс-Чийк пробва далечен удар, който се отби от петата на Кейн и излъга вратаря Пенедо, за да попадне в мрежата му за 6:0. Голът бе пети за Кейн по терените в Русия и с него той еднолично поведе в голмайсторската листа на първенството.

Панама намери сили за почетно попадение в 78-ата минута, когато резервата Фелипе Балой се разписа след центриране от фаул. Това бе и първи гол за Панама в историята на световно първенство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рами Киуан донесе 11-тия медал на България на европейското по бокс

Рами Киуан закри по перфектен начин за България днешния ден на Европейското първенство по бокс в Белград. В категория до 75 килограма националът ни надделя над Михал Ярлински (Полша) и се класира за полуфиналите в сръбската столица. Така българинът донесе 11-ти медал за страната ни, гарантирайки си минимум бронз. Под наставленията на Жоел Арате,..

публикувано на 24.04.24 в 21:19

Луедогорец обезсмисли реванша с Хебър за Купата

Лудогорец победи лесно с 4:0 у дома Хебър в първи полуфинален двубой от турнира за купата на България.  Носителят на трофея от миналия сезон успя да вземе аванс в резултата още в четвъртата минута на мача. Франсиско Гомес центрира и топката достигна до Рик Джонатан и той откри резултата с точен изстрел във вратата на гостите.   Четири минути след това..

публикувано на 24.04.24 в 20:53

Баскетболистките на Берое драматично спечелиха титлата

Берое Стара Загора завоюва титлата в женската А група за четвърти пореден и общо шести път в своята история. Настоящите шампионки оцеляха срещу Монтана 2003 с 67:66 в петата решителна среща, изиграна в зала „Общинска“. Двата тима сътвориха драма, спираща дъха, но във финалните акорди баскетболистките на Албена Хубенова изстрадаха ценния триумф и..

публикувано на 24.04.24 в 20:35

Румен Радев удостои с Почетния знак героите от Еверест

Президентът Румен Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест през 1984 г.  Събитието се проведе в Централния военен клуб в столицата и е част от официалното отбелязване на 40-ата годишнина от експедиция "Еверест 1984".  Румен Радев връчи Почетния знак на един от участниците в..

публикувано на 24.04.24 в 20:20

Виктория Томова приключи в първия кръг в Мадрид

Виктория Томова отпадна в първия кръг на турнира по тенис на клей от сериите 1000 в Мадрид с награден фонд от 7.7 милиона евро. Най-добрата българска тенисистка загуби драматично след обрат със 7:5, 5:7, 4:6 срещу Шиню Ван. В първия сет Томова изоставаше на два пъти с пробив, но успя да направи обрат срещу китайката, повеждайки в резултата.  Във..

публикувано на 24.04.24 в 19:09
Ясен Радев.

Още четирима наши си осигуриха медали на европейското по бокс

Още четирима наши осигуриха нови медали за българския бокс от европейското първенство в Белград. В най-ниската категория при мъжете - тази до 48 килограма, Себахтин победи на четвъртфиналите Хасан Маликов от Азербайджан с пълно съдийско единодушие и е на една победа от второ поредно участие на финал на европейско първенство.  На полуфиналите младият..

публикувано на 24.04.24 в 18:49
Айлет Зусман и Линой Ашрам с Даря Атаманов

Треньорката на Линой Ашрам: Трудно е, имаме близки в Газа и ги чакаме да си дойдат

След като напусна Италия  една от най-добрите треньорки в света по художествена гимнастика Жулиета Канталупи вече половин година е част от щаба на националния  отбор на Израел. Внучката на легендата Жулиета Шишманова работи с главния треньор Айлет Зусман, която изведе до олимпийската титла в Токио Линой Ашрам. Жулиета сега тренира основно..

публикувано на 24.04.24 в 11:58