Художникът Огнемир Киров отбеляза 70-ата си годишнина с изложба с акварели

По повод 70-ата си годишнина художникът Огнемир Киров покани почитателите си на изложбата „И след 70 години… акварел“ в столичната галерия „Дега“. 

Галерията не е голяма, тя е по-скоро уютно малка и акварелите са 18. Когато човек тръгне да прави такава изложба, свързана с годишнина, всеки казва:

„Е, голяма изложба трябва да направиш, с много неща, трябва голяма зала. Аз смятам, че изложбата е голяма, когато картините са хубави. А галерията е добра не защото е лъскава и много голяма, а заради това, че ще приюти хубави неща, каза художникът в студиото на предаването за култура „Графити по въздуха“.

Винаги е имало интерес към онова, което правя. Често чувам това от почитателите на акварела, от изкуствоведи, изтъкна той.

На въпроса на каква възраст творецът е в състояние да осъзнае точното си място в изкуството, Огнемир Киров отговори:

„Аз смятам, че за това няма рецепта. Това се получава някак си незабележимо. Творецът изведнъж разбира, че е ситуиран някъде. Обаче другият важен въпрос е как и кой те ситуира там, някъде. При мен това ситуиране стана не от някакви административни организации, федерации или фондации, а от хората, почитатели на акварела. Аз съм един от хората, които участват в изграждането на съвременното българско изкуство и съм един от онези, които дават някаква представа за съвременния български акварел".

Художникът разказа с гордост за многобройното си семейство, както и за съвместната издателска работа със съпругата си Петя Миронова и общите им усилия да издадат цялостното творчество на баща й – писателя Мирон Иванов.

Чуйте цялото интервю с Огнемир Киров в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Режисьорът Маргарита Младенова

Финално обществено обсъждане на проекта "Пристройката"

Последно обществено обсъждане на проекта " Пристройката" ще се състои на 20 септември в Театрална работилница "Сфумато". Той предвижда разширяване на културното пространство на Театралната работилница "Сфумато". Според режисьора проф.  Маргарита Младенова "т еоретично всички институции стоят зад този проект", а сега се разгласява..

публикувано на 18.09.18 в 14:58
Кадър от филма

Филмът "Вездесъщият" е българското предложение за "Оскар" за чуждоезичен филм за 2019-а

Филмът "Вездесъщият" на режисьора Илиян Джевелеков е българското предложение за "Оскар" за чуждоезичен филм за 2019 година, съобщи Националният филмов център. Филмът е избран от 11-членна комисия с председател Владимир Андреев. Главният герой е писател и шеф на рекламна агенция, който следи всички около себе си със скрити камери...

обновено на 18.09.18 в 12:32

Пиесата “12-а нощ” от Шекспир ще бъде представена в крепостта “Трапезица” във Велико Търново

Пиесата “12-а нощ” от Уилям Шекспир ще бъде представена в крепостта “Трапезица” във Велико Търново. Идеята е на Великотърновското дружество за приятелство България – Япония и Сдружение “Театър Вятър”. Спектакълът, който е направен с финансовата подкрепа на Програма “Изкуство и култура” на Общината и съдействието на Регионалния исторически..

публикувано на 18.09.18 в 10:22

"Игра на тронове" спечели статуетката за най-добър драматичен сериал на наградите "Еми"

Сериалът "Игра на тронове" спечели статуетката за най-добър драматичен сериал на тазгодишната церемония по връчването на наградите "Еми". Сценаристите и продуценти  Дейвид Бениоф и Ди Би Уайс излязоха на сцената в Майкрософт Тиътър заедно с целия екип.  Според Бениоф заслугата за успеха е преди всичко на писателя, създал поредицата  - Джордж Ар..

публикувано на 18.09.18 в 09:19

Радиооркестърът за народна музика и "Арт ефир" - с награди за ярки постижения в областта на културата

Оркестърът за народна музика на Българското национално радио и предаването "Арт ефир" по програма "Христо Ботев" на БНР получиха наградите на София за ярки постижения в областта на културата. С наградата за цялостно творчество беше удостоен писателят Георги Господинов. Оркестърът на БНР получи награда в категория "Фолклор" за проекта си "Ритъмът..

публикувано на 17.09.18 в 20:36