“Безусловна вярност” на Джеймс Коми - за истините и лъжите, етичното лидерство и решенията

Снимка: БГНЕС

На пазара у нас се появи дългоочакваната биография “Безусловна вярност” на Джеймс Коми. В нея тай споделя неизвестни до момента лични преживявания за някои от най-инфарктните ситуации в кариерата си през последните две десетилетия като служител на американското правителство, дава примери какво представлява и в какво се проявява етичното лидерство и как то способства за вземането на правилни решения.

На 04 септември 2013 г. Джеймс Коми полага клетва като седми директор на ФБР. Заема поста от 2013 до 2017 г., назначен от Барак Обама. Преди това е главен федерален прокурор за Южния окръг на Ню Йорк и заместник-министър на правосъдието в администрацията на Джордж Буш. От съдебното преследване на Мафията и Марта Стюарт, през опитите му да помогне за промяна на политиките, свързани с изтезанията и електронното наблюдение на администрацията на Буш до надзора над разследването за електронната поща, както и на връзките между предизборната кампания на Тръмп и Русия, Коми взема участие в някои от най-значимите случаи и политики в съвременната история.

„Коми разказва за работата си с тримата президенти Джордж Буш, Барак Обама и Доналд Тръмп, като както той казва - двама от тях са прекрасни примери за това какво е да си водач и това какво е да отстояваш морални ценности, и един от тях е точно обратното. Сравнява уволнилия го Доналд Тръмп с мафиотски дом, който иска безусловна вярност, който иска да бъде доминантен, не може да взема решения, основани на ценности“, разказа в „Хоризонт до обед“ Йордан Цалов, редактор в „Терминал 3“.

Джейм Коми беше този, които започна разследването на връзките Русия с Доналд Тръмп, а един месец по-късно беше уволнен, след като обяви публично, че това разследване се води, допълни Цалов.

Александър Кръстев, създател на сайта „Аз чета“, коментира, че книгата на Коми е доста добре преведена на български език и няма компромиси в това отношение. Кръстев обясни още, че е изключително впечатлен от разказаното в нея и макар Коми да не е съвсем „бяла личност“, той впечатлява с това, че настоява за върховенството на закона, за независимостта на институциите една от друга.

„Кой съм аз, та да казвам на другите какво представлява етично лидерство? Всеки, който се захване да пише книга за етичното лидерство, може да се стори на читателите самонадеян, дори дързък. Това важи с още по-голяма сила, ако въпросният автор е човек, твърде паметно и публично уволнен от постта си. Разбирам импулса да се смята, че всяко описание на нечий житейски опит може да се окаже проява на суета и тъкмо заради това дълго се съпротивлявах на идеята да напиша тази книга. Ала важна причина ме накара да променя мнението си. Страната ни преживява опасни времена, в които политическата обстановка предизвиква оспорване на основни факти, поставяне под въпрос на фундаментални истини, лъжата се приема за нещо нормално, а неетичното поведение остава безнаказано, оправдава се и се възнаграждава. Дълго обмислях заглавието. Стигнах до него след вечеря в Белия дом, когато един нов президент на САЩ настоя за моята вярност – лично към него – пред задълженията ми като директор на ФБР към народа на Америка. Ала в друг, по-дълбок смисъл, заглавието е кулминация на работата ми в областта на правото и в близко сътрудничество с трима президенти на Съединените щати. В живота на всички ни има безусловна вярност – не към отделна личност, не към определена партия, не към дадена група. Тази безусловна вярност е към неизменни ценности и, най-важното, към истината“, казва Джеймс Коми.

В звуковия файл чуйте още от интервюто на Савелина Савова с Йордан Цалов и Александър Кръстев.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Николов

Изследват пачки пари и тефтер, открити край тялото на шефа на КАТ-Казанлък

Втори оглед се извършва днес на мястото, където вчера беше открит мъртъв началникът на Пътната полиция в Казанлък. Тодор Николов беше намерен прострелян в личния си автомобил край село Бузовград. Във водоема, в който са открити пачки с пари, е намерен хартиен свитък, който тепърва ще бъде предаден за експертиза. В купето на автомобила, в..

публикувано на 15.12.18 в 12:17

62 проекта за 62 млн. лв. се реализират в Кюстендилска област

68 проекта за около 62 млн. лв. се реализират в Кюстендилския регион към момента, обявиха от областния информационен център. Най-много договори са сключени по програмата за  Развитие на човешките ресурси - 24  на обща стойност за около 9 млн. лева. Любопитното е, че община Дупница, която е с по малко население, е изпреварила община..

публикувано на 15.12.18 в 11:27
Празникът на вината, ракиите и мезетата във Враца се провежда за втора поредна година.

Празник на вина, ракии и мезета във Враца

За втора поредна година във Враца ще се проведе празник на вината, ракиите и мезетата. На централния площад в града десетки врачани ще покажат домашната си продукция. След дегустация ще бъдат определени победителите в три категории за питиета и мезета. Десетки врачани, които сами си произвеждат питиета и деликатеси, ще участват в конкурса за..

публикувано на 15.12.18 в 11:19

Велико Търново откупи парцел за детска градина

Община Велико Търново откупи от реститути 970 квадратни метра парцел за изграждането на детска градина. За част от имота общината се яви на търг, организиран от частен съдебен изпълнител. Крайният квартал „Зона В“ никога не е имал детска градина. За изграждането на учебното заведение, което ще е първото през последните 40 години за Велико..

публикувано на 15.12.18 в 11:12

Холандия планира покупка на Ф-15

Холандия възнамерява да купи още 15 нови изтребителя Ф-15 от американската компания Локхийд Мартин , съобщи военният министър на страната Анк Бейлевелд, предаде БТА. Франс прес отбелязва, че холандското правителство вече поръча 37 подобни самолета. Доставката им е предвидена за следващата година, а общо придобивката е на стойност 4,5..

публикувано на 15.12.18 в 11:04