Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов с дело срещу КПКОНПИ

Лозан Панов
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов с дело срещу Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) заради декларация, която не е подал в Сметната палата. До делото се стига, защото Панов не е подал своята декларация пред Сметната палата през 2016 година. Още тогава в писмено становище Панов се позова на новите промени в Закона за съдебната власт, които задължиха магистратите да подават декларациите си по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности пред Инспектората на Висшия съдебен съвет. Затова и Съветът получи разширени правомощия, защото се грижи за интегритета на магистратите. От одитната институция обаче обявиха, че чакат декларация от него в качеството му на член на ВСС. Така се стигна и до глоба от 1000 лева. Глоба получи и главният прокурор Сотир Цацаров, който подаде имуществена декларация в Сметната палата, но закъсня да го направи пред Инспектората на ВСС със същите мотиви. Инспекторатът санкционира с най-ниския размер на глобата – 300 лева главния прокурор. Той я плати, но не я обжалва.

Днес Лозан Панов се защитаваше лично, въпреки че възраженията срещу наказателното постановление бяха написани от адвокат Александър Кашъмов. В тях Панов и Кашъмов атакуват изискването за двойно подаване на декларация, цитират се разнопосочни указания на сайта на ВСС и на Сметната палата и се твърди, че Сметната палата е интерпретирала превратно въпроса на кого дължат публичност тримата първи в съдебната система. В залата Панов се оплака, че е ударено по репутацията му, което е и удар върху авторитета на съдебната система.

Съдът ще се произнесе вероятно след съдебната ваканция с едно решение, което със сигурност няма да бъде прието еднозначно, включително и заради нееднозначното приемане на фигурата на Лозан Панов като председател на Върховния касационен съд, и като гражданска позиция.

Междувременно възникна друг казус – Лозан Панов обжалва решение на Сметната палата, която до февруари тази година се занимаваше също с интегритета на магистратите, но със създаването на новия антикорупционен орган част от Съдебната палата влезе в тази институция и днес претенциите на Лозан Панов бяха по отношение на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Подробности чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обсъждат поскъпването на парното и топлата вода

Поскъпването на парното и топлата вода, което се предвижда от октомври да е с 8 процента средно за страната, ще бъде обсъждано в енергийния регулатор. Увеличението се налага заради скока на природния газ с близо 14 на сто. Според разчетите на регулатора от другия месец топлоенергията трябва да скочи с 2% във Варна, с 5-6 на сто в Бургас,..

публикувано на 26.09.18 в 04:13

Министър Кирил Ананиев ще представи вариантите на нови здравноосигурителни модели

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще представи днес варианти на нови здравноосигурителни модели. Това се очаква да стане по време на национална кръгла маса, която ще се проведе в Националния дворец на културата. Сред предложенията за нов здравен модел са допълнително задължително здравно осигуряване и пропорционално доплащане от..

публикувано на 26.09.18 в 03:47
610 Европейска комисия

Българи излизат в Брюксел на протест пред Европейската комисия

Българи, живеещи в страната и в чужбина ще се съберат днес следобед на протест пред Европейската комисия в Брюксел. Протестът е предвиден за 15 ч. българско време, като досега участие са потвърдили малко над 160 души. "По-голямата част от населението на България е поставено в изключително тежки условия, несъвместими с нормалното..

публикувано на 26.09.18 в 03:09

Русия с проект за създаване на станция на Луната

Русия разглежда проект за създаване на научна станция на лунната повърхност, като не изключва сътрудничество с други държави, като САЩ или държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, съобщи ТАСС. Тази тема ще бъде в дневния ред на срещата между директора на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин и ръководителят на НАСА Джим..

публикувано на 26.09.18 в 02:54

Откриха натоварен с индийски подправки кораб, потънал край Португалия преди 4 века

Археолози откриха кораб, потънал преди 400 години край Португалия на връщане от Индия, натоварен с подправки, съобщи "Ройтерс". "От гледна точка на историческото наследство, това е откритието на десетилетието. А в Португалия това е най-важната находка за всички времена", заяви ръководителят на проекта Жорже Фрейре. Корабът е открит на..

публикувано на 26.09.18 в 02:29