Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов с дело срещу КПКОНПИ

Лозан Панов
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов с дело срещу Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) заради декларация, която не е подал в Сметната палата. До делото се стига, защото Панов не е подал своята декларация пред Сметната палата през 2016 година. Още тогава в писмено становище Панов се позова на новите промени в Закона за съдебната власт, които задължиха магистратите да подават декларациите си по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности пред Инспектората на Висшия съдебен съвет. Затова и Съветът получи разширени правомощия, защото се грижи за интегритета на магистратите. От одитната институция обаче обявиха, че чакат декларация от него в качеството му на член на ВСС. Така се стигна и до глоба от 1000 лева. Глоба получи и главният прокурор Сотир Цацаров, който подаде имуществена декларация в Сметната палата, но закъсня да го направи пред Инспектората на ВСС със същите мотиви. Инспекторатът санкционира с най-ниския размер на глобата – 300 лева главния прокурор. Той я плати, но не я обжалва.

Днес Лозан Панов се защитаваше лично, въпреки че възраженията срещу наказателното постановление бяха написани от адвокат Александър Кашъмов. В тях Панов и Кашъмов атакуват изискването за двойно подаване на декларация, цитират се разнопосочни указания на сайта на ВСС и на Сметната палата и се твърди, че Сметната палата е интерпретирала превратно въпроса на кого дължат публичност тримата първи в съдебната система. В залата Панов се оплака, че е ударено по репутацията му, което е и удар върху авторитета на съдебната система.

Съдът ще се произнесе вероятно след съдебната ваканция с едно решение, което със сигурност няма да бъде прието еднозначно, включително и заради нееднозначното приемане на фигурата на Лозан Панов като председател на Върховния касационен съд, и като гражданска позиция.

Междувременно възникна друг казус – Лозан Панов обжалва решение на Сметната палата, която до февруари тази година се занимаваше също с интегритета на магистратите, но със създаването на новия антикорупционен орган част от Съдебната палата влезе в тази институция и днес претенциите на Лозан Панов бяха по отношение на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Подробности чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сменят ветеринаря в Болярово

Ветеринарният лекар за стадото в Болярово ще бъде сменен, за да може безпрепятствено да бъдат взети втори проби от животните, съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов след днешното заседание на оперативния щаб за борба с чумата.  Смяната се наложи заради съмнения в обективността на ветеринаря. В Шарково ще трябва да има евтаназия за..

публикувано на 20.07.18 в 21:00

Българо-турски консорциум ще разработи и оперира електронната тикет-система в София

Българо-турски консорциум ще разработи и оперира електронната тикет-система в София на стойност 83 млн. лева. Това съобщиха от Центъра за градска мобилност. Системата трябва да бъде внедрена до 2 години. Електронно таксуване трябва да се прави включително през мобилен телефон и банкова карта. За целта трябва да се поставят 15 хиляди устройства в над..

публикувано на 20.07.18 в 20:42

Полицаи задържани в Габрово за незаконна търговия

В Габрово са задържани полицаи, заподозрени, според неофициална информация, за незаконна търговия с автомобили. Служители на сектор Пътна полиция потвърдиха за акцията в КАТ, проведена в следобедните часове. Отново по непотвърдени данни, единият от задържаните е на висок пост. Официална информация по случая няма. От Областната дирекция..

публикувано на 20.07.18 в 20:27

Предупреждение: По-ранният лов на диви прасета ще увеличи риска от африканска чума

Изтеглянето на ловния сезон за диви прасета с три месеца напред ще създаде още по-голяма опасност за пренос на африканската чума от Румъния към България. Това заяви в Благоевград лидерът на партия АБВ, Румен Петков, дни след като поиска от президента да наложи вето върху закона за лова. По думите му, "прецедент е ловът да се открива през юли, трябва..

публикувано на 20.07.18 в 20:23

Неизвестни изхвърлили тонове животински останки край ловешки села

Шест тона животински изрезки са били изхвърлени нерегламентирано около ловешките села   Брестово и Стефаново. Все още  не е установен техният произход. Уведомена е полицията. Случаите са от края на миналия месец, но за тях се съобщава едва сега. В района на село Брестово са открити един тон животински изрезки, а край село Стефаново пет тона,..

публикувано на 20.07.18 в 20:14