Национално проучване на "Прозрачност без граници":

71% очакват разследване на корупционни схеми по високите нива на властта

41 на сто никога не биха подали сигнал за корупция

Снимка: архив

Постиженията и дефицитите в противодействието на корупцията през 2018 година са обобщени в национално представително проучване на Асоциация „Прозрачност без граници“, което ще бъде представено днес. Изследването е реализирано с помощта на „Алфа рисърч“ и Фондация „Фридрих Еберт“ и има три основни направления: кои форми на корупция са най-тежки за гражданите, как гражданите съдействат за противодействие на корупцията и какви са очакванията към новата антикорупционна агенция. 

Мнозинството от запитаните очакват по-активно и по-ефективно разследване на корупцията, заяви в предаването "Преди всички" изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов. По думите му, драстично по-слабо изразени са очакванията за превенция и анализ на законодателството. "Обществото категорично иска активна дейност от институциите", подчерта той.

Над 71% очакват разследване по най-високите политически нива, а около 64% са "за" разследване на корупцията на местно ниво. Като негативна тенденция в изследването Калин Славов посочи данните, че "цели 41% от българските граждани не биха подали сигнал за корупция изобщо, защото за тях това стои извън ценностната им система". Ясно изразеното негативно отношение към корупцията се изразява в пасивна съпротива, допълни Славов. 36,5% биха противодействали на явлението като не биха дали подкуп. Около 30 на сто пък смятат, че нищо не може да се направи. За тази една трета доверието е достигнало почти ирационално ниво, коментира Калин Славов. Почти 30% биха съдействали на антикорупционната агенция, ако тя ги убеди, че работи безпристрастно. 

Базисното недоверие към институциите е ясно отразено в получените отговори и то е свързано със страх от последици за личността или за бизнеса. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33