Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Наследство БГ" ще окрупни и направлява знанията за културно-историческото ни наследство

Наесен емисари тръгват по общините, за да популяризират дейността на центъра и да работят с тях за общ продукт

Проф. Иван Илчев
Снимка: БГНЕС

Четири университета, шест научни института на БАН, Регионалният исторически музей и Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" са партньори в проекта "Наследство БГ" - център за върхови постижения, който ще популяризира културното и природното богатство на България. 

Една от целите на центъра е да се групират усилията на учените и да се създаде ефективна мрежа за комуникация между учени, работещи в различни институти и университети. Тук те ще имат възможност да работят по една и съща програма, обясни в предаването "Неделя 150" проф. Иван Илчев, бивш ректор на Софийския университет. 

Предвижда се около 250 учени да се съберат през септември, за да се очертае визията за работата на центъра. Създават се отделни лаборатории – в Университета по архитектура, строителство и геодезия, в Софийския университет, както и в Института по изкуствознание. 

Знанията ни за културно-историческото ни наследство са доста фрагментарни и разпръснати, а в рамките на проекта се предвижда създаването на огромен център с бази данни, уточни проф. Илчев. По думите му, една от целите е да може да се предлага продукт на общините, а самите общини също да възлагат на центъра изработката на продукти:

"Планираме от септември да тръгнем - малката "хвърковата чета на Бенковски" - по общините в България, за да им обясняваме какво работим, какво очакваме да постигнем, какво бихме могли да направим за тях и какво те биха могли да направят за нас. Насочваме проекта към младите хора. От септември започваме да създаваме клубове на приятели на "Наследство БГ" в различни училища в страната. Както говорихме с мотора на проекта проф. Олга Харизанова, която е изключително важна за спечелването на целия проект, защо не и клубове на пенсионерите. Пенсионерите са много активни в крайна сметка и имат интерес към това."

Според проф. Иван Илчев успешната работа по проекта ще помогне да се преодолее една от слабостите ни в момента: 

"Когато участваме в международни проекти, ние сме винаги в графата "и други", а сме в графата "и други", защото ни липсват инфраструктурни възможности. Преди няколко години в Софийския университет Химическият факултет спечели един огромен проект и успя да модернизира инфраструктурата на факултета и вече въз основа на тази модернизирана инфраструктура се появи възможността да се кандидатства за големите проекти в Европейския съюз. Ние тази възможност в областта на хуманитаристиката я нямаме, така че се надяваме на този проект. Между другото, отпуснатите средства изглеждат страшно много, много мащабно изглеждат 30 милиона лева за 70 месеца, но те се разделят между 12 институции. Така или иначе ще може да се създаде инфраструктура (за нея са предвидени 75 на сто от тези средства), въз основа на която да се кандидатства за проекти."

"Нашата култура не се състои само в това да показваме миналото. Нашата култура е важна не само пред чужденците, тя е важна за нас самите, защото в основаната на един глобализиран свят тя е основата за нашето самочувствие", обобщи целите на "Наследство БГ" проф. Илчев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29