Д-р Холевич: 200 хил. души ще останат без подкрепа, ако се приеме Наредбата за медицинската експертиза

Снимка: БГНЕС

Ако Наредбата за медицинската експертиза бъде приета в този й вид, 200 хил. души ще изпаднат извън системата, а всички други ще минат в по-долна група, с изключение на хората с най-тежки множествени увреждания. Това заяви в предаването „Преди всички“ д-р Боряна Холевич от ТЕЛК София.

Днес НСТС ще заседава, като основна тема ще е проектът за промени в Наредбата за медицинската експертиза. Д-р Холевич обаче подчерта, че това е същият проект за промени, който беше внесен преди време и разбуни духовете, а хората с увреждания заявиха готовност за протест. Проектът беше оттеглен и върнат същият, категорична е тя.

„Два са много спорните моменти. Единият е в т.нар. „приложение 2". Ако досега човек, който има повече от едно заболяване, по съответна формула се изчисляваше крайният процент, вземайки предвид всичките му заболявания, сега ще се взема предвид само едно – най-тежкото заболяване, което носи най-висок процент. Около 200 хил. души ще останат без никаква подкрепа. Това са хората, които сега имат 50 и малко над 50%. Друга огромна част, които сега са втора група – със 70 и над 70%, също ще отпаднат, а други ще останат в по-ниската група. Най-страшно е за хората с тежки множествени увреждания. Една част от тях ще загубят възможността да получат подкрепата чрез чужда помощ“.

Друго, което притеснява д-р Холевич в тази наредба, е освидетелстването само по документи. Тя подчерта, че едно и също увреждане при различните хора протича различно. По думите ѝ, трябва да бъде видян човекът, когато се обсъжда неговата съдба.

Д-р Холевич посочи още, че са против това да се определя работоспособността на човек. Медицинската експертиза трябва да определя само противопоказаните условия на труд, обясни тя.

„Какво ще работи човек и дали ще работи, трябва да решава само и единствено човекът с увреждане. Никакви комисии не могат да му налагат и да му казват какво ще работи и какво не“.

Според д-р Холевич работодателите имат претенции, без обаче да проявяват необходимата социална отговорност.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Свързани новини

НСТС обсъжда промени в Кодекса за социалното осигуряване и в наредбата за ТЕЛК

Социалните партньори обсъждат промени в наредбата за ТЕЛК и промени в Кодекса за социалното осигуряване, свързани с пенсионирането на миньорите. Омбудсманът Мая Манолова не беше допусната да участва в днешното заседание на Националния..

обновено на 17.07.18 в 16:02