Адриан Николов от ИПИ: Няма никакво желание и воля у младите хора да стават учители

Снимка: БГНЕС

„Няма никакво желание и воля у младите хора да стават учители. Това е първият проблем, който трябва да се реши, и той няма да се реши с по-високо заплащане“. Това заяви в предаването „Преди всички“ Адриан Николов, автор на анализ на тема „Кои образователни практики създават добри учители“ в бюлетина на Института за пазарна икономика.

„Необходимо е заплащането на учителите да е достатъчно високо, но въпреки това има много други фактори, които допринасят много повече за качеството на образование и за резултатите на учениците. Заплащането е може би един от най-маловажните. Това, което виждаме на преден план, е най-вече участието в различни програми за професионално развитие. Много често се случва така, че учители излизат от висшето си образование и от там нататък почти не подобряват своите умения и способности, не се запознават с нови практики, не действат в посока запознаване с най-новото в сферата на образованието и изобщо не работят върху себе си. Това, което води до най-добри резултати в тази посока, е организирането на обучения в рамките на самото училище. У нас много по-често се организират централизирани семинари, които по-скоро приличат на почивки, отколкото на реална обучителна дейност, и в крайна сметка не води до резултат“.

Според него трябва да има система за оценяване на учителите. "Трябва да се вгледаме в някакъв смислен микс между трите различни страни, от които се наблюдават учителите – ученици, родители и министерство", коментира Николов. Могат да бъдат включени още много различни погледи, добави той. Според него някаква част от заплащането на учителите трябва да е обвързано с тази оценка.

Николов смята, че трябва да се мотивират добри учители да отидат в малките населени места, където децата често нямат достъп до толкова добро образование.

„Личи, че в МОН в рамките на последното правителство има воля за реформа. Има желание за промяна на тази ситуация, но на този етап ми се струва, че стъпките са прекалено колебливи в тази посока. Искам да видя много по-радикален подход“, коментира Адриан Николов от ИПИ.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33