Адриан Николов от ИПИ: Няма никакво желание и воля у младите хора да стават учители

Снимка: БГНЕС

„Няма никакво желание и воля у младите хора да стават учители. Това е първият проблем, който трябва да се реши, и той няма да се реши с по-високо заплащане“. Това заяви в предаването „Преди всички“ Адриан Николов, автор на анализ на тема „Кои образователни практики създават добри учители“ в бюлетина на Института за пазарна икономика.

„Необходимо е заплащането на учителите да е достатъчно високо, но въпреки това има много други фактори, които допринасят много повече за качеството на образование и за резултатите на учениците. Заплащането е може би един от най-маловажните. Това, което виждаме на преден план, е най-вече участието в различни програми за професионално развитие. Много често се случва така, че учители излизат от висшето си образование и от там нататък почти не подобряват своите умения и способности, не се запознават с нови практики, не действат в посока запознаване с най-новото в сферата на образованието и изобщо не работят върху себе си. Това, което води до най-добри резултати в тази посока, е организирането на обучения в рамките на самото училище. У нас много по-често се организират централизирани семинари, които по-скоро приличат на почивки, отколкото на реална обучителна дейност, и в крайна сметка не води до резултат“.

Според него трябва да има система за оценяване на учителите. "Трябва да се вгледаме в някакъв смислен микс между трите различни страни, от които се наблюдават учителите – ученици, родители и министерство", коментира Николов. Могат да бъдат включени още много различни погледи, добави той. Според него някаква част от заплащането на учителите трябва да е обвързано с тази оценка.

Николов смята, че трябва да се мотивират добри учители да отидат в малките населени места, където децата често нямат достъп до толкова добро образование.

„Личи, че в МОН в рамките на последното правителство има воля за реформа. Има желание за промяна на тази ситуация, но на този етап ми се струва, че стъпките са прекалено колебливи в тази посока. Искам да видя много по-радикален подход“, коментира Адриан Николов от ИПИ.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.