Адриан Николов от ИПИ: Няма никакво желание и воля у младите хора да стават учители

Снимка: БГНЕС

„Няма никакво желание и воля у младите хора да стават учители. Това е първият проблем, който трябва да се реши, и той няма да се реши с по-високо заплащане“. Това заяви в предаването „Преди всички“ Адриан Николов, автор на анализ на тема „Кои образователни практики създават добри учители“ в бюлетина на Института за пазарна икономика.

„Необходимо е заплащането на учителите да е достатъчно високо, но въпреки това има много други фактори, които допринасят много повече за качеството на образование и за резултатите на учениците. Заплащането е може би един от най-маловажните. Това, което виждаме на преден план, е най-вече участието в различни програми за професионално развитие. Много често се случва така, че учители излизат от висшето си образование и от там нататък почти не подобряват своите умения и способности, не се запознават с нови практики, не действат в посока запознаване с най-новото в сферата на образованието и изобщо не работят върху себе си. Това, което води до най-добри резултати в тази посока, е организирането на обучения в рамките на самото училище. У нас много по-често се организират централизирани семинари, които по-скоро приличат на почивки, отколкото на реална обучителна дейност, и в крайна сметка не води до резултат“.

Според него трябва да има система за оценяване на учителите. "Трябва да се вгледаме в някакъв смислен микс между трите различни страни, от които се наблюдават учителите – ученици, родители и министерство", коментира Николов. Могат да бъдат включени още много различни погледи, добави той. Според него някаква част от заплащането на учителите трябва да е обвързано с тази оценка.

Николов смята, че трябва да се мотивират добри учители да отидат в малките населени места, където децата често нямат достъп до толкова добро образование.

„Личи, че в МОН в рамките на последното правителство има воля за реформа. Има желание за промяна на тази ситуация, но на този етап ми се струва, че стъпките са прекалено колебливи в тази посока. Искам да видя много по-радикален подход“, коментира Адриан Николов от ИПИ.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Родители на деца с увреждания блокираха центъра на София

Родители на деца с увреждания и солидарни с тях граждани от София, Пловдив и други градове се заканиха да продължат протестите си срещу вицепремиера Валери Симеонов, докато не чуят, че е подал оставка. Привърженици на инициативата "Системата ни убива", които се събраха тази вечер под сградата на Министерския съвет, блокираха за повече от час..

обновено на 22.10.18 в 21:01
Празникът на Търновския гарнизон бе възстановен преди четири години след неговото прекъсване през 1947 г.

Търновският гарнизон отбеляза празника си

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметника „Майка България“ във Велико Търново тази вечер беше отбелязан празникът на Търновския военен гарнизон. Празникът на Търновския гарнизон бе възстановен преди четири години след неговото прекъсване през 1947 г. Днес в гарнизона са включени Националният военен..

публикувано на 22.10.18 в 19:51

И в Пазарджик майки на деца с увреждания поискаха оставка на вицепремиера Валери Симеонов

В Пазарджик повече от 30 майки на деца с увреждания, подкрепени от неправителствени организации, се събраха на протест с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Протестът бе планиран до 19.00 часа, но минути преди 18 ч. протестиращите майки се оттеглиха в близко до общината кафене, тъй като повечето от тях са с децата си и дългият престой..

публикувано на 22.10.18 в 18:13
Болницата в Ловеч

Болницата в Ловеч е застрашена да остане без отопление за зимата

Болницата в Ловеч, която продължава де е в тежко финансово състояние с натрупани стари задължения от над 7 милиона лева, е застрашена да остане без отопление за зимата, тъй като все още доставчикът на природен газ отказва да подпише договор с лечебното заведение заради просрочени плащания от предходни години. Изпълнителният директор на..

публикувано на 22.10.18 в 17:51

"Топлофикация-София" поетапно пуска отоплението в детските градини, училищата и болниците

"Топлофикация-София" няма още да пуска парното на целия град, тъй като се очаква затопляне на времето в края на седмицата. От дружеството съобщиха, че поетапно пускат отоплението в детските градини, училищата и болниците.

публикувано на 22.10.18 в 17:45