Адриан Николов от ИПИ: Няма никакво желание и воля у младите хора да стават учители

Снимка: БГНЕС

„Няма никакво желание и воля у младите хора да стават учители. Това е първият проблем, който трябва да се реши, и той няма да се реши с по-високо заплащане“. Това заяви в предаването „Преди всички“ Адриан Николов, автор на анализ на тема „Кои образователни практики създават добри учители“ в бюлетина на Института за пазарна икономика.

„Необходимо е заплащането на учителите да е достатъчно високо, но въпреки това има много други фактори, които допринасят много повече за качеството на образование и за резултатите на учениците. Заплащането е може би един от най-маловажните. Това, което виждаме на преден план, е най-вече участието в различни програми за професионално развитие. Много често се случва така, че учители излизат от висшето си образование и от там нататък почти не подобряват своите умения и способности, не се запознават с нови практики, не действат в посока запознаване с най-новото в сферата на образованието и изобщо не работят върху себе си. Това, което води до най-добри резултати в тази посока, е организирането на обучения в рамките на самото училище. У нас много по-често се организират централизирани семинари, които по-скоро приличат на почивки, отколкото на реална обучителна дейност, и в крайна сметка не води до резултат“.

Според него трябва да има система за оценяване на учителите. "Трябва да се вгледаме в някакъв смислен микс между трите различни страни, от които се наблюдават учителите – ученици, родители и министерство", коментира Николов. Могат да бъдат включени още много различни погледи, добави той. Според него някаква част от заплащането на учителите трябва да е обвързано с тази оценка.

Николов смята, че трябва да се мотивират добри учители да отидат в малките населени места, където децата често нямат достъп до толкова добро образование.

„Личи, че в МОН в рамките на последното правителство има воля за реформа. Има желание за промяна на тази ситуация, но на този етап ми се струва, че стъпките са прекалено колебливи в тази посока. Искам да видя много по-радикален подход“, коментира Адриан Николов от ИПИ.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК внася жалба срещу съдебното решение за машинното гласуване

Централната избирателна комисия ще внесе още днес жалба срещу решението на Административния съд в София, с което комисията е задължена до половин година да осигури машинно гласуване във всички секции, както е записано в Избирателния кодекс. Комисията обсъди мотивите на жалбата си като един от тях ще бъде по недопустимост на решението на съда...

публикувано на 14.08.18 в 11:45

Провали се обявеният за днес търг за някогашната вила на индустриалеца Пенчо Семов в Габрово

Обявеният за днес търг за продажбата на някогашната вила на индустриалеца Пенчо Семов в Габрово се провали поради липсата на интерес. Нито един кандидат не е подал документи за участие в наддаването за сградата в квартал "Дядо Дянко" – архитектурен шедьовър от миналия век. Четириетажната вила в Габрово на индустриалеца Пенчо Семов от години тъне в..

публикувано на 14.08.18 в 11:10

Две обвинения за Бенчо Бенчев

Районната прокуратура в Бургас повдигна обвинение на заместник-председателя на Общинския съвет в Бургас в града Бенчо Бенчев за това, че е помогнал на Димитър Желязков - Очите да избегне наказателно преследване и е държал боеприпаси без разрешение. На Бенчев е наложена парична гаранция от 50 хиляди лева и забрана за напускане на страната.  "Невинен..

обновено на 14.08.18 в 11:10

От утре Агенцията по заетостта набира заявки от работодатели за обучение и заетост на безработни с трайни увреждания

Агенцията по заетостта започва да набира заявки от работодатели за обучение и заетост на безработни с трайни увреждания. Финансирането се осигурява от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Всеки работодател, който желае да наеме човек с увреждане, може да подаде заявка за свободни работни места в бюрата по труда. През първата..

публикувано на 14.08.18 в 11:08

Мъж е арестуван, след като кола се вряза в бариерите около британския парламент

Няколко пешеходци бяха ранени, след като мъж се вряза с колата си в защитните заграждения на британския парламент в Лондон. Мъжът е арестуван. Все още не е ясно дали полицията смята инцидента за терористичен акт, но районът на парламента е отцепен, като в акцията участват и хора от отдела за борба с тероризма. Не е уточнена бройката на ранените, но те..

обновено на 14.08.18 в 10:52