Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Поне 115 овце в Странджа са укрити от ветеринарите", пише в заглавие на първата си страница вестник "24 часа". Те са от село Шарково и трябва да бъдат евтаназирани - това е заявил шефът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол Николай Георгиев, цитиран от всекидневникът. От своя страна Ивайла Давидова от главна дирекция “Верификация на официалния контрол” към Агенция по храните посочи, че животните са били изкарвани от доброволци и са подплашвани към гората.  По думите й "най-вероятно вирусът е пренесен чрез нелегално транспортирано животно от Турция", допълва "24 часа".
"Солидарни стопани даряват на ферми в Странджа кози и овце", съобщава по темата вестник "Труд". Изданието обяснява, че фермери ще дадат 230 дребни преживни животни на колегите си от засегнатите от чумата райони след карантинния период. Над 6000 проби са взети досега от 5-те огнища на болестта, а 400 от тях са изпратени във Франция за потвърждаване на резултатите, посочва "Труд".
Поисканата от БСП оставка на земеделския министър Румен Порожанов е водещата тема на днешния брой на вестник "Дума". Изданието цитира думи на лидера на социалистите Корнелия Нинова, която заявява, че той, както и премиерът Бойко Борисов , носят лична отговорност за случилото се с чумата по животните. 
"През летище София отново мина нелегален самолет" - с това заглавие излиза вестник "Сега". Изданието посочва, че "абсурден пропуск на столичния аеропорт и граничната полиция повдига въпроса как се контролира кой влиза  и излиза от България и доколко хвалбите на страната ни, че сме готови за Шенген отдавна, са истина. МВР прехвърли топката на аеропорта, а той на свой служител, коментира "Сега". Всекидневникът уточнява, че главният секретар на МВР и шефът на Гранична полиция са отрекли вътрешното министерство да има вина за това, че малък частен самолет излетя от летище София за Гърция без гранична проверка. От летището признаха за пропуска с обяснението, че става дума за грешка на рампагента, който е обслужвал полета, допълва всекидневникът.
Борисов обяви акция "Пречупване", пише вестник "Стандарт". Всекидневникът цитира думи на премиера Борисов, който казва, че се полагат огромни усилия и боят по контрабандата няма да бъде изпуснат. За година икономиката е изсветляла с нови 10%, показват данните на "Асоциацията на индустриалния капитал", посочва "Стандарт".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По 200 млн. лв. годишно до 2029-а за рекултивация на мини "Марица Изток"

Комисията по енергетика в Народното събрание гласува предложение за отпускане по 200 млн. лв. годишно от бюджета през следващите пет години за рекултивация на мини "Марица Изток". Парите ще бъдат използвани до 2029 г. за закриване на мините, съобщи заместник-председателят на комисията Рамадан Аталай.  Депутатите приеха на второ четене и..

публикувано на 24.04.24 в 16:45
Асен Василев

Асен Василев: Марин и Стефан Димитрови не са посещавали МФ, докато бях министър

Марин и Стефан Димитрови не са посещавали Министерството на финансите, докато Асен Василев е бил министър.  Митничари декларираха в НС, че нямат информация Марин и Стефан Димитрови да са посещавали "Капитан Андреево" и "Лесово" Това обяви Василев пред ресорната временна анкетна комисия. Василев обясни, че твърденията за..

публикувано на 24.04.24 в 16:42

Слагат две камбани на храма в центъра на Бобов дол

Две 50-килограмови камбани се поставят на строящия се от 20 години храм "Свето Успение Богородично" в центъра на Бобов дол, каза за БНР кметът на миньорския град Елза Величкова.   Храмът е благословен от тогавашния патриарх Максим, а за изграждането му е съдействал и покойният вече патриарх Неофит, който обещал на бобовдолци да го освети..

публикувано на 24.04.24 в 16:28
Любомир Николов, директор на СДВР.

СДВР: Димитър Стоянов е отишъл в "Пирогов" с няколко часа закъснение

Журналистът Димитър Стоянов е отишъл да се освидетелства в болница "Пирогов" със закъснение от няколко часа. Това съобщи директорът на столичната полиция старши комисар Любомир Николов. Той уточни, че действията на МВР са по процедура и няма значение кой е човекът, срещу когото е подаден сигнал.  Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на..

публикувано на 24.04.24 в 16:27
Областният управител на Русе Данаил Ковачев

Областният управител на Русе е подал жалба за злоупотреба с държавни средства

Жалба до Административния съд и сигнал до премиера и министъра на финансите за злоупотреба с държавни средства е подал областният управител на Русе Данаил Ковачев.  Става дума за буферен паркинг в района на Дунав мост, за който държавата отпусна 3 милиона лева на Община Русе.  За проблемите около изграждането на паркингите в района на граничния..

публикувано на 24.04.24 в 16:22

Митничари декларираха в НС, че нямат информация Марин и Стефан Димитрови да са посещавали "Капитан Андреево" и "Лесово"

Митническите служители Георги Господинов и Николай Петков декларираха, че нямат информация Марин и Стефан Димитрови да са посещавали пунктовете при Капитан Андреево и Лесово.  Двамата служители на агенция "Митници" отговарят на въпроси на депутати от ресорната временна анкетна комисия в парламента.  Господинов заяви, че внезапните..

публикувано на 24.04.24 в 16:20

Румен Спецов защити служителя на НАП, участвал в инцидента с Димитър Стоянов

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов обяви, че служителят на агенцията, участвал в инцидента с журналиста Димитър Стоянов, е "станал жертва на брутална агресия и арогантност, демонстрирана на улицата от страна на Стоянов".  Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи Това става ясно от съобщение от..

публикувано на 24.04.24 в 16:13