Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С митинг-заря в Карлово беше отбелязана годишнината от рождението на Васил Левски

Снимка: БГНЕС

С тържествен митинг-заря на площад "Васил Левски" в Карлово беше отбелязана 181-вата годишнина от рождението на Васил Левски. 

Пред събралите се да отдадат почит към Апостола на свободата заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов се обърна с емоционално слово: 

"Апостоле, ти си нашата мяра. Мярата ни за време, мярата ни за българщина. Ти си ключът за оковите, с които всеки един от нас невидимо е свързал себе си. Видиш ли ни, Апостоле? Дали сме достойни? Дали направихме България това царство на равенството, на братството, на разбирателството между всички националности? И ние няма да забравим това, що си ни рекъл, че ние сме хора и искаме да бъдем свободни в земите, където българите живеят – в Мизия, Тракия и Македония. Поклон, Апостоле!"


 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

US Сенатът разглежда пакет законопроекти за чуждестранна помощ

Американският Сенат ще разглежда днес пакета от четири законопроекта, приети след дълго блокиране в Камарата на представителите - за помощта за Украйна, Израел и за съюзниците на Вашингтон в Индо-тихоокеанския регион, както и мерки спрямо социалната мрежа ТикТок. Очаква се доминираната от демократите горна камера да проведе гласуването по-късно..

публикувано на 23.04.24 в 16:17

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява Министерството на вътрешните работи да публикува всички видеозаписи от инцидента с журналиста Димитър Стоянов в понеделник вечер.  "МВР вече е превишило правомощията си, като е решило да публикува част от запис от камера за наблюдение. Тази част уличава Стоянов в насочване на оръжие към лице,..

публикувано на 23.04.24 в 16:12

Първото заседание на комиисята по "Турски поток" се провали

Първото заседание на временната комисия за Пътната карта по проекта "Турски поток" се провали дори без да бъдат приети вътрешните правила за работата на комисията. То бе председателствано от депутата от ДПС Рамадан Аталай, който бе поканил за изслушване бившия енергиен министър Теменужка Петкова от ГЕРБ. От ПП - ДБ настояха да бъдат изслушани бившият..

публикувано на 23.04.24 в 15:59
Росица Матева

10 партии и осем коалиции са подали до момента документите си в ЦИК

10 партии и осем коалиции са подали до момента документите си в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9-и юни, като всички те ще се състезават за вота на избирателите за членове и на Народното събрание, и на Европейския парламент - това обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева...

публикувано на 23.04.24 в 15:47
Изглед към Неаполския залив и вулкана Везувий.

Граждани на Неапол се жалват в съда от тормоза от нощния живот

Граждани на Неапол се оплакаха в съда от тормоза от нощния живот. Инициативата е на граждани от квартал в Неапол и е първа по рода си. От години те страдат от неудобството предизвикано от многобройни заведения, отворени до късно през нощта. Жалбата до съда засяга общината, а гражданите са подкрепени от Комитет за жизнеспособност на града...

публикувано на 23.04.24 в 15:44

Разкриха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Схема за регистрация на автомобили с фалшиви свидетелства за регистрация е разкрита от служители на ГД "Национална полиция" и ОДМВР – В. Търново по време на съвместна операция.  Тя се провежда под наблюдението на Районна прокуратура – В. Търново, като действията се извършват на територията на шест града. Двама са арестувани .  Към момента..

публикувано на 23.04.24 в 15:40
Александър Дунчев

Еколози настояват: Президентът да наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите

  Екологични организации настояват президентът да наложи вето върху приетите промени в Закона за насърчаване на инвестициите. "С тези изменения между гласуванията се промениха три закона – за околната среда, за устройството на територията и за възобновяемите енергийни източници", обясни пред БНР  Александър Дунчев, експерт в "Зелени закони"...

публикувано на 23.04.24 в 15:28