Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекоатлети от 18 страни идват на Балканиадата в Стара Загора

Габриела Петрова ще участва на троен скок
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общо 610 състезатели от 18 страни ще вземат участие в Балканиадата по лека атлетика в Стара Загора на 20 и 21 юли. Това обяви днес по време на официалната пресконференция, проведена в общината, Добромир Карамаринов, президент на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ).

"Искам да благодаря на клуба по лека атлетика "Берое" и община Стара Загора за доброто сътрудничество при организирането и на тази най-мащабна атлетическа проява в България и на Балканите за годината, заяви Карамаринов.

"Без тази подкрепа Балканиадата през 2013-а, Европейския отборен шампионат през 2015-а, и Атлетическата гала през 2017-а нямаше как да се случат в Стара Загора. Радвам се, че Стара Загора стана любима атлетическа дестинация на всички страни от Балканите. Очаквам много силно състезание, защото то е последното, на което могат да се покриват нормативи за Евро 2018 в Берлин. Балканиадата ще е и едно от най-силните състезания и за по-младите атлети, защото не всеки път могат да мерят сили с елита от 18 държави и то пред пълни трибуни. Очакванията са ми за чудесна атмосфера, силно състезание и отново през следващите години и балканската и европейската атлетика да бъдем тук в Стара Загора", каза още той.

Официалното откриване на Балканиадата ще бъде в петък от 18,00 часа.

"Ще говоря от името на целия национален тим. Всяко едно домакинство е изключително мотивиращо за нас. Стартирайки на стадион в България всеки един от националния тим се стреми да даде най-доброто от себе си и да покаже изключително силни резултати. През 2015-а тук в Стара Загора показахме, че когато вървим като отбор може да направим хубави неща. Тази последна проверка преди Евро 2018 е добре дошла за нас. Лично в тройния скок се радвам, че в Стара Загора ще скачам при много силна конкуренция, а това и изключително важно за мен. Призовавам всички да дойдат на стадиона и да подкрепят отбора ни, защото го заслужаваме. Силно се надявам да стане едно много хубаво състезание", заяви пред медиите Габриела Петрова.

Петрова ще скача в тройния скок в конкуренцията на Параскеви Папахристу (Гърция), бронзова медалистка в зала от световното първенство в Портланд 2016 и трета европейското на открито в Амстердам за същата година. Другата силна състезателка в тази дисциплина е Хана Миненко (Израел), световна вицешампионка от Пекин 2015.

Да подкрепя атлетите ни на Балканиадата в събота ще дойде и световната шампионка до 20 години в тройния скок от Тампере 2018 Александра Начева. 

Гост на състезанията в събота ще бъде и министърът на младежта и спорта Красен Кралев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Барселона крачи към нов трофей в Шампионската лига

Барселона крачи към нов трофей в Шампионската лига

Айтана Бонмати поведе Барселона и помогна на женския тим на клуба да се класира за своя шести полуфинал в Шампионската лига по футбол при дамите. Миналогодишният победител в дамския вариант на най-комерсиалното състезание Барселона победи с 3:1 Бран (Берген, Норвегия) и с общ резултат 5:2 е в топ 4, където ще срещне Челси. Бонмати, която е..

публикувано на 29.03.24 в 07:27
Теодор Теодоридис от УЕФА

ФИФА и УЕФА питат Испания за разследвания на корупция

Световната федерация по футбол (ФИФА) и Европейската централа (УЕФА) изпратиха официално писмо до Испанската структура (РФЕФ) с искане за подробна информация след арестите, извършени миналата седмица като част от антикорупционно разследване в страната. Генералният секретар на ФИФА Матиас Графстрьом и генералният секретар на УЕФА Теодор..

публикувано на 29.03.24 в 06:55

Новият треньор на Балкан дебютира с успех

Балкан не даде шанс на ЦСКА след 86:59 в отложена среща от 23-ия кръг, изиграна в „Арена Ботевград“. Мачът предложи известна доза интрига през първото полувреме, но в хода на второто „зелените“ увеличиха значително оборотите и нанесоха четвърто поредно поражение на „армейците“ в Първата шестица от шампионата. По този начин ботевградският тим ознаменува..

публикувано на 28.03.24 в 20:41
Наставникът на Дея спорт Франческо Кадеду..

Дея спорт е полуфиналист

Отборът на Дея спорт (Бургас), който спечели първото място в редовния сезон, успя да се класира за полуфиналните плейофи в мъжкото волейболно първенство. Момчетата на Франческо Кадеду победиха у дома Черно море (Варна) с 3:0 (25:11, 25:19, 25:17) в третия решаващ мач от 1/4-финала помежду им, игран тази вечер в зала "Младост". Така Дея спорт спечели..

публикувано на 28.03.24 в 20:23
Златомир Загорчич

Славия остава без двама титуляри за мача с Левски

Старши треньорът на Славия Златомир Загорчич определи група от 20 футболисти за дербито с Левски на стадион "Георги Аспарухов", което ще се играе на 29 март (петък). Поради контузии за двубоя отпаднаха капитанът на "белите" Галин Иванов и крилото Денислав Александров. Мачът от 26-ия кръг на Първа лига е с начален час 19:00. Групата на "белите":..

публикувано на 28.03.24 в 19:19
Николай Костов

Николай Костов: Предимството срещу Славия ни е публиката

Треньорът на Левски Николай Костов говори преди най-старото столично дерби със Славия, което е утре вечер на стадион "Георги Аспарухов", информира БТА.  "Не съм мислил по въпроса как ни се отразяват паузите, обикновено ни липсват играчи. Мисля, че се подготвихме добре, направихме мини подготовка. Имахме доста сериозни тренировки миналите сряда и..

публикувано на 28.03.24 в 19:02

Сестри Стоеви са на четвъртфинал в Мадрид

Трикратните европейски шампионки на двойки жени Стефани Стоева и Габриела Стоева се класираха за четвъртфиналите на турнира по бадминтон от сериите "BWF Super 300" с награден фонд 210 хиляди долара, който е квалификация за олимпийските игри в Париж 2024. Поставените под номер 7 в схемата българки спечелиха без проблеми срещу представителките на Испания..

публикувано на 28.03.24 в 18:37