Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеринарите, които трябваше да вземат втора проба от стадото в Болярово, не бяха допуснати до животните

Р. Порожанов: Ако има отрицателни повторни проби за чума, вероятно няма да се убива повече добитък

Държавен фонд "Земеделие" увеличи на 15 лева помощта „де минимис“ за животновъдите

Снимка: Радио ВИДИН

Министърът на земеделието Румен Порожанов обяви в Народното събрание, че ако повторните проби за чума от животни бъдат отрицателни, има вероятност животните да не бъдат убивани.

"Огнищата са Воден, Кости, Шарково, Странджа и Крайново. Единствено в момента имаме останали животни в Шарково. Във въпросното стадо на леля Дора няма положителна проба. Поради контактност останалите животни са евтаназирани. От вчера има резултат за една ферма в Болярово. Имахме шанса, че Крис Деклер, който е основният вирусолог, беше в Болярово, за да се запознае. Това е една ферма, която е отделена от двеста и няколко овце и тъй като все още няма клиника на животните, които са заболeли, той даде тази възможност да се вземе втора проба, която да се направи бързо, за да се види дали да се потвърди".

Днес се изплащат обезщетенията в Крайново и Странджа, а в понеделник ще бъдат изплатени и тези в Шарково за евтаназираните стада. Над 6 хиляди са взетите проби до момента, като карантинната зона ще се разшири с още 10 километра. Козевъдните асоциации са поели ангажимент да бъдат дадени 100 кози на баба Дора от село Шарково.

Същевременно стана ясно, че ветеринарите, които трябваше да вземат втора проба от стадото в Болярово, не бяха допуснати до животните. За стадото първоначално беше решено да бъде унищожено, но изпълнението на заповедта беше отложено до излизане на резултатите от повторни изследвания. Ветеринарите предоставиха резултатите от първите изследвания на стадото на Тодор Янев в Болярово, където са отбелязани две положителни проби. Ана Петрова обаче отказа да допусне ветеринарите.

"Нямам намерение да спирам да отстоявам това, за което съм отстоявала. Докъде ще я докараме – не знам. Няма да ги пусна."

По-рано днес тя поиска пробите, които се вземат от животните сега да бъдат изпратени в две лаборатории, за да се гарантира истинността на резултатите.

"Аз не мога да се примиря с факта, че ще ми избият здравите животни", каза тя.

До стадото на Тодор Янев вече са и част от бранителите на стадото на баба Дора от Шарково.

Междувременно Държавен фонд "Земеделие" увеличи на 15 лева помощта „де минимис“ за овца и коза - майка, според поетия ангажимент към протестиращите фермери. Животновъдите от седемте засегнати от чумата общини ще получат общо 55 лева на овца или коза. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кметът на Шарково: Хората в селото са отчаяни

Очаква се днес да бъдат изплатени обезщетенията на стопаните от селата Крайново и Странджа, а в началото на следващата седмица това да стане и в село Шарково. В четвъртък беше потвърдено, че всички животни в Шарково ще бъдат умъртвени.  Втори проби..

обновено на 20.07.18 в 08:57

Спор сред депутатите, министрите Порожанов и Радев не са в НС

Очакваното изслушване на министрите на земеделието и на вътрешните работи Румен Порожанов и Валентин Радев за мерките, които предприема правителството за овладяване на чумата по животните в Странджанско, остана под въпрос, след като министрите не..

обновено на 20.07.18 в 11:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

Починал е психологът и нобелов лаурет Даниел Канеман

В сряда на 90-годишна възраст е починал Даниел Канеман, американско-израелски психолог, чиито прозрения за често проблематичния процес на вземане на решения от хората му донесоха Нобелова награда за икономика.  Това съобщи Дойче Веле . Канеман и..

публикувано на 28.03.24 в 18:03
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Ако Ф-16 за защита на Украйна излитат от летища в други страни, те ще станат легитимни мишени

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия нямала никакви агресивни намерения и нарече "пълни глупости" и "бълнуване" предположенията, че след Украйна ще нападне и някоя страна-членка на НАТО. Късно снощи руските медии разпространиха видео..

публикувано на 28.03.24 в 17:54

Украйна поиска от НАТО повече системи за противовъздушна отбрана

Украйна поиска от западните си съюзници в Алианса повече системи и оборудване за противовъздушна отбрана на заседание на Съвета НАТО-Украйна, след вълна от руски ракетни нападения по критична и енергийна инфраструктура.  Украйна е свалила почти..

публикувано на 28.03.24 в 17:45

Израелската армия съобщи за около 200 ликвидирани терористи в болница в Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на все по-големия международен натиск за прекратяване на огъня заради задълбочаващата се хуманитарна криза.  Според ООН Израел пречи на доставките на помощи и използва..

публикувано на 28.03.24 в 17:38

Шумен без вода до утре сутринта

Продължава отстраняването на аварията по довеждащия водопровод край село Хан Крум. Тази вечер най-вероятно няма да бъде пусната водата, каза главният инженер на ВиК – Шумен Антон Стефанов. "Все още осушаваме терена. Направили сме дигите, има още малко..

публикувано на 28.03.24 в 17:38
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Надявам се предсрочните избори да не задушат европейските цели на България

Очаквам Шенген да бъде приоритет и за следващото правителство . Това каза пред БНР Юлиана Николова, директор на портал "Европа". "Много малко от политическите сили, които ще се явят на избори, открито заявяват, че присъединяването към Шенген е..

публикувано на 28.03.24 в 17:17
Лидия Енчева

10 000 лв. отпуска община Силистра на младата тенисистка Лидия Енчева

10 000 лева ще отпусне община Силистра на млада тенисистка от града – Лидия Енчева, за постигнати високи резултати на национално и международно ниво. Решението е взето на заседание на местния парламент днес.  Седемнайсетгодишната Енчева е..

публикувано на 28.03.24 в 17:15