Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС задължи правителството да не подписва двустранни споразумения за връщане на мигранти

Борисов: България единствена в ЕС се справи с мигрантите

| обновено на 20.07.18 в 14:19
Премиерът Бойко Борисов склони ГЕРБ да подкрепи решение на парламента, предложено от лидера на БСП Корнелия Нинова.
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет да не подписва двустранни споразумения за мигранти - гласи решението, което приеха днес депутатите по предложение на лидера на левицата Корнелия Нинова. Тя прочете в пленарна зала приетото решение.

„Народното събрание, като отчита заключенията на Европейския съвет от 28 юни 2018 г., реши: Първо - задължава Министерският съвет да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти. Второ - задължава Министерският съвет да внесе в Народното събрание позиция за общо решение на Европейския съюз по въпросите на миграцията. Трето - в срок до 30 септември 2018 г. Министерският съвет да представи пред Народното събрание предложението на България по така наречената "Дъблинска система за прием на бежанци".

Решението беше прието след разискване по политиката на правителството за мигрантската криза, поискано от БСП, на което присъства премиерът Бойко Борисов.

„Към днешна дата, към този момент, България е единствената държава в Европейския съюз, която се е справила с мигрантите, има почти нулев натиск и е давана за пример“, каза премиерът.

От БСП настояха Министерският съвет да приеме решение срещу обратното приемане на мигранти в България, а ГЕРБ поискаха да се възложи на МС да отстоява националните позиции, свързани с реформата на общата европейска система на убежище.

„Отново има волята на един човек, която не отразява решенията на българските държавни институции и не защитава българския национален интерес. Господин Борисов, това решение на ГЕРБ е капан за Вас. Това са общи приказки за подкрепа на позиции, които България не е взела в органите си и дава основание от тук нататък всеки ден, по всеки повод и при всяка Ваша дума и позиция да получават упреци и удари“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По време на изказването си премиерът Борисов изрази готовност за приемане на консенсусно решение.

„Аз съм склонен, ще поискам една минута-две почивка, ще говоря с моята партия, стига после да не кажете - защото, аз освен премиер, съм си и председател на партията... Ако нашият парламент днес вземе решение - те са две уязвимите места, където би могло да се прилага натиск, а до този момент нито сме подписвали, нито сме поемали ангажимент за подписване на двустранни каквито и да е споразумения, но нищо лошо няма парламентът да вземе решение правителството да не подписва еди какви си двустранни... или каквито искате решения. Това е, което чух  от вашата точка“, каза премиерът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11