Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Димитрова: Възнагражденията за работещите в социалната сфера са ниски, а очакванията към тях - много високи

Александрина Димитрова
Снимка: Ани Петрова

Възнагражденията за работещите в социалната сфера са изключително ниски, а в същото време очакванията към тях са много високи, тъй като те работят с едни от най-уязвимите хора. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Александрина Димитрова, изпълнителен директор на фондация "Сийдър" и съпредседател на експертната група по деинституционализацията на деца към ДАЗД:

"Професията на работещите в социалната сфера изисква както едно достойно възнаграждение, така и допълнителни обучения, подкрепа, така наречената супер визия, тоест възможността да се работи с професионалист, психолог, който да ги насочва. Това в момента не се осигурява. Преди няколко години имахме възможността да видим опита на Исландия и ни направи впечатление, че имат много услуги, които са в подкрепа на родители на деца с увреждания като така наречената в България заместваща грижа, която все още не е регламентирана, макар че започна да се говори за това. Тази услуга ти позволява да оставиш детето си за уикенда или в рамките на един-два дни при професионалисти и да имаш възможността да свършиш някаква друга работа, тоест да не си напълно зависим от грижите към своето дете със специфични потребности. Това ти дава един вид помощ, което в дългосрочен план показва, че помага много и превантира изоставянията. Младежите с увреждания в Исландия имаха възможността да работят при така наречената прикрепена заетост, тоест дейности, които могат да извършват с ръцете си и които им носят удовлетворение, някакъв вид възнаграждение, все пак са заети по някакъв начин. Това тук все още не се случва, поне не се случва масово, тъй като на хората с интелектуални увреждания се гледа като на неспособни да извършват труд. Ние имаме няколко случая в Кюстендил на няколко младежи, които доказаха, че това не е така. Имаме един младеж, който работи в общинската пералня, двама младежи, които работят в кухнята на една детска градина, но това коства много убеждаване, много работа".

Цялото интервю с Александрина Димитрова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Валежите спират, предимно слънчево

През нощта на места, главно в западните и северните райони все още ще има превалявания, съобщава НИМХ. Над останалата част от страната облачността ще се разкъса. Вятърът ще отслабне и ще бъде от изток и югоизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София – около 9°. Утре ще бъде предимно слънчево.  Ще има временни увеличения на..

публикувано на 23.04.24 в 16:41

US Сенатът разглежда пакет законопроекти за чуждестранна помощ

Американският Сенат ще разглежда днес пакета от четири законопроекта, приети след дълго блокиране в Камарата на представителите - за помощта за Украйна, Израел и за съюзниците на Вашингтон в Индо-тихоокеанския регион, както и мерки спрямо социалната мрежа ТикТок.  Очаква се доминираната от демократите горна камера да проведе гласуването..

публикувано на 23.04.24 в 16:17

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява Министерството на вътрешните работи да публикува всички видеозаписи от инцидента с журналиста Димитър Стоянов в понеделник вечер.  "МВР вече е превишило правомощията си, като е решило да публикува част от запис от камера за наблюдение. Тази част уличава Стоянов в насочване на оръжие към лице,..

публикувано на 23.04.24 в 16:12

Първото заседание на комисията по "Турски поток" се провали

Първото заседание на временната комисия за Пътната карта по проекта "Турски поток" се провали, дори без да бъдат приети вътрешните правила за работата на комисията. То бе председателствано от депутата от ДПС Рамадан Аталай, който бе поканил за изслушване бившия енергиен министър Теменужка Петкова от ГЕРБ.  От ПП - ДБ настояха да бъдат изслушани бившият..

публикувано на 23.04.24 в 15:59
Росица Матева

10 партии и осем коалиции са подали до момента документите си в ЦИК

10 партии и осем коалиции са подали до момента документите си в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в предстоящите избори 2 в 1 на 9-и юни, като всички те ще се състезават за вота на избирателите за членове и на Народното събрание, и на Европейския парламент.  Това обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. Тя..

публикувано на 23.04.24 в 15:47
Изглед към Неаполския залив и вулкана Везувий.

Граждани на Неапол се жалват в съда от тормоза от нощния живот

Граждани на Неапол се оплакаха в съда от тормоза от нощния живот. Инициативата е на граждани от квартал в Неапол и е първа по рода си. От години те страдат от неудобството, предизвикано от многобройни заведения, отворени до късно през нощта. Жалбата до съда засяга общината, а гражданите са подкрепени от Комитет за жизнеспособност на града...

публикувано на 23.04.24 в 15:44

Разкриха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Схема за регистрация на автомобили с фалшиви свидетелства за регистрация е разкрита от служители на ГД "Национална полиция" и ОДМВР – В. Търново по време на съвместна операция.  Тя се провежда под наблюдението на Районна прокуратура – В. Търново, като действията се извършват на територията на шест града. Двама са арестувани .  Към момента..

публикувано на 23.04.24 в 15:40