Доналд Тръмп – Джузепе Конте: нов стратегически диалог между САЩ и Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От двустранната среща Доналд Тръмп - Джузепе Конте в Белия дом стана ясно, че се създава нов стратегически диалог между САЩ и Италия. Той обхваща съгласието на американската страна Италия да е с водеща роля в Средиземноморието за стабилизиране на положението в Либия. За тази цел, през есента в Рим ще се проведе специална среща.

Вашингтон поддържа и идеята за постоянен двустранен контрол между Съединените щати и Италия в Средиземно море срещу тероризма и имиграцията.

Това решение, взето отвъд океана, обаче е в противоречие с политиката на Франция за Либия. По въпроса за имиграцията, Доналд Тръмп даде за пример Италия на другите европейски страни.

Що се отнася до санкциите срещу Русия, по думите на Джузепе Конте „те не могат да бъдат премахнати от днес до утре”. Той  държи от това да не пострада италианската икономика, по същата причина и от ембаргото срещу Иран, за което Тръмп изяви желание да разговаря с Техеран.

Американският президент подкрепя реализацията на Трансадриатическия газопровод, чиято крайна точка е в италианската област Пулия, с цел намаляване на руското влияние.

ВИЖТЕ ОЩЕ

По-качествено обучение на младите шофьори - повече безопасност на пътя

„Без да воюваме, измираме“, каза пред БНР Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Той посочи, че само в рамките на две седмици имаме 15 загинали при катастрофи. Според него сериозна част от проблемите идват от обучението: „Младите шофьори, когато са на курс, вместо да шофират 31 часа, да придобият все..

публикувано на 21.10.19 в 09:07

Един загинал и трима ранени след катастрофа на пътя Златица - Пирдоп

Мъж загина, а жена и две момчета са в тежко състояние след катастрофа между два автомобила. Инцидентът е станал около 7.00 часа тази сутрин между Златица и Пирдоп.  На мястото са изпратени три линейки на Спешната помощ.  Ранените са откарани в столични болници.  Движението в района на катастрофата е ограничено от полицията. Трафикът се..

публикувано на 21.10.19 в 08:53

Над 9 млн. лева са раздадени за дезинфекция на личните стопанства срещу АЧС

„Над 9,5 млн. лева, в единична ставка от по 300 лева, са раздадени на стопани, за да могат да извършват почистване и дезинфекция на задния двор. Над 32 хил. лични стопанства получиха такова подпомагане“. Това заяви пред БНР Силвия Василева, директор на Дирекция „Животновъдство“ в Министерството на земеделието и храните.   В предаването..

публикувано на 21.10.19 в 08:29

Директорите на библиотеки от Югоизточна Европа се събират на конференция в София

Осмата годишна конференция на директорите на национални библиотеки от Югоизточна Европа започва днес в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".  До сряда ще продължи форумът, на който България е домакин за първи път.  Предвидено е участието на директори на 10 библиотеки в региона.  По повод събитието следобед ще се открие..

публикувано на 21.10.19 в 08:14

45 години Медицински университет - Плевен

В Плевен започват проявите, с които се отбелязват 45 години от създаването на Медицинския университет. Международна конференция за студенти и млади лекари под мотото „Събудете мечтите си“ и Юбилейна научна конференция са част от проявите. През тези 45 години са дипломирани лекари от 16 випуска, а плевенският Медицински университет е първият, в..

публикувано на 21.10.19 в 08:06
Любомир Кючуков

Има ли exit от сагата Брекзит?

Европейският съюз най-вероятно ще даде поредната отсрочка на Великобритания, заяви пред БНР Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения. „Ако не даде такова отлагане, ЕС би поел отговорността за евентуален Брекзит без договор… В тази ситуация при всяка една отсрочка се отварят отново всички опции и сагата..

публикувано на 21.10.19 в 08:00

Бдение пред посолството на Франция в София в подкрепа на Северна Македония

Граждани се събират на мирно бдение тази вечер пред посолството на Франция в София в подкрепа на европейското бъдеще за Северна Македония. Събитието, организирано във Фейсбук, е за даването на равен шанс на Северна Македония да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз.  Ще бъде връчен апел към президента на Франция Емнюел Макрон, в..

публикувано на 21.10.19 в 07:59