Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Райчев: Ако ГЕРБ загуби местните избори, почти сигурно е, че ще има предсрочни

Снимка: БГНЕС

"Излишъкът в бюджета не са пари в чекмедже. Това не е нещо, което може да се раздаде просто. Тези пари не могат да бъдат харчени просто така – за каквото поискаме. Освен това, да се харчат пари за проблеми е лесно, ако е еднократно. Доколкото разбирам обаче, Борисов договаря с майките (на деца с увреждания – бел.ред.) едно постоянно увеличаване на бюджета с над 100 милиона. Това не е лесно за България. Без да подценявам страданията на хората, има и много, много други хора, които също, ако разкажат историите си насериозно, ще ви настръхнат косите". Това коментира в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" социологът Андрей Райчев. Той обвърза решението на Министерския съвет да отпусне 111 млн. лева за различни общини с предстоящите догодина местни избори:

"Ако Борисов спечели местните избори, това е една ситуация, ако той ги загуби – е съвсем друга ситуация. Затова опозиционните партии правят всичко възможно да излязат в максимално добра форма и да победят. На местни избори много рядко има категорична победа и миналия път я имаше. Борисов категорично победи. Най-често местните избори завършват с някакви междинни резултати и всеки казва, че е победил. Но, ако има ясна загуба на управляващите – загубят десетки градове и областни центрове, ще възникне ситуация за предсрочни избори в страната. Почти сигурно е".

Документът на БСП "Визия за България" според Райчев "не е съвършен", защото е в начална фаза, "но е интересен и изключително важен сам по себе си". Според социолога във "Визията" са обсъдени прекалено много теми и документът е станал "прекалено разлят", но централната идея в него е "много добра" – че държавата трябва да определи няколко приоритетни области за ускорено икономическо развитие. Почти не е засегната темата за външната политика. Въпросът с данъчната политика също е решен "интересно":

"Запазва се плоският данък за бизнеса, но като лични доходи повишават данъците за по-богатите".

Според социолога БСП е изправена и пред рискове с новия документ.

"Първият е да залитне вляво и да покаже една визия, която е прекалено лява и българите да кажат: "А, те, този филм сме го гледали". Вторият риск е да остане в изолация. Ако програмата изглежда прекалено лява, социалистите да останат без възможни съюзници".

Държавните предприятия трябва да минат на мениджърска основа, а не да се разширяват бордовете им – това е основата на визията, коментира Райчев. Той отбеляза, че "има тенденция" към урбанизация на речта на Корнелия Нинова и тази тенденция е опасна:

"Тези лозунги – дайте да бъдем самостоятелни и суверенни звучат много добре. Искам да ви напомня, че Жан Виденов загина, не защото беше нечестен човек. Той казваше "дай да сме самостоятелни и суверенни" и се скара с Русия и Щатите едновременно. Казваше и "дайте да увеличим производството", без да мисли за пазара. Наистина увеличи производството, но това до нищо не доведе, освен до разорение на банки".

Интервюто с Андрей Райчев можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът на детското театрално творчество започва във Велико Търново

Над 300 млади артисти от цяла България се събират във Велико Търново за 18-то издание на фестивала на детско-юношеското театрално творчество "Малкият принц". От днес до неделя те ще се изявят на сцената на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов". Спектаклите са с вход свободен. 18 спектакъла на детски и юношески театрални школи и..

публикувано на 19.04.24 в 10:16

Борисов: Дали ще работим с ПП-ДБ след изборите зависи от тяхното поведение

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента възможността след изборите да работят заедно с ПП-ДБ.  Той подчерта, че това зависи изцяло от тяхното поведение. Борислав не коментира казуса с предложението Даниел Митов да заеме поста на служебен външен министър. Очаквайте подробности!

публикувано на 19.04.24 в 10:15
Димитър Главчев

След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и указ

Остават предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за рокади в Министерство на външните работи и в това на земеделието, но все още не е известно дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета. Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев със служебния премиер Димитър Главчев на..

публикувано на 19.04.24 в 10:04

Д-р Николай Христов: 93% морбилна ваксинация на българските деца е топ резултат

93% за морбилна ваксинация е върхово постижение , заяви пред БНР д-р Николай Христов, който е общопрактикуващ лекар от Варна.  "За морбили имаме 1 единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в цяла Европа, особено в Румъния, е просто чудо. Това реално показва резултата от къртовския, упорит и съвестния труд на българския..

публикувано на 19.04.24 в 09:53
Росен Желязков

Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на парламента Росен Желязков заради издадена заповед, която ограничава изявите на депутатите и парламентарните групи пред медиите. По думите на Нинова е наредено брифинги, кръгли маси с журналисти и външни лица да се случват само с мотивирани искания на председателя на..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

МААЕ потвърди: Няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран след атаката от Израел

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран при предполагаема атака на Израел срещу страната. Агенцията продължава да следи ситуацията много внимателно и призовава за изключителна сдържаност от всички страни, като подчертава, че ядрените съоръжения никога не трябва да бъдат мишена във..

публикувано на 19.04.24 в 09:48

Отмениха ограниченията за полети до няколко града в Иран

Иран отмени ограниченията за полети до няколко града, възобновени бяха полетите и на международното летище в Техеран. Мярката беше въведена след съобщения на американски източници, че Израел атакува обекти в Иран. Тази сутрин иранската противовъздушната отбрана е свалила три дрона над град Исфахан. В резултат на съобщенията за израелския удар..

публикувано на 19.04.24 в 09:39