Започва кампанията "Ръцете горе" срещу телесното наказание над деца

Снимка: nmd.bg


Започва кампанията „Ръцете горе“. Тя е срещу телесното наказание над деца. Кампанията е на Института по социални дейности и практики, финансиран от ЕК. От института ще си партнират с други организации от чужбина. Фокусът им е да преобърнат обществените нагласи, че телесното наказание е социално приемливо и да помогнат да се информираме по-добре както за т.нар. "позитивно родителство", така и за това как да прекратим „педагогиката на шамарите“.

В предаването „Преди всички“ проф. Нели Петрова – председател на Института по социални дейности и практики, коментира:

„В нашето общество има тенденция към по-добро разбиране на родителството. Има доста млади родители, които се опитват да търсят други начини да възпитават децата си. Искаме да допринесем за този процес, да стане по-интензивен, като дадем повече информация на родителите, за да се повлияе и общественото мнение. Има значение как реагират хората на това как възпитаваме децата си. За нас е важно повече хора да ни чуят, най-важното е родителите да мислят за това какво искат за децата си. Ако си дадат сметка, че шамарите не са безобидни, че отношението към децата всъщност гради тяхното отношение към себе си и после към другите, много хора ще се замислят и ще променят отношението към децата“.

Кампанията е част от цялостната дейност на института срещу насилието над деца, отбеляза Петрова. Според нея обществото е по-скоро толерантно към шамарите, към лекото попляскване. Има сериозна промяна към отношението към боя, посочи тя и добави, че все повече родители смятат, че децата не бива да се бият.

„За съжаление, не са достатъчно тези, които смятат, че е добре да обмисляме всяко отношение, всяка дума към детето. Ние много нагрубяваме децата. Добре е да има дисциплина, да има граници, но е важно как го правим“.

България е една от страните, забранили телесното наказание, посочи Петрова и добави, че има нужда от по-сериозна промяна, която по-ясно да каже какво е телесно наказание.

„Мисля, че това е сериозна манипулация, която се провежда и в която за съжаление се включват и се поддават включително и Конституционният съд“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33