Тихомир Безлов: Eвросубсидиите са схема за концентрация на богатство

В резултат на политически протекционизъм се създадоха около стотина семейства в страната, които разпределят 70-80% от евросубсидиите, смята анализаторът
Тихомир Безлов
Снимка: БГНЕС

"Идеята на субсидиите в селското стопанство е да подпомагат малките и средните производители, а не милионерите. Преди влизането ни в в Европейския съюз с програма "Сапард", а след това с европейските субсидии, създадохме една класа на латифундисти, които разпределят милиардни средства". Това каза в предаването "Преди всички" анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов. Той коментира фигурата на общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев, задържан заедно с издирвания от Интерпол Димитър Желязков (Митьо Очите) в турски хотел. 

Бенчо Бенчев е сред най-едрите земеделски производители от т.нар. "група на зърнарите". При протестите за евросубсидиите през 2012 година Бенчев бе сред организаторите и премиерът Борисов коментираше фигурата на Бенчев, припомни Безлов. Акцентирайки върху концентрацията на евросубсидиите, анализаторът уточни, че от 2015 година има европейско решение за „таван“ на субсидиите, което е довело до незаконни схеми за тяхното получаване:

"Тези субсидии не бива да надхвърлят 300 хиляди евро. Имайте предвид, че когато през 2010-2012 година направихме първите списъци на хората, компаниите, семействата, които са зад тези компании, ако си спомняте, имаше групи, които имаха 30 милиона евросубсидии. Сега тези групи са трансформирани на десетки малки фирми, за да се преодолее този праг от 300 хиляди. Дори да го направите, създавате организация, т.е. създавате организирана престъпна група с десетки подставени лица, фирми, които ви движат документооборота, извършвате огромно количество нарушения. Но за да докажете това, ви трябва разследване – трябва да докажете, че това действително са подставени лица, че тези документи действително са фалшиви и т.н.".

Големият проблем, според Безлов, е, че "тези гигантски компании на семейства взимат тези пари, а за да ги взимат, трябва да го направят през политиците". "Взимайки ги, трябва да направят криминални организации", допълни анализаторът:

"В резултат на политически протекционизъм се създадоха около стотина семейства в страната, които разпределят 70-80% от евросубсидиите. За 2017 година те са 2 милиарда и 900 милиона – това са огромни пари за страна като България. Това, което официално се случва в България от 2015 година, е, че съзнателно се заобикаля този таван. Администрациите, политиците избягват да коментират тази тема. Няма да я видите никъде. Всички в момента говорим какъв ролс-ройс има Бенчо. /.../ Ролс-ройсът на Бенчо, или това, че го е укрил, ми се струва даже дребнотемие."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Свързани новини
Бенчо Бенчев

Бенчо Бенчев: Срещата ми с Димитър Желязков е случайна

Докато медиите в Бургас очакваха вчера пред дома му в квартал „Меден рудник“ заместник-председателя на Общинския съвет Бенчо Бенчев, той изненадващо се появи с дъщеря си в кафе “Бенмар“, което държи под наем. В това кафене често са забелязвани..

публикувано на 07.08.18 в 08:42
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бенчо Бенчев ще обжалва мярката за неотклонение от 50 000 лева

Обвиненият в укривателство на несебърския бос Димитър Желязков общински съветник от Бургас Бенчо Бенчев ще обжалва размера от 50 хиляди лева на наложената му мярка за неотклонение.  Това ще стане в предвидения по закон тридневен срок, каза неговият адвокат..

публикувано на 16.08.18 в 12:44

За повече от милион ще са щетите след пожара в гложенското читалище, огънят продължава да тлее 

„Картинката е поразяваща, нищо не е останало“ - така кметът на Гложене Петко Петков определи щетите след вчерашния пожар в читалището с над стогодишна история. Заради пожар в офис на съседна сграда то пламна, а прогнозният размер на щетите е за повече..

публикувано на 16.08.18 в 12:28

Все още не е открито второто дете от инцидента в морето край Варна

Все още второто дете от инцидента във Варна не е открито по време на издирвателната операция. Това съобщиха от Военноморските сили.  По рано днес се появи информация, че тялото на детото е намерено, която после беше опровергана.  Тази..

обновено на 16.08.18 в 12:25

Има сближаване на позициите в работната група по проектозакона за хората с увреждания

Има сближаване на позициите с исканията на протестиращите майки на деца с увреждания, омбудсмана Мая Манолова и експертите в Социалното министерство по проектозакона за хората с увреждания.  Работната група заседава в министерството по подготовката на..

обновено на 16.08.18 в 12:12

Мерки в Харманли заради негодна питейна вода

От днес 25 хиляди жители на града и три села в общината ще ползват само вода от водоноски. Детските заведения, болницата, социалният патронаж и Бежанският център ще бъдат снабдявани с минерална вода, закупена от общината. Водата в Харманли е със..

обновено на 16.08.18 в 11:59