Пловдивският хор "Детска китка" спечели златен медал на виенския Хоров фестивал на мира

Хор "Детска китка" - Пловдив с диригент Яна Делирадева
Снимка: архив

Деветият международен хоров фестивал на мира се проведе в австрийската столица Виена от 26 до 29 юли 2018 г. Целта на форума е да събира на едно място младежи от цял свят, които да представят своите страни и да обменят идеи и музикални постижения със своите връстници. Мотото на фестивала е „Да запеем заедно за по-добро бъдеще“.

Фестивалът дава възможност за работа в хорови работилници, за участия в концерти и в конкурсна програма, в която тази година са се представили 21 от общо 41 хорови състава от 10 страни.


Артистичен директор на Хоровия фестивал на мира във Виена е Гералд Вирд - уважаван хоров деятел, президент и артистичен директор на прочутия Хор на виенските момчета.

Участие в IX международен хоров фестивал на мира взе и хор "Детска китка" от Пловдив. Под диригентството на Яна Делирадева и с клавирен съпровод на Николета Енева българските момичета спечелиха златен медал в конкурса и участваха в заключителния концерт, който се състоя в Златната зала на Музикферайн - един от музикалните храмове на Европа.

Интересни подробности за участието на българския хор в международния форум разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" диригентката Яна Делирадева. Тя сподели, че Гералд Вирт е поздравил хора за представянето му в конкурса и е проявил особен интерес към българската песен "Кукери" от Филип Павлов. Чуйте интервюто в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Филм разказва за системата на Йова Йорданова за обучение по цигулка

Системата на Йова Йорданова за обучение по цигулка повече от 35 години предизвиква огромен интерес в цял свят. Чрез нея за много кратко време децата изпитват удоволствието от изпълненията си на цигулка, тя променя начина на поставяне на ръката върху инструмента, опита си описва в учебни пособия, първото е "Букварче за цигуларче". Сега в Плевен..

публикувано на 16.08.18 в 13:00
София Симфоникс в Бавария

На бис - оркестър София Симфоникс в лятна Бавария

Това издание на предаването "На бис - българските музиканти" разказва за двата концерта в Бавария през юли на българския оркестър София Симфоникс под диригентството на Любка Биаджони цу Гутенберг. Те бяха част от традиционното лятно турне на състава в Австрия и Германия. След като на 15 юли оркестърът вече беше гостувал на Тиролския фестивал в..

публикувано на 15.08.18 в 20:18
Фонтаните на площад

Класика на площада за Деня на Варна

Варна отбелязва своя официален празник на 15 август - на големия християнски празник Успение Богородично. По традиция Оркестърът на Варненската опера ще изнесе празничен концерт на площад "Независимост" в цетъра на града, а за трета поредна година е поканен да дирижира Мартин Пантелеев. "Любимата Варна е изключителен град с изключително музикална..

публикувано на 15.08.18 в 11:35
Тинка Сколуфанова и Константин Петков в „Продадена невеста

Спомен за певицата Тинка Сколуфанова

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" припомняме на нашите слушатели една прекрасна певица и чаровна актриса -Тинка Сколуфанова. Вероятно много варнеци веднага ще си я спомнят - целия ѝ творчески път премина на сцената на Варненската опера. Цели   25 години тя държеше лирико-колоратурния  репертоар на театъра. Ще си..

публикувано на 13.08.18 в 13:35

Петър Бодуров: "Аз си оставам гайдар, който свири от сърце"

Срещата рано в неделя е с 16 годишния гайдар Петър Бодуров от с. Михалково. Преди 5 години, когато предаването ни гостува в Триград малкият Пепи ни чакаше с гайдата си в читалището в Девин, за да ни посвири и да ни разкаже за красивия родопски инструмент. Сърцето и душа на Петър са с гайдата. Първият му учител е Емо Чолаков, а Пепи е бил на 7..

публикувано на 12.08.18 в 15:16