Пловдивският хор "Детска китка" спечели златен медал на виенския Хоров фестивал на мира

Хор "Детска китка" - Пловдив с диригент Яна Делирадева
Снимка: архив

Деветият международен хоров фестивал на мира се проведе в австрийската столица Виена от 26 до 29 юли 2018 г. Целта на форума е да събира на едно място младежи от цял свят, които да представят своите страни и да обменят идеи и музикални постижения със своите връстници. Мотото на фестивала е „Да запеем заедно за по-добро бъдеще“.

Фестивалът дава възможност за работа в хорови работилници, за участия в концерти и в конкурсна програма, в която тази година са се представили 21 от общо 41 хорови състава от 10 страни.


Артистичен директор на Хоровия фестивал на мира във Виена е Гералд Вирд - уважаван хоров деятел, президент и артистичен директор на прочутия Хор на виенските момчета.

Участие в IX международен хоров фестивал на мира взе и хор "Детска китка" от Пловдив. Под диригентството на Яна Делирадева и с клавирен съпровод на Николета Енева българските момичета спечелиха златен медал в конкурса и участваха в заключителния концерт, който се състоя в Златната зала на Музикферайн - един от музикалните храмове на Европа.

Интересни подробности за участието на българския хор в международния форум разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" диригентката Яна Делирадева. Тя сподели, че Гералд Вирт е поздравил хора за представянето му в конкурса и е проявил особен интерес към българската песен "Кукери" от Филип Павлов. Чуйте интервюто в звуковия файл.