Пловдивският хор "Детска китка" спечели златен медал на виенския Хоров фестивал на мира

Хор "Детска китка" - Пловдив с диригент Яна Делирадева
Снимка: архив

Деветият международен хоров фестивал на мира се проведе в австрийската столица Виена от 26 до 29 юли 2018 г. Целта на форума е да събира на едно място младежи от цял свят, които да представят своите страни и да обменят идеи и музикални постижения със своите връстници. Мотото на фестивала е „Да запеем заедно за по-добро бъдеще“.

Фестивалът дава възможност за работа в хорови работилници, за участия в концерти и в конкурсна програма, в която тази година са се представили 21 от общо 41 хорови състава от 10 страни.


Артистичен директор на Хоровия фестивал на мира във Виена е Гералд Вирд - уважаван хоров деятел, президент и артистичен директор на прочутия Хор на виенските момчета.

Участие в IX международен хоров фестивал на мира взе и хор "Детска китка" от Пловдив. Под диригентството на Яна Делирадева и с клавирен съпровод на Николета Енева българските момичета спечелиха златен медал в конкурса и участваха в заключителния концерт, който се състоя в Златната зала на Музикферайн - един от музикалните храмове на Европа.

Интересни подробности за участието на българския хор в международния форум разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" диригентката Яна Делирадева. Тя сподели, че Гералд Вирт е поздравил хора за представянето му в конкурса и е проявил особен интерес към българската песен "Кукери" от Филип Павлов. Чуйте интервюто в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Успешен гастрол на Старозагорската опера на сцената на националния ни оперен театър

Трупата на Старозагорската опера гостува на сцената на Софийската национална опера и балет със свои избрани продукции - мюзикъла за деца „Машина на времето“ и балетите „Нестинарка“ , „Делвата“ и „Фантастичното дюкянче“ . Тези спектакли са сред най-новите и много успешни постановки на театъра. На 17-и октомври балетът на..

публикувано на 22.10.18 в 17:47

Станислав Пандин - Траша: С творческия хаос се разбираме чудесно

Какво би излязло от хлапе, което на 11 години отива със сестра си до ЦУМ, за да си купи китара? Най-вероятно то става музикант. Станислав Пандин, по-известен като Траша, днес работи в Държавната агенция за закрила на детето и преподава в Софийския университет. В продължение на 13 години е училищен психолог, а с адвокат Йордан Костов..

публикувано на 19.10.18 в 12:10

Левон Манукян: Иван Маринов ме научи на много

Навършиха се 90 години от рождението на големия български композитор и диригент Иван Маринов. За предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Левон Манукян, който е негов ученик, сподели: „Определено това е едно от емблематичните имена на българската диригентска школа – име, което не само остави почерк в нашата българска музикална култура, но и извън..

публикувано на 18.10.18 в 15:56

Мария Торо: Щастлива съм да донеса музиката си в България

Вторият концерт в „София лайв клуб“ от Фестивала за нова музика от Испания и Латинска Америка ще бъде тази вечер от 20 часа. В предаването „Хоризонт до обед“ флейтистката Мария Торо каза, че е щастлива за това, че има възможност да донесе музиката си в България. „Когато започнах да свиря на флейта, разбрах, че това е най-добрият начин да..

публикувано на 18.10.18 в 12:22

"Акага": Хуморът ни крепи заедно, това е концепция на групата ни

„Фънкът ни събра като група. Човек трябва да има сърце към рока, за да свири фюжън". Така се представиха в предаването „Нощен Хоризонт“ Красимир Куртев и Петър Главанов от „Акага“. Краси е бас китарист и вокалист на бандата, а Пепи е китарист. Джазът и фънкът са в основата на музиката на „Акага“, а в годините влизат елементи от..

публикувано на 17.10.18 в 15:23