Мария Цветкова-Маджарова и Райна Попова почитат с концерт диригента Емил Чакъров

Мария Цветкова-Маджарова
Снимка: Ани Петрова

Носителката на приза "Музикант на годината 2017" в анкетата на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Мария Цветкова-Маджарова е активен участник в Бургаските музикални празници "Емил Чакъров". Тази година изданието е посветено на 70-годишнината от рождението на маестрото, чиято кратка, но феноменална кариера започва именно от Бургас. Фестивалът започна на 3 юли и ще завърши на 5 септември.

След поредица оперно-оперетни концерти и преди участията ѝ в спектакъл на операта "Турандот" от Пучини на 28 август и в премиерата на оперетата "Бал в Савоя" от Паул Абрахам на 5 септември с трупата на Бургаската опера, Мария Цветкова-Маджарова ще изнесе солов рецитал в съпровод на пиано от Райна Попова. Двете са избрали да представят песни от Рихард Щраус и Георги Златев-Черкин, а една от песните на Щраус - "Успокой се, моя душа" е дала заглавие на целия концерт. Датата е 13 август, начален час 19.00, а мястото - Експозиционен център "Флора" в Бургас.

"Всяка една от тези песни аз съм научила специално за този концерт и всяка една от тях е избрана специално, така че да може да се навърже нишката на цялата драматургия и история на този концерт", споделя певицата.

Подробности за програмата на концерта и за посвещението му Мария Цветкова-Маджарова разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Филм разказва за системата на Йова Йорданова за обучение по цигулка

Системата на Йова Йорданова за обучение по цигулка повече от 35 години предизвиква огромен интерес в цял свят. Чрез нея за много кратко време децата изпитват удоволствието от изпълненията си на цигулка, тя променя начина на поставяне на ръката върху инструмента, опита си описва в учебни пособия, първото е "Букварче за цигуларче". Сега в Плевен..

публикувано на 16.08.18 в 13:00
София Симфоникс в Бавария

На бис - оркестър София Симфоникс в лятна Бавария

Това издание на предаването "На бис - българските музиканти" разказва за двата концерта в Бавария през юли на българския оркестър София Симфоникс под диригентството на Любка Биаджони цу Гутенберг. Те бяха част от традиционното лятно турне на състава в Австрия и Германия. След като на 15 юли оркестърът вече беше гостувал на Тиролския фестивал в..

публикувано на 15.08.18 в 20:18
Фонтаните на площад

Класика на площада за Деня на Варна

Варна отбелязва своя официален празник на 15 август - на големия християнски празник Успение Богородично. По традиция Оркестърът на Варненската опера ще изнесе празничен концерт на площад "Независимост" в цетъра на града, а за трета поредна година е поканен да дирижира Мартин Пантелеев. "Любимата Варна е изключителен град с изключително музикална..

публикувано на 15.08.18 в 11:35
Тинка Сколуфанова и Константин Петков в „Продадена невеста

Спомен за певицата Тинка Сколуфанова

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" припомняме на нашите слушатели една прекрасна певица и чаровна актриса -Тинка Сколуфанова. Вероятно много варнеци веднага ще си я спомнят - целия ѝ творчески път премина на сцената на Варненската опера. Цели   25 години тя държеше лирико-колоратурния  репертоар на театъра. Ще си..

публикувано на 13.08.18 в 13:35

Петър Бодуров: "Аз си оставам гайдар, който свири от сърце"

Срещата рано в неделя е с 16 годишния гайдар Петър Бодуров от с. Михалково. Преди 5 години, когато предаването ни гостува в Триград малкият Пепи ни чакаше с гайдата си в читалището в Девин, за да ни посвири и да ни разкаже за красивия родопски инструмент. Сърцето и душа на Петър са с гайдата. Първият му учител е Емо Чолаков, а Пепи е бил на 7..

публикувано на 12.08.18 в 15:16