Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекратените полици на "Олимпик" са на стойност над 9 милиона

Ако след 10 май са били продавани полици - това е измама, твърди Ралица Агайн

| обновено на 17.08.18 в 18:49
Снимка: Капитал

Прекратените полици от обявената в несъстоятелност кипърската застрахователна компания "Олимпик" са на стойност 9 млн. 350 хил. лв. Това обясни заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн. В отговора си Агайн подчертава, че съгласно кипърското законодателство - договорите с "Олимпик" се прекратяват с назначаването на временен ликвидатор - т.е. на 18 август, а българският регулатор е предприел действия още от 10 май. 

От Комисията за финансов надзор предупреждават, че ако след 10 май са били продавани полици на обявеното в несъстоятелност застрахователно дружество "Олимпик", това е измама. 

Застрахователното дружество имало лиценз в Кипър, но имало клонове единствено в България. В края на септември ще се знае как да се действа с клиентите на дружеството, но от КФН допуснаха, че българският Гаранционен фонд може да съдейства за защита на правата им. Средната загуба на клиента е между 3 лева и 78 лева за периода до края на януари и след края на януари средната загуба от 103 до 192 лева на клиент. Още на десети май било направено така, че да не могат да се продават застраховки в България, каза Ралица Агайн и предупреди:
"Ако има хора, на които е била продадена застраховка след тази дата, ще трябва да знаят, че става въпрос за измама и ще сигнализираме и полицията и  всички компетентни органи, така че да се земат мерки, защото това е гарантирано измама".
От КФН казаха, че едноличен краен собственик на  "Олимпик" е испански гражданин. От полунощ, по последни данни, без гражданска остават 197 551 застраховани.

Комисията за финансов надзор /КФН/ не знае колко точно са застрахованите в "Олимпик". Това става ясно от писмени отговори на въпроси на "Хоризонт" от ресорния заместник-председател Ралица Агайн. За "Гражданската отговорност" е създадена необходимата организация чрез Гаранционния фонд. Именно благодарение на него се знае колко точно шофьори имат полици по задължителната застраховка. За останалите обаче - комисията няма как да знае, защото "Олимпик" е бил поднадзорен на кипърския регулатор. Очаква се временният ликвидатор да подготви списъка с ощетените  и след като кипърският съд се произнесе те ще имат 35-дневен срок, за да търсят правата си. 

От Комисията за финансов надзор допълват, че "българските потребители е добре да знаят и да имат предвид, че много от европейските държави въобще нямат схеми за компенсиране при несъстоятелност на застраховател, нито по „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, нито по застраховки „Живот“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО

"Не се съмнявам, че Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО . Не изключвам  различни сценарии, при които предизвиква единството на Алианса и атакува отделни обекти на териториите му" . Такава прогноза направи пред БНР Йордан Божилов,  основател и председател на Софийския форум за сигурност, бивш зам.-министър на..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Министър-председателят Димитър Главчев (вляво) и президентът на КТ

Служебното правителство осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса "Мини Марица-изток", стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра на София.  След срещата в Министерския съвет Главчев съобщи:  "Още от сутринта сме взели мерки от..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли

Достъпът до историческата част на Венеция подлежи на такса от 5 евро на човек с онлайн резервация. Тя важи за някои уикенди между април и юли тази година. Таксата засяга еднодневните туристи, пребиваващи извън област Венето.  Освободени са посетители, които нощуват в хотели, къщи за гости и пансиони със закуска, които вече плащат..

публикувано на 25.04.24 в 17:24
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Очаквам изненади от МЕЧ, "България може" и партии на ръба на 4-те процента

Трудно е да се прецени дали ПП-ДБ ще са втори на изборите, но няма съмнение, че вдъхновението е напуснало избирателите на ПП-ДБ и ще доведе до отказ на участие.  Това коментира политологът Христо Панчугов в интервю пред БНР. "Самата политическа кампания ще е изключително важна.  Опасявам се, че към този момент част от клишета като..

публикувано на 25.04.24 в 17:21
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се изправи пред предизвикателствата на днешния свят. В тържествена реч в Сорбоната, където и преди седем години бе изложил европейската си визия, той пожела м ощен скок на Европа до 2030 г., за да се запази като "силна, успешна и хуманна".  Според него Европа е постигнала напредък в единството..

публикувано на 25.04.24 в 17:18
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл "не се притеснява" от американските ракетни системи в Украйна

Доставките за Украйна на американски ракетни системи АТАКМС с голям обсег не притесняват Кремъл – това стана ясно от коментар на говорителя Дмитрий Песков.  Реакцията от Кремъл идва, след като американският президент Джо Байдън одобри първи доставки на оръжия на стойност един милиард долара от пакета военна помощ за Украйна, Израел и Тайван...

публикувано на 25.04.24 в 17:01

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще подготвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" сключиха споразумение за извършване на..

публикувано на 25.04.24 в 16:42