Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Критикуват дипломат №1 на Австрия, защото покани Путин на сватбата си

Външната министърка на Австрия Карин Кнайсъл с кучетата си при поемане на председателството на ЕС от страната ѝ на 30 юни тази година
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Защо един от най-влиятелните хора в света ще посети дълбоката австрийска провинция? Дали наистина е заради сватбата на една външна министърка, която едва познава? Или пътуването е част от една по-обща дипломатическа стратегия?

Такива въпроси се задават в Австрия, а и другаде в Европа, след като се разбра, че дипломат №1 на Австрия Карин Кнайсъл е поканила руския президент Владимир Путин на сватбата си този уикенд, предаде БТА.

Австрийското министерство на външните работи вчера трябваше да „оправя  положението", на фона на възмущението, което провокира поканата.

„Става дума на първо място за частно събитие и за частна визита. Това няма да доведе до промени във външнополитическите позиции на Австрия“, заяви говорител на министерството, цитиран от австрийската агенция АПА.

Виенските дипломати съхраниха близки отношения с Москва през Студената война и след падането на комунизма. Австрия е една от малкото европейски държави, които не изгониха руски дипломати след предполагаемото отравяне на двоен агент във Великобритания.

Австрийският канцлер Себастиан Курц също ще присъства на сватбата в събота. В атмосфера на напрежение между Запада и държавите от Централна и Източна Европа, включително Унгария и Русия, той превърна крайнодясното си правителство в посредник.

Австрия е и председател на Съвета на Европейския съюз до края на тази година.

„След като каниш Владимир Путин на сватбата си, значи вече не си неутрален", написа в Туитър украинската депутатка Хана Хопко, председател на комисията по външни работи в парламента. „Отсега нататък Австрия не може да е посредник в Украйна. Точка“ добави тя. 

Защо руският президент ще се отклони по пътя си към Германия, където ще се срещне в събота вечерта с канцлера Ангела Меркел, за да присъства на сватбата на политик на по-ниско равнище в отдалечен хълмист район в близост до границата със Словения?

Путин ще се приземи на летището в Грац в Южна Австрия и след това ще се качи на хеликоптер. Във връзка с посещението ще бъдат разположени  няколкостотин австрийски полицаи.

„Владимир Путин се възползва от сватбата, за да спечели престиж в Западна Европа и по света“, коментира главният редактор на популярния австрийски вестник „Курир“ Хелмут Брандщетер.

Миналата седмица САЩ обявиха нови санкции срещу Москва. Като причина бе посочена отговорността на Русия за опита за убийство на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му с нервнопаралитично вещество в британския град Солсбъри.

Герхард Мангот, водещ австрийски експерт по Русия, заяви пред ДПА, че Путин иска да осуети приемането на аналогични наказателни мерки от Европейския съюз. Този въпрос се очаква да бъде ключов и в разговора на Путин с Меркел, твърди ученият от Университета на Инсбрук.

Западните сили, сред които САЩ и ЕС, вече въведоха поредица от санкции срещу Русия през последните четири години, откакто Русия анексира полуостров Крим от съседна Украйна.

„Това ще се отрази негативно на Австрия“, каза Мангот за посещението на Путин. „То подхранва подозренията, че страната е Троянският кон на Русия в ЕС.“

Въпреки че 53-годишната Кнайсъл не е член на Австрийската партия на свободата (АПС), тя бе предложена за министърка от крайнодясната формация, която е по-малкият партньор в управляващата коалиция на консервативната Австрийска народна партия на канцлера Курц.

АПС е на позиция, че ЕС трябва да отмени свързаните си с Крим санкции. Тя подписа и споразумение за сътрудничество с руската управляваща партия „Единна Русия“.

Въпреки това не е известно независимата Кнайсъл да има близки или лични отношения с Путин или с руския външен министър Сергей Лавров.

При посещението си в Москва през април тя предложи да играе ролята на посредник в сирийския конфликт. Тогава Лавров безцеремонно отхвърли офертата на съвместната им пресконференция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви вчера, че Путин вече е избрал подарък за Кнайсъл и нейния бъдещ съпруг, бизнесмена Волфганг Майлингер.

Руският президент от време на време присъства на подобни частни мероприятия, каза Песков.

„Жалко е, че Карин Кнайсъл превръща сватбата си от най-прекрасния ден в живота си в политическо събитие“, отбеляза Хелмут Брандщетер.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Митов

С декларации в НС: ГЕРБ и ДПС с твърда подкрепа за НАТО, "Възраждане" - против

Пленарният ден в Народното събрание започна с декларации, посветени на членството на България в НАТО. От ГЕРБ-СДС определиха 20-ата годишнина от членството на страната ни в Алианса като наследство на свободата, спечелена с труд и тежки реформи. Депутатът Даниел Митов подчерта, че това е доказателство за трайната сила на колективната..

публикувано на 29.03.24 в 11:18

Спират парното в София в последния ден на месеца

"Топлофикация" - София съобщи, че заради рязкото затопляне започва поетапно изключване на отоплението от 31 март. Потребителите, които искат да ползват отопление, могат да подадат заявления в клиентските центрове на дружеството в столицата. Топлофикационното дружество във Велико Търново също приключва отоплителния сезон и от 1 април..

публикувано на 29.03.24 в 11:00

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за увеличение на заплатите в НОИ, а за Националната здравноосигурителна каса и районните ѝ поделения са заложени 1 365 000 лв. Това предвижда проект на правителствено постановление за разпределение на общо 268 милиона лева от държавния бюджет за 2024 година, които са за компенсиране на възнагражденията..

публикувано на 29.03.24 в 10:57
Юлиян Петров

Юлиян Петров: Таксата за второ явяване на матура трябва да е разумна. Как плащат частни уроци?

Мисля, че е нормално образователната институция да има тази автономност, която е свързана със закона и да може да налага такси за някои от професиите. Това мнение сподели Юлиян Петров, председател на конфедерация „Образование“ в КТ „Подкрепа“ в интервю пред БНР. В предаването „Преди всички“ той коментира таксите за второ явяване на..

публикувано на 29.03.24 в 10:57
Снимката е илюстративна

Тест за въздушна опасност на 1 април в София

На 1 април от 11 часа ще се извърши тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при въздушна опасност на територията на Столична община. Тестът ще бъде за оповестяване при въздушна опасност. Ръководител на  дейностите за тестовото   предупреждение и оповестяване  е Главна дирекция Пожарна..

публикувано на 29.03.24 в 10:54
Венко Сабрутев

ПП-ДБ с проект за парламентарна комисия за пътната карта на "Турски поток"

От ПП-ДБ обявиха, че днес са внесли в деловодството на парламента проект на решение за създаване на Временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около пътната карта за изграждане на "Турски поток". "Темата "Турски поток" беше част от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ. Те отказваха да включат тази тема в дневния ред на Народното..

публикувано на 29.03.24 в 10:18

Земетресение е усетено и в Девин

Земетресение с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер разлюля Девин, малко след 8.30 ч. Трусът е бил усетен хоризонтално и с бучене. Според данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, епицентърът е бил между Девин и Пазарджик, на дълбочина 5 км.  Трусът е бил усетен и в община Сърница, съобщиха от местната..

публикувано на 29.03.24 в 10:07