Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правнучка на Толстой гостува на балетния спектакъл „Анна Каренина“ в Телавивската опера

Снимка: Цюрихска опера

„Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно по своему“ – тази фраза, с която започва романът на Лев Толстой „Анна Каренина“, е ключът към балетния спектакъл, поставен от швейцарския хореограф от Цюрих Кристиан Шпук специално за руската балерина Викторина Капитонова.

Балетът е впечатляващ с мащабността си и с новаторството. Но, поне за мен, най-вълнуваща беше една случайна среща, разказва Ескра Декало. Мястото в залата, посочено в поканата ми, не ми хареса и минути преди да загасне светлината се преместих напред. Последните лъчи осветиха моята нова съседка по стол и тя ми се стори позната. Чак когато спектакълът започна съобразих, че това е правнучка на Лев Толстой, която бе гост и на телевизионно предаване. Знаех, че от 22 години живее в Израел - най-напред в Йерусалим, а сега в малко селище в пустинята Негев и преподава история на изкуствата и италиански език в колеж до самата южна граница.

Спектакълът прикова вниманието върху страстите на Анна Каренина – от спокойна помирителка в семейството на брат си Облонски до влюбена жена, пред която няма прегради. С музиката на Сергей Рахманинов, Витолд Лютославски, Сулхан Цинцадзе, Иосиф Барданашвили залата направо дишаше в ритъма на танца. В танца на страстта по време на бала Каренина и Вронски сякаш се сливат, на сцената с конните състезания соло танцът й по нещо ми напомни Кармен, а невероятното па дьо троа, когато Каренина е разкъсвана между дълга към съпруга си и любовта към Вронски, от когото току-що е родила дете, е един от върховете в спектакъла! Там, където инструменталната музика сякаш изчерпва възможностите си, на помощ идват руски романси, изпълнени на живо само в акомпанимент на пиано.

В антракта заговарям моята съседка по място. Илария Штилер-Тимор е внучка на най-голямата внучка на Лев Николаевич – Татяна Толстой-Сухотина, която помни дядо си. Била е на 8 години, когато е починал. Нейният живот също е бил пълен с приключения. Налага се да напуснат СССР през 1925 г. само с дрехите на гърба си. Пристигайки в Италия я омъжват бързо, защото някой трябва да помага на останалите й братя и сестри и на майка й. Съпругът е Леонардо Албертини, един от основателите на вестник „Куриере де ла сера“. Третото й дете Марта е майка на Илария Тимор, която е родена в Милано, но до завършване на училище живее в Рим. Особено голямо влияние над нея имат „Дневникът на Ане Франк“ и любимата учителка – еврейка. По време на следването си в Монпелие, Франция, се затвърждава мисълта й, че трябва да се пресели на Светите земи. По време на перестройката успяват да отидат с майка си и баба си и до родовото имение Ясна поляна. Илария не знае руски. Това е бил „тайният език“ между баба й и майка й. Чела е всички произведения на великия си прадядо, но в превод на италиански или френски. От всички героини, създадени от него, за нея най-голяма е прабаба й Сонечка, която многократно е преписвала на ръка книгите на гениалния си съпруг. В същото време е отглеждала многобройната им челяд и е ръководела имението. Тъй като е била графиня, е трябвало да не загърбва и светските си задължения, преглъщайки безбройните изневери на съпруга си и странните му възгледи, включително това, че е искал до остави децата си без наследство… Илария не познава нито шведските си братовчеди, сред които е еленовъдът Андрей, който се гордее, че не е прочел нито една от книгите на прадядо си, нито руските, сред които са легендарният телевизионен водещ Пьотр Толстой и съветникът на Путин Владимир Толстой. Поддържа връзка с италианските и френските си родственици.

Антрактът свършва и сцената отново ни завладява. В спектакъла е видно, че не само всяко семейство е нещастно по своему, но и е щастливо по различен начин от другите. Пасторалните па де дьо между Вронски и Анна след оттеглянето им на село и на Кити и Левин са много различни при минималистичните изразни средства и при двата танца. Прекрасен бе мъжкия групов танц „косене“ и разходката с велосипед на Кити, при която на сцената има и истинско колело в движение. Въпреки че всички очаквахме сцената с хвърлящата се под влака Анна Каренина, която не може да понесе, че не може да вижда по-големия си син и че Вронски вече е омаян от нова любов, в спектакъла има отворен финал. А може би все пак Анна е размислила и е оживяла? 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34