Първан Симеонов: Големият въпрос е ще успее ли да тушира напрежението Борисов с това изпреварващо действие

Снимка: БГНЕС

С оставките на Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев става това, което от няколко месеца насам прогнозираме - че протест по протест, скандал по скандал облаците над това правителство се сгъстяват. Както е добре известно, те се сгъстяват най-вече есента. Това каза за предаването „Хоризонт за вас“ политологът и управител на агенция „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов. Той коментира, че политическата картина има и други пластове:

„Министър Радев доста отдавна, струва ми се, загуби доверието на част от по-полицейски ориентираните среди в самия управленски микс. Неведнъж в близки до властта издания са излизали доста критични материали за него. Струва ми се, че тяхното авторство беше в среди около г-н Цветанов, който, мисля си, продължава да разглежда себе си като специалист в тази област – нещо като вътрешен министър в сянката. За Московски не знам на каква фаза са следствените, потенциалните съдебни и т.н. действията. Тоест, не ми е ясно дали министър Московски също след онзи трагичен инцидент, които му се случи, може би не беше поел този път. Нанков може би до известна степен е съпътстваща жертва в това, но как въобще можем да си позволим да говорим за съпътстващи, когато има реални жертви“.

Големият въпрос е дали с това изпреварващо действие Борисов ще успее да тушира напрежението и да спечели време или напротив - неговите противници ще се одързостят, коментира Симеонов и припомни

„В началото на 2013 година под исканията на протестите падна една министерска глава - на господин Дянков. Това само настърви протеста и следващата глава, която трябваше да пада беше на самия министър-председател. Струва ми се обаче, че случая не е точно такъв. По-скоро Борисов прави любимото си упражнение - опит да покаже проактивно изпреварващо действие, с което „да издърпа ушите на своите“.

Симеонов не изключва някоя от оставките да не бъде приета в НС, но според него е „по-вероятно“ те да минат.  Въпросът обаче е и кой ще наследи министрите. Лиляна Павлова се ползва с огромно доверие от страна на Бойко Борисов и отива обикновено в най-тежките сектори, коментира той и я определи като „една от опорните на публичния образ на това управление“ . Въпреки това тя не е нов играч, а българите търсят нови лица в такива ситуации, коментира анализаторът, според когото „Обединените патриоти“ нямат интерес да клатят властта в този момент.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Столичната библиотека отбелязва с изложба и конференция 90-годишния си юбилей

Столичната библиотека ще отбележи през октомври своя 90-годишен юбилей. Събитията по този повод започват на 15 октомври с изложба в Градската градина, разказа в предаването "Нощен Хоризонт" Ана Анастасова - ръководител сектор "Краезнание и книжовно наследство" в Библиотеката: "Ние сме се постарали да направим една виртуална разходка в района около..

публикувано на 24.09.18 в 04:53

Палестинец беше застрелян от израелски войници при сблъсъци между ивицата Газа и Израел

Палестинец беше застрелян вчера при нови сблъсъци с израелски войници по границата между ивицата Газа и Израел, съобщи министерството на здравеопазването в Газа, цитирано от Франс Прес.     Палестинците организират протести по границата на анклава от март, настоявайки да се сложи край на израелската блокада на ивицата Газа и да се даде право на завръщане..

публикувано на 24.09.18 в 04:47

Ураганен вятър остави без ток 140 хил. домакинства в Чехия

Ураганен вятър остави без ток 140 хиляди домакинства в Чехия, съобщи говорител на националната компания "Чешки енергийни предприятия". "Установили сме 120 аварии на линиите за високо напрежение и стотици по-незначителни повреди в системата за електроснабдяване на потребителите", уточни говорителят. Авариите са причинени от нахлулия в страната вчера..

публикувано на 24.09.18 в 04:44

Плевен се включва в инициативата "Стара хартия за нова книга"

За първи път Плевен се включва в националната екоинициатива "Стара хартия за нова книга". Организаторите на кампанията са осигурили книжка по избор на всяко дете, което предаде пет килограма хартия за рециклиране. Благотворителната кампания "Стара хартия за нова книга" дебютира в Плевен и очаква децата между 10.00 и 14.00 часа на площад..

публикувано на 24.09.18 в 04:37

Заплахата за заразяване на ягоди се разпространи и в Нова Зеландия

След Австралия, заплахата за заразяване на ягоди се разпространи и в Нова Зеландия, след като игли бяха открити в кутии с плодове в супермаркет в Окланд. Веригата супермаркети съобщи, че вече е прекратила вноса и продажбата на австралийски ягоди. В Австралия се съобщава за над 100 случаи на игли, открити в плодове. За повечето се смята, че са дело на..

публикувано на 24.09.18 в 04:16