Първан Симеонов: Големият въпрос е ще успее ли да тушира напрежението Борисов с това изпреварващо действие

Снимка: БГНЕС

С оставките на Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев става това, което от няколко месеца насам прогнозираме - че протест по протест, скандал по скандал облаците над това правителство се сгъстяват. Както е добре известно, те се сгъстяват най-вече есента. Това каза за предаването „Хоризонт за вас“ политологът и управител на агенция „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов. Той коментира, че политическата картина има и други пластове:

„Министър Радев доста отдавна, струва ми се, загуби доверието на част от по-полицейски ориентираните среди в самия управленски микс. Неведнъж в близки до властта издания са излизали доста критични материали за него. Струва ми се, че тяхното авторство беше в среди около г-н Цветанов, който, мисля си, продължава да разглежда себе си като специалист в тази област – нещо като вътрешен министър в сянката. За Московски не знам на каква фаза са следствените, потенциалните съдебни и т.н. действията. Тоест, не ми е ясно дали министър Московски също след онзи трагичен инцидент, които му се случи, може би не беше поел този път. Нанков може би до известна степен е съпътстваща жертва в това, но как въобще можем да си позволим да говорим за съпътстващи, когато има реални жертви“.

Големият въпрос е дали с това изпреварващо действие Борисов ще успее да тушира напрежението и да спечели време или напротив - неговите противници ще се одързостят, коментира Симеонов и припомни

„В началото на 2013 година под исканията на протестите падна една министерска глава - на господин Дянков. Това само настърви протеста и следващата глава, която трябваше да пада беше на самия министър-председател. Струва ми се обаче, че случая не е точно такъв. По-скоро Борисов прави любимото си упражнение - опит да покаже проактивно изпреварващо действие, с което „да издърпа ушите на своите“.

Симеонов не изключва някоя от оставките да не бъде приета в НС, но според него е „по-вероятно“ те да минат.  Въпросът обаче е и кой ще наследи министрите. Лиляна Павлова се ползва с огромно доверие от страна на Бойко Борисов и отива обикновено в най-тежките сектори, коментира той и я определи като „една от опорните на публичния образ на това управление“ . Въпреки това тя не е нов играч, а българите търсят нови лица в такива ситуации, коментира анализаторът, според когото „Обединените патриоти“ нямат интерес да клатят властта в този момент.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33