Спомен за пианиста Антон Диков

Проф. Антон Диков

На 29 август можеше да навърши 80 години големият наш пианист и педагог Антон Диков. Тази годишнина е поводът  в рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" да си припомним прекрасните мигове, с които той ни дари в близо 50-годишната си концертна дейност, да му благодарим за прекрасните ученици, които възпита като педагог.

За неговото изкуство един от най-големите пианисти на ХХ век Емил Гилелс споделя:
“Изкуството на Антон Диков прави чест на родината му, изпълненията му се отличават с прекрасна школа, свежест и благороден стил“. В Златния фонд на БНР е запазено интервю с Антон Диков от 16 декември 1984 година, в което той говори за началото на блестящата си кариера като пианист. Можете да чуете този интересен разказ на музиканта в звуковия файл.

В началото на кариерата си пианистът е удостоен с редица престижни награди от големите международни конкурси за пианисти в Москва, Брюксел, Рио де Жанейро, Париж. Благодарение на третата си награда от конкурса „Маргарита Лонг“ той е поканен на специализация при прочутата Надя Буланже. Бляскавата му концертна кариера започва в края на 60-те години и продължава до края на живота му. Той гостува в цяла Европа, САЩ, Куба, Мексико, Колумбия, Венецуела, Бразилия, Япония, Южна Корея - свири с най-прочутите оркестри под диригентството на едни от най-големите диригенти на века. Композиторите, които най-много предпочита да изпълнява в своята кариера са Бетовен и Барток, затова и записва интеграли с техните клавирни творби. Прави много записи и на произведения на български композитори.

Антон Диков има успешна педагогическа дейност, която започва през 1974 г. От 1988 г. той е професор в Музикалната академия, изнася майсторски класове в Сеул, Токио, Осака, участва в журитата на най-известните клавирни конкурси в света. Дълги години е председател на конкурса „Панчо Владигеров“ в Шумен. Нелепата му смърт при автомобилна катастрофа прекъсна изключително плодотворната му дейност, прекъсна един живот, посветен на българското  музикално изкуство.

Чуйте още интересни подробности в звуковия файл.