Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Единението ни днес е най-голямата почит към делото на героите от 1885-та." Как България чества Съединението

| обновено на 06.09.18 в 21:19
4
Паметникът на Съединението в Пловдив
Снимка: БГНЕС

България отбеляза 133-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Център на тържествата е Пловдив. Там празникът започна в катедралния храм „Света Богородица“, където митрополит Николай отслужи молебен и призова храма да ценят Съединението, защото, по думите му, сме допуснали разединението:

"Празникът на Съединението всъщност ни напомня велико историческо събитие за България, но преди всичко това ни напомня за Божиите благодеяния към нашия народ, за това, че Бог е благоволил, преди 133 години, да се обединим".

Привечер в центъра на града членове на пловдивския комитет "Родолюбие"  проведоха възстановка на събитията, свързани със Съединението.
Кулминацията на честванията дойде с традиционната заря-проверка с участието на гарнизона в Пловдив. В приветственото си слово президентът Румен Радев призова българите да не се поддават на национализма, а да държат на просветения патриотизъм на възрожденците, извършили Съединението на Източна Румелия и Княжество България.
"Зрелият патриотизъм не отрича света, а го приема без комплекси, с ясна убеденост и увереност в собствената стойност, не се гордее с чужди подвизи, а более за близкия тук и сега, не битува само в историята, а твори достойното настояще. Нека всеки празник да бъде повод да виждаме себе си в историята, да почитаме миналото с ясното съзнание, че нашето единение днес е най-голямата почит към делото на онова Съединение, което ни завещаха героите от 1885-та", заяви държавният глава.
По-рано обръщение към жителите на Пловдив за празника отправиха кметът на града Иван Тотев и председателят на Общинския съвет Савина Петкова. Специални гости на тържествата са председателят на НС Цвета Караянчева, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.  Отворена за безплатни посещения е постоянната музейна експозиция, посветена на Съединението, „където всеки може да усети духа на това време“, казва директорът на Историческия музей, където официално ще бъде открита и изложбата „Пловдив в културната история на България“ - Стефан Шивачев:

„Основният урок на Съединението е, че всички българи, като се започне от революционерите, цялото пловдивско общество, министър-председателят Петко Каравелов, председателят на Народното събрание Стефан Стамболов, българският княз Александър I, цялата българска армия, застават като един след обявяването на Съединението в защита на Съединението“.

Стотици хора се събраха пред Мавзолея-костницата на княз Александър Първи Батенберг в София, за да честват годишнината от Съединението. Повечето  бяха дошли с деца и внуци. Пред "Хоризонт" те разказаха, че искат да възпитат наследниците си в патриотизъм. Гвардейците от Националната гвардейска част поднесоха венци и цветя.  В церемониите участва  и вокален ансамбъл "България". 

Военнослужещите от гарнизон Шумен ще поднесат венци и цветя пред паметника на загиналите във войните жители на града.

Представителният духов оркестър на военноморските сили, почетният караул на Военноморското училище участват в ритуалите във Варна.  Денят беше отбелязан с празнично шествие и полагане на венци и цветя на паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва. Княз Александър Първи Батенберг е положил основния камък на катедралния храм "Успение Богородично" в морската столица. 

В Бургас има военен ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на 24-ти черноморски полк пред сградата на Военния клуб. С участието на представителна част от Военноморските сили, военни ще участват и в ритуалите в Стара Загора, Чирпан, Плевен, Горна Оряховица, Хасково и Сливен. 

В Плевен десетки хора се събраха пред паметника на Четвърта пехотна плевенска дивизия, където с военни почести и тържествен ритуал с участието на военнослужещи от Единния център за начална военна подготовка – Плевен, отбелязаха празника. От 20.30 часа, на сцена „Водна каскада” ще се състои празничен концерт на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”.  В Регионалния исторически музей в града се пази единственото по рода си знаме светиня. Историкът Стефка Григорова - началник отдел "Култура" допълни:

"Това знаме е участвало в боевете при Сливница на Никополската чета от обикновен червен плат, но с много силен текст, който показва мисленето на нашите деди - "Малко сме на брой, силни сме в бой. Съединение или смърт". Знамето е едно от ценните експонати в колекцията на българските бойни знамена". 

Стотици ямболци се включиха в празничното шествие и поднасянето на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните по повод 133-та годишнина от съединението на Княжество България и Източна Румелия. Представителният блок от авиобаза "Безмер" ще участва в тържествената проверка в града. В Музея на бойната слава беше  обявен за Ден на отворените врати до 17 часа.  Изложени са експонати от времето на Съединението, обясни директорът о.р. подполковник Милчо Начев:

"От Съединението могат да бъдат видени пушките, които са през този период, които са използвани, "Манлихер" основно, закупен за българската армия, както и герданите, които са подарени на българската войска след Освобождението. Могат да бъдат видени униформите, които са използвани през този период, каски, оборудване."

Във Велико Търново празникът беше отбелязан с военен марш и поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметника „Майка България“. Десетки хора се събраха в центъра на града, за да почетат годишнината. В словото си, кметът Даниел Панов припомни, че в старата столица е започнала подготовката на Съединението и то е признато като политически акт тук:

"Когато сме единни, когато сме на страната на правдата, със собствени сили ние можем да се справим и да постигнем успехи".

СнимкаВъв Враца честването събра десетки хора край паметника на загиналите във войните за обединението и независимостта на България. Монументът е изграден преди близо 90 години с дарения от близки на загинали воини и офицери. Празникът започна с молебен, отслужен от врачанския митрополит Григорий.

"Ние горещо молим всеподателя Бога единението винаги да е в нашите души. Само така - единни, можем да преодолеем всяка трудност, всяко предизвикателство на съвремието". 
В Кюстендил празникът беше отбелязан с поклонение пред паметника на 13-и Рилски пехотен полк, известен като Булаирци. "Нашата основна задача е да следваме родолюбците, да следваме нашите деди и да се прекланяме пред техния подвиг", каза след поднасянето на венец пред мемориала кметът на града  Петър Паунов.
За празничния ден общината в Дуппница организира флашмоб. Петте професионални танцови формации от града извиха хоро, а за минути то нарастна към четирите страни на площада. Стотици хора заиграха, а хороводците носеха националния флаг. Преди това на паметника на опълченците бяха поднесени венци и цветя.
Жителите на Радомир почетоха годишнината като поднесоха венци и цветя пред паметника на първия български офицер, загинал в Сръбско-българската война - подпоручик Константин Цанков. Бюст-паметникът е изработен в Париж и е издигнат през 1909 година от съвипускниците на офицера от Военното училище. Той е загинал на 21 години във втория ден на войната при спиране на настъплението на Моравската сръбска дивизия към Трън. 

На празника, вицепрезидентът Илияна Йотова призова българите да вдъхнат нов живот в думата "единение". Във Фейсбук тя написа, че само заедно, обединени около обща кауза, можем да изградим по-добро утре. "Всички заедно - тези, които живеем в пределите на Родината, и тези, които, принудени или избрали, са я напуснали".

Още можете да чуете в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева прежлежда почетната рота на тържествата за Съединението в Съединение.

С митинг-заря и възстановка започнаха честванията по случай 133 години от Съединението

Тържествата по повод Съединението на България започнаха тази вечер в някогашното село Голямо Конаре, сега град Съединение. С митинг-заря и възстановка на моменти от събитията от 1885 година, довели до Съединението на Княжество  България и..

публикувано на 05.09.18 в 21:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите,..

публикувано на 23.04.24 в 22:59

Задържан по подозрения в корупция е заместник-министърът на отбраната на Русия

В Русия беше задържан заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Той е заподозрян за получаване на подкуп в особено големи размери, съобщиха от Следствения комитет.  На президента Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу е..

публикувано на 23.04.24 в 22:51
Петър Витанов

Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат в ЕП

Евродепутатът  от БСП Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат.  Според него социалистическата партия ще излъчи най-много двама евродепутати на изборите на 9 юни, и предполага, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Витанов беше..

публикувано на 23.04.24 в 22:46

Учени и бизнес работят за създаване на мрежа от изследователски ВУЗ-ове у нас

Над 260 български учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и техни колеги от висши училища в чужбина и бизнесът работят за създаване на мрежа от изследователски висши училища у нас в рамките на проекта SUMMIT - СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ -..

публикувано на 23.04.24 в 22:25

Сунак обеща още милиарди за отбрана

Британският премиер Риши Сунак обеща още милиарди за отбрана, за да се противопостави на заплахите от "оста на авторитарнити държави", както се изрази, съобщи Би Би Си.  Това стана по време на посещението му в Полша.  Сунак каза, че военните..

публикувано на 23.04.24 в 22:05
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Издател на таблоид даде показания в процеса срещу Тръмп

Бившият издател на таблоида "National Enquirer" даде пръв показания в процеса срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк. Делото срещу Тръмп продължава с разглеждане на нападките му срещу свидетели 72-годишният Дейвид Пекър..

публикувано на 23.04.24 в 21:55
Еван Гершкович

Руски съд отхвърли нова жалба на Гершкович от WSJ срещу задържането му по обвинение в шпионаж

Руски съд отхвърли днес поредната жалба на журналиста на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович срещу предварителното му задържане по обвинение в шпионаж. Той бе задържан от Федералната служба за сигурност на 29 март миналата година и така стана първият..

публикувано на 23.04.24 в 21:52