Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да прекосиш Африка на колело – мисията възможна

4
Джейми и Ния по време на почивка.
Снимка: Личен архив


12 000 километра – толкова изминават биологът Ния Тошкова и учителят Джейми Шатболд, за да прекосят Африка на колела. Започват от Египет, а после минават през Судан, Етиопия, Кения, Танзания, Замбия, Ботсвана и Южна Африка. Мислели да пътуват през повече държави, но плановете им се променили на терен. Изчислили да карат велосипедите си 9 месеца, но се оказали по-бързи. А как и защо поемат на път двамата разказаха в предаването „Закуска на тревата”.

„За мен Африка винаги е била най-екзотичното място, откъдето са тръгнали първите човешки приключения, като биолог винаги ме е привличала заради големите животни. Бях 8-годишна, когато започнах да си мечтая да стана изследовател там, след това си мислех, че може би трябва да прекося цяла Африка”, разказва Ния. Обмисля да направи пътуването с колело. Но то винаги е по-скоро в сферата на фантазиите. За нея Африка е детска мечта, уютно местенце в главата й. В Индонезия обаче среща бъдещия си спътник Джейми, който решава, че мечтата трябва да се превърне в реалност:

„Ния много се вълнуваше от идеята, а аз никога не бях пътувал за дълго. Освен това не попадаш често на човек, който иска да направи нещо по-скоро лудо като това пътуване. Мисля, че то беше голяма възможност.” 

И макар планирането да започва на шега, приключението се оказва съвсем реално и изпълнено с неочаквани хора и места. „Когато бяхме в Кения, срещнахме консервационен биолог. Доста често се случваше някой, който кара до нас, да спира, за да ни пита какво правим, защо сме по средата на нищото, кои сме. Този консервационен биолог отби, поговори с нас и ни покани да отидем в парка, в който работи. Там имаше лъвове и жирафи. Качихме колелетата на покрива на джипа му, а после карахме сред жирафите. Беше наистина удивително”, разказва Джейми.

Друга приятна изненада за двамата пътешественици са хората в Судан. Те са изключително гостоприемни и приятелски настроени. „Судан може би беше единствената страна, в която изпитвахме тъга, че излизаме. Чувствахме се сякаш сме в нашето семейство, едно огромно семейство, което срещаме навсякъде”, допълва Ния.

Най-трудният и тежък момент пък е прекосяването на Етиопия – гореща, с неравен терен и горди жители. „Етиопците са със страшно изразен силен характер – 110 млн. души, с много деца. Буквално в едно село с пет къщи не виждаш нито един възрастен, виждаш 200 деца, които - за жалост - са научени, че единственият начин някой да им обърне внимание е с камъни и пръчки”, разказва Ния. Всеки ден към тях летели камъни. Често колоездачи, които карат през Етиопия, са отказват до дни и взимат автобус именно заради такива случаи. Ния и Джейми обаче не се отказват. Намират подходящия начин да общуват с местните, а в страната – тогава раздирана от протести и с обявено извънредно положение – срещат и приятели за цял живот.  

Всъщност, обобщават Ния и Джейми, фокусът на пътуването не е оцеляването сред природата, а именно общуването:

„Насладих се на срещите с различни хора на различни места, със запознанството с различните култури. Например като карахме през Ботсвана - голяма част от нея е слабо населена. Ботсвана е огромна страна - два пъти по-голяма от Великобритания, но пък само с два милиона души. В първата част на пътуването не минахме през никакви села, просто си карахме сред националните паркове и това беше приятно, но ми се искаше да опозная местните. Тъй като прекарахме дълго време там, във втората част от престоя ни срещнахме жителите - обикновени, истински хора, които не са въвлечени в туристическата индустрия. Именно това е едно от нещата, на които се насладих най-много. През деня карахме, спирахме в някое село за обяд или просто за почивка и кафе. Доставяше ми удоволствие да си говоря с хората, а те винаги искаха да си говорят с нас”, спомня си Джейми.

„Това те топли, дава много повече, отколкото можеш да дадеш. Всъщност това, което сме научили от Африка, е истинско знание за Африка като изключително разнообразно място, въпреки че много често е подценявана. Тези истории те правят такъв, какъвто си”, казва Ния.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Подготовка на нови кадри за ВЕИ обсъждат на форум в София

Кариерен форум за професионално развитие в сектора на възобновяемите енергийни източници ще обсъди прехода към въглеродно неутрална икономика и подготовката на квалифицирани кадри за ВЕИ-индустрията. По време на събитието, което ще се проведе в София, ще бъдат отличени млади таланти, победители в конкурса за изготвяне на макет на фотоволтаична..

публикувано на 18.04.24 в 08:21

САЩ подновяват санкциите срещу Венецуела

САЩ ще подновят санкциите срещу водещия производител на петрол в света Венецуела - твърдят висши американски представители. Причината са неизпълнени политически ангажименти от президента Николас Мадуро. Днес изтича шестмесечният американски лиценз за работа с петролни и газови компании от Венецуела, издаден след като Мадуро подписа с..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

ЕС работи за възобновяване на отношенията с Турция

Европейският съюз работи за възобновяване на отношенията с Турция, записаха европейските лидери в заключителната декларация на срещата на върха в Брюксел. След години на замразени разговори за приобщаване на Турция към ЕС Брюксел изрази готовност да задълбочи диалога с Анкара. "Стабилността в Източното Средиземноморие е от стратегически..

публикувано на 18.04.24 в 08:04

Microsoft: Засякохме руски онлайн кампании, целящи да повлияят на президентските избори в САЩ

Компанията Microsoft е засякла през последните 45 дни руски онлайн кампании в САЩ, които имат за цел да повлият на президентските избори в страната през ноември, предаде "Ройтерс". Според доклад на експерти, ангажирани в проучването, от свързани с Русия профили се разпространява съдържание, което цели разединение на американското общество,..

публикувано на 18.04.24 в 07:56

Белгия и Чехия искат нови санкции срещу руска намеса на изборите през юни

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса в предстоящите през юни избори за Европейски парламент . Премиерите на двете страни - Александер де Кро и Петър Фиала, заявяват в отворено писмо, че вече са налице примери за дезинформация и намеса в някои страни от ЕС, съобщава БТА. Белгийските служби..

публикувано на 18.04.24 в 07:50

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 07:47

Русия съобщава за свалени 14 въздушни цели в Белгород

Руските власти съобщиха, че противовъздушната отбрана на страната е свалила снощи 14 въздушни цели над южната област Белгород и един дрон над съседната Воронеж. Губернаторът Вячеслав Гладков каза, че атаката е била насочена към град Белгород, но няма съобщения за пострадали хора. Според губернатора на Воронеж Александър Гусев в неговия регион има..

публикувано на 18.04.24 в 07:45