Граждански организации и експерти създават национална платформа срещу насилието над деца

Снимка: nmd.bg /Национална мрежа за децата/

Граждански организации и експерти днес създават Национална платформа срещу насилието над деца. Обединението ще бъде под името „Детство без насилие“. 

В предаването „Преди всички“ Анет Маринова от Сдружение „Дете и пространство“ обясни какво обединява тези 19 неправителствени организации, които застават зад каузата:

„Общото, което ни събира по тази тема, е свързано с дългогодишния опит, който имат организациите по отношение на помагане, услуги – опит, който е задълбочен, опит, който помага да се видят мащабите на този проблем. От позицията на моята практика мога да кажа, че се запазва една тенденция по отношение на физическото наказание в отношенията между родителите и децата, свързано с ритане, дърпане, скубане, удряне, шамари, бой с колани и т.н. През последните години по отношение на други форми на насилие, които разпознаваме, има драстично увеличаване – обиди, крясъци, емоционално насилие, унижение на детето, сексуално насилие над децата. Тези организации са категорични, че не можем да говорим само за случаи на деца, които попадат в системата за закрила на детето, тъй като все повече деца и родители имат отношения, свързани с насилие“.

Една от целите е да се ангажират и родителите в този процес, посочи Маринова. По думите ѝ, има нужда да се говори за правата на детето по предефиниран начин. „Възрастните имат отговорности и задължения към децата – на първо място са родителите, но носители на задължения сме всички ние“, категорична е тя.

Маринова цитира изследване от 2005-2006 г., в което участват и български учители, според което между 71 и 100% от българските деца са наплясквани, бити от родителите си, а 50% преживяват емоционално насилие. Данните не се различават много от сегашните, отбеляза тя и добави:

„Често пъти не се приема, че телесното наказание е поведение, свързано с насилие. Има доза толерантност към този вид дисциплиниране на децата“.

Анет Маринова посочи и културните различния: „Много често традицията и културата служи като бариера да се извиним за бездействието“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.