Граждански организации и експерти създават национална платформа срещу насилието над деца

Снимка: nmd.bg /Национална мрежа за децата/

Граждански организации и експерти днес създават Национална платформа срещу насилието над деца. Обединението ще бъде под името „Детство без насилие“. 

В предаването „Преди всички“ Анет Маринова от Сдружение „Дете и пространство“ обясни какво обединява тези 19 неправителствени организации, които застават зад каузата:

„Общото, което ни събира по тази тема, е свързано с дългогодишния опит, който имат организациите по отношение на помагане, услуги – опит, който е задълбочен, опит, който помага да се видят мащабите на този проблем. От позицията на моята практика мога да кажа, че се запазва една тенденция по отношение на физическото наказание в отношенията между родителите и децата, свързано с ритане, дърпане, скубане, удряне, шамари, бой с колани и т.н. През последните години по отношение на други форми на насилие, които разпознаваме, има драстично увеличаване – обиди, крясъци, емоционално насилие, унижение на детето, сексуално насилие над децата. Тези организации са категорични, че не можем да говорим само за случаи на деца, които попадат в системата за закрила на детето, тъй като все повече деца и родители имат отношения, свързани с насилие“.

Една от целите е да се ангажират и родителите в този процес, посочи Маринова. По думите ѝ, има нужда да се говори за правата на детето по предефиниран начин. „Възрастните имат отговорности и задължения към децата – на първо място са родителите, но носители на задължения сме всички ние“, категорична е тя.

Маринова цитира изследване от 2005-2006 г., в което участват и български учители, според което между 71 и 100% от българските деца са наплясквани, бити от родителите си, а 50% преживяват емоционално насилие. Данните не се различават много от сегашните, отбеляза тя и добави:

„Често пъти не се приема, че телесното наказание е поведение, свързано с насилие. Има доза толерантност към този вид дисциплиниране на децата“.

Анет Маринова посочи и културните различния: „Много често традицията и културата служи като бариера да се извиним за бездействието“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 г.

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 година и ще обменят данни помежду си. Това съобщи във Варна Петър Киров - главен секретар на изпълнителна агенция "Морска администрация", по време на заключителната среща по проект за интегрирано морско наблюдение. Киров уточни, че по същото време трябва да приключи..

публикувано на 19.10.18 в 00:31
Славчо Пеев в студиото на

Състоянието на актьора Славчо Пеев е стабилно

Състоянието на актьора Славчо Пеев, директор на дупнишкия театър "Невена Коканова", е стабилно, каза за БНР д-р Ени Лефтеров, главен лекар на болницата в Дупница, където вчера Пеев е бил приет спешно. Направена му е била операция, поставен му е стенд и интервенцията е преминала успешно. Диагнозата е преден инфаркт на сърцето, добави д-р Лефтеров...

публикувано на 19.10.18 в 00:20
Десислава Иванчева (вляво) и Биляна Христова-Петрова

Десислава Иванчева и заместникът й Биляна Петрова напускат ареста

Половин година сред показаното им задържане в центъра на София, отстранената като кмет на София Десислава Иванчева и бившата й заместничка Биляна Петрова напускат ареста. Съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов промени мерките им за неотклонение на „домашен арест“. От прокуратурата обявиха, че ще протестират..

обновено на 18.10.18 в 21:11
Северин Красимиров

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова. Очаква се утре състав на съда в Русе да реши дали той да остане в ареста. В следствения арест в Русе Северин Красимиров е бил разпитан в присъствието на прокурор и адвокат и е направил самопризнания за извършеното от него зверско изнасилване с убийство по..

публикувано на 18.10.18 в 21:04

Адвокатка беше нападната и бита в офиса ѝ в София

Полицията в София издирва мъж, нападнал адвокатка в офиса й. Инцидентът е станал около 16 ч. в блок на столичния булевард "Цар Борис III". Информацията на МВР сочи, че минути след 16 ч. неизвестният до момента нападател е влязъл в офиса на адвокатката. След кратък той спор я е нападнал, ударил я е няколко пъти и е направил опит да я..

обновено на 18.10.18 в 20:00