Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва третото издание на "КвАРТал Фестивал 2018: РЕстарт!"

Снимка: БГНЕС

„Целта на третото издание на „КвАРТал Фестивал 2018: РЕстарт!“ е да дадем живот на целия квартал. Рестартираме старото време през призмата на новото“. Това каза в предаването „Преди всички“ един от организаторите - Мартина Стефанова.

Фестивалът идва още по-голям и още по-разнообразен, обещават организаторите. Създаваме дух там, където няма, добави Стефанова.

„Тази година е годината на културното наследство на ЕС. Бидейки част от него и имайки предвид АРТ квартала, което е инициативата за културен квартал в София, между булевардите „Дондуков“, „Сливница“, „Мария Луиза“ и „Васил Левски“ – това е зоната, която е с може би най-много слоеве на културно наследство – от археология до архитектура, включително различните общности, религиозните храмове. Няма друго място в София, което да има толкова много концентрация на едно място. Съответно и мотото тази година е именно културното наследство „Кварталът отвръща на времето“ – как ние работим с него, как го съхраняваме. Инициативата работи и за съхраняването на облика на Стара София и как ние го приемаме и продължаваме да работим с него напред“, разказа още Мартина Стефанова.

Фестивалът започва днес, а какво ще включва той чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Изкуството - миг щастие, за който живеем!

Колко са важни за нас хората на изкуствата, дали ги ценим и подкрепяме ли ги достатъчно , защото те не само ни забавляват, но и обогатяват, възпитават и ни напомнят за красотата и значението на човешкото съществуване? Специални гости по темата в "Нощен Хоризонт" са естрадния изпълнител Мария Добрева, Звезделина Станчева – танцов изпълнител,..

публикувано на 29.03.24 в 10:39
Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов с концерти и майсторски клас в София и Русе

Двайсет и пет годишният пианист Емануил Иванов, когото слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" избраха за "Млад музикант на годината 2019", вече има завидна международна кариера. През март той пристигна в България за серия ангажименти в Русе и София. С два концерта Емануил гостува на Международния фестивал „Мартенски..

публикувано на 29.03.24 в 09:51
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското образование е, че всички деца, независимо от техните интереси и таланти, учат по една и съща програма:..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден план тук е ърбън фентъзи елемента, действието се развива в отвъдното, а  мистерията е..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме..

публикувано на 27.03.24 в 07:36