Директорът на "Банк ъф Ингланд" предупреди, че Брекзит без сделка може да срине цените на недвижимата собственост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания директорът на "Банк ъф Ингланд" Марк Карни предупреди правителството, че хаотичното излизане на Великобритания от ЕС без сделка може да срине цените на недвижимата собственост и да доведе до нов финансов шок в икономиката.

Марк Карни, който участва вчера във важното заседание на правителството, посветено на сценария „Брекзит без сделка“, е предупредил, че един от най-сериозните рискове е падане на цените на имотите с около 35 процента през следващите три години. Банк ъф Ингланд не за първи път предупреждава за възможен финансов шок, какъвто Великобритания преживя през 2008 година.

Марк Карни, който съвсем наскоро се съгласи да остане директор на банката до 2020 година, често е критикуван от привържениците на твърдия Брекзит, че е на страната на кампанията за оставане в ЕС. Коментарите на Карни провокираха евроскептика Джейкъб Рийс-Мог да заяви тази сутрин, че „Карни е върховен шаман в проекта за сплашване на хората“. Независимият експерт по недвижима собственост Хенри Прайър обаче заяви за Би Би Си, че Карни не предрича потоп, но като директор на централната банка е длъжен да е подготвен и за най-лошия сцеарий. Прайър също е на мнение, че цените на жилищата ще паднат през първата половина на 2019 година просто поради несигурността около Брекзит.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Законопроект за подпомагане на социалната и солидарна икономика беше приет от парламента

Парламентът прие на първо четене законопроект, с който се подпомагат предприятията на социалната и солидарна икономика. Целта е насърчаване на организации със социална насоченост, осигуряващи заетост и обществено включване на уязвими групи от населението. Проектът предвижда данъчни облекчения за дарения в полза на вписаните в Националния регистър..

публикувано на 26.09.18 в 14:16

Зорница Славова, ИПИ: Най-притеснителна е липсата на икономическа свобода

България се нарежда на 46-о място класацията за икономическа свобода. Зорница Славова, главен икономист в Института за пазарна икономика, припомни в предаването "12+3", че това място на страната ни през 2010-а е било същото. "Сега данните са за 2016-а, но в в следващите доклади няма да има голям скок или спад. А би трябвало да има скок", подчерта..

публикувано на 26.09.18 в 12:35
Пламен Димитров

КНСБ и работодатели правят стратегия за привличане на 150 000 души от диаспората в Украйна и Молдова

В следващите 3 до 5 години от Украйна и от Молдова да бъдат привлечени 150 хиляди работници от българската диаспора. Това е целта на разработвана от КНСБ и работодателски организации демографска програма. Така ще се запълни недостигът на работна ръка и ще се оживят западащи села, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров: „Те нямат статут на..

публикувано на 26.09.18 в 12:17
Търсенето на биопродукти расте. Все повече хора се информират за чистата и здравословна храна.

Големите вериги не предлагат достатъчно български биопродукти

Българските биопроизводители са най-проверяваните в Европа. Това заяви пред „Хоризонт“ Албена Симеонова от Асоциация „Биопродукти“. По думите ѝ, някои от сертифициращите организации нямат достатъчен капацитет и инспектори, а имат доста фермери, които трябва да наблюдават: „И явно някъде се получава изкривяване. Доста хора се стараят да заобиколят..

публикувано на 26.09.18 в 10:23

На комисия в НС обсъждат отпадането на тавана на пенсиите

На заседание на Комисия по труда, социалната и демографската политика ще се дискутира искането на Инициативен комитет за отпадане на тавана на всички пенсии. Във форума ще участва министърът на труда Бисер Петков. В комисията ще се обсъжда петиция от пенсионерски организации. Според действащия Кодекс за социално осигуряване се предвижда от..

публикувано на 26.09.18 в 03:40