Директорът на "Банк ъф Ингланд" предупреди, че Брекзит без сделка може да срине цените на недвижимата собственост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания директорът на "Банк ъф Ингланд" Марк Карни предупреди правителството, че хаотичното излизане на Великобритания от ЕС без сделка може да срине цените на недвижимата собственост и да доведе до нов финансов шок в икономиката.

Марк Карни, който участва вчера във важното заседание на правителството, посветено на сценария „Брекзит без сделка“, е предупредил, че един от най-сериозните рискове е падане на цените на имотите с около 35 процента през следващите три години. Банк ъф Ингланд не за първи път предупреждава за възможен финансов шок, какъвто Великобритания преживя през 2008 година.

Марк Карни, който съвсем наскоро се съгласи да остане директор на банката до 2020 година, често е критикуван от привържениците на твърдия Брекзит, че е на страната на кампанията за оставане в ЕС. Коментарите на Карни провокираха евроскептика Джейкъб Рийс-Мог да заяви тази сутрин, че „Карни е върховен шаман в проекта за сплашване на хората“. Независимият експерт по недвижима собственост Хенри Прайър обаче заяви за Би Би Си, че Карни не предрича потоп, но като директор на централната банка е длъжен да е подготвен и за най-лошия сцеарий. Прайър също е на мнение, че цените на жилищата ще паднат през първата половина на 2019 година просто поради несигурността около Брекзит.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Основните сортове петрол поевтиняха на международните пазари

Основните сортове петрол поевтиняха със 7 процента на международните пазари. Цената на "Брент" слезе до 62 долара и 29 цента за барел, а американският лек суров петрол - под 53 долара за барел, най-ниското равнище от октомври 2017 година насам. Причина за поевтиняването са опасенията на търговците и инвеститорите от забавянето на..

публикувано на 20.11.18 в 23:13

БЕХ ще спасява финансово закъсалата ТЕЦ Марица Изток 2

ТЕЦ „Марица Изток 2“ да получи помощ от Българския енергиен холдинг за закупуването на парникови газове - това е една от мерките, набелязани от енергийното министерство за финансовото стабилизиране на централата.  ТЕЦ-ът работи на загуба заради големите разходи за плащане на въглеродни емисии, изчислявани за тази година за над 570 милиона лева. За..

публикувано на 20.11.18 в 19:40
Теменужка Петкова

Теменужка Петкова се надява корейска корпорация да се включи в процедурата за АЕЦ "Белене"

Енергийният министър Теменужка Петкова се надява корейската Хидроатомна енергийна корпорация да продължи да проявява интерес към проекта АЕЦ „Белене" и да участва в процедурата за избор на стратегически инвеститор за централата. Петкова е съобщила това при откриването на корейско-български енергиен форум, който се провежда в София.  От..

публикувано на 20.11.18 в 16:41

Потреблението на ток при семействата, които се отопляват с него, скача с 84%

През зимните месеци потреблението на домакинствата, които се отопляват с ток, се повишава с 84 на сто спрямо септември. Изчисленията са на компанията "ЧЕЗ Електро", която призова клиентите си да използват разумно електроенергията, тъй като това се отразява и на сметките им за ток. С понижаване на температурите през зимния сезон потреблението на..

публикувано на 20.11.18 в 16:17

Повече от 1 млн. литра гориво е спряно от продажба от началото на годината

Актове за повече от 1 млн. лева са издадени за нарушения и повече от 1 млн. литра гориво е спряно от продажба от началото на годината след проверки на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Най-честите нарушения са смесванията на горива и неправилната работа на измервателните средства. Само за последния месец и половина..

публикувано на 20.11.18 в 16:13