Захариева: Президенството е уведомено, че премиерът ще води делегацията на Общото събрание на ООН

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов ще води делегацията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, а не президентът. Това потвърди пред журналисти в парламента вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и уточни:

"Съгласно правилата на ООН искам да подчертая, че е възможно държавата да се представлява от държавен или правителствен ръководител, или от министър на външните работи - лица, които могат да представляват държавата в ООН. В случая, по време на председателство темите, които са глобални, тази година е добре премиерът да представлява ООН и в никакъв случай не говорим за някакви спекулации, които се чуват. Така или иначе миналата година е бил президентът. Тази година е редно да отиде премиерът".

Вицепремиерът Екатерина Захариева отхвърли появилите се твърдения, че администрацията на президента не е била уведомена и че решението е взето еднолично от Министерски съвет:

"В смисъл, че комуникация между институциите има. Сигурно има какво да се подобрява, но аз съм информирана, че е имало среща между кабинетите на президента и на премиера и неговите съветници, преди сигурно месец-два, точно този въпрос са го дебатирали".


ВИЖТЕ ОЩЕ
Марияна Николова (на снимката), която е предложена от правителството да заеме мастото на Валери Симеонов като вицепремиер по икономическата и демографската политики, в парламента.

Парламентът обсъжда оставката на вицепремиера Валери Симеонов

В отсъствието на вицепремиера Валери Симеонов Народното събрание започна обсъждането на решението на Министерския съвет за освобождаването му от поста заместник министър-председател по икономическата и демографската политика и избора на предложената за негов заместник Марияна Николова. Заради спорове по процедурни въпроси решението на..

обновено на 21.11.18 в 10:39
Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев, БСП: Марияна Николова няма подкрепата на ГЕРБ

В отсъствието на вицепремиера Валери Симеонов, в Народното събрание започна обсъждането на решението на Министерския съвет за освобождаването му от поста заместник-министър председател по икономическата и демографската политика и избора на предложената за негов заместник Марияна Николова, досегашен н ачалник на кабинета на вицепремиера. От БСП..

публикувано на 21.11.18 в 10:11

Обсъждат се промени в Закона за българските лични документи

Социалната комисия в парламента ще обсъди проект за промени в Закона за българските лични документи. Той засяга срока на валидност на свидетелствата за управление на моторни превозни средства на хората с увреждания. В момента валидността е пет години. Проектът предвижда удължаване на валидността на документите на десет години за всички хора с увреждания ...

публикувано на 21.11.18 в 09:16
Андрей Новаков

Андрей Новаков: Отдавна не се случвало страните да не се договорят за бюджета на ЕС в законоустановения срок

Средствата за Турция, които ЕС отпуска за бежанците, са били основният препъникамък пред бюджета на общността за догодина. Това каза пред "Хоризонт" евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков, след като преговорите за финансовата рамка се провалиха  Другото спорно перо е финансирането на проектите в сферата на научните изследвания по програмата..

публикувано на 21.11.18 в 08:41

Общото събрание на Интерпол избира в Дубай нов президент на организацията

Общото събрание на Интерпол трябва да избере в Дубай нов президент на организацията. Постът беше овакантен, след като през октомври властите в Пекин задържаха и обвиниха в корупция китаеца Мън Хунвей. Фаворит при гласуването е руснакът Александър Прокопчук. Кандидатурата му предизвика безпокойство във Вашингтон и някои европейски столици и..

публикувано на 21.11.18 в 08:27