Макрон започва да продава макарони

Макарони, но не от специалните, които ще носят бранда на Елисейския дворец.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Еманюел Макрон успешно продаде на избирателите обещанието за нов тип президентство във Франция, но те едва ли са си представяли, че ще им продава и сувенири, предаде АФП.

От часовници и цветни книжки, до луксозни червени, бели и сини макарони – новата линия стоки с марката на Елисейския дворец, започват да се продават през уикенда.

Първите 56 продукта първо ще бъдат предлагани в павилиони в градината на Елисейския дворец в събота, когато Франция стартира уикенда на отворени врати, когато може да се влезе в обекти, обикновено затворени за посетители.

Малко над половината продукти ще струват по-малко от 15 евро.

Двайсетина френски компании сътрудничеха по производството на изделията, които включват тениски на президента и първата дама, ръчен часовник с логото на Елисейския дворец и чаши за кафе.

Известният сладкар Пиер Ерме е зад макароните (наричани и френски „целувки“ – б.р.), вдъхновени от трикольора на Франция.

Продуктите ще могат да бъдат купувани и от сайта на президентството.

Елисейският дворец ще прибира 12% от стойността на продажбите, като парите са предназначени за поддръжка и ремонт на 300-годишната сграда.

От догодина компаниите ще могат да продават пряко продуктите с лиценз от президентството, включително в клонове в чужбина.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Петролът поскъпна на международните пазари

Петролът поскъпна днес на международните пазари с повече от долар за барел, след като най-големият производител – Саудитска Арабия, призова за орязване на добивите с 1 милион барела дневно, предаде АФП. Цената на американския лек суров петрол се повиши над 61 долара, а на „Брент“ – над 71 долара. Днешното поскъпване е минимално на фона..

публикувано на 12.11.18 в 17:32

Рязко поскъпване на горивата спрямо миналата година отчете и Гърция

По данни на Централната статистическа служба в Гърция, цените на горивата са се повишили рязко в сравнение с миналата година.  Средната цена на бензина е с 10% по-висока, а цената на природния газ се е покачила с над 16%. Шокиращо е увеличението и при нафтата за отопление – с 22%. Колите, които са на дизел, зареждат при цена по-скъпа с 15% спрямо..

публикувано на 12.11.18 в 16:49

Рекордно изтичане на руски капитали в чужбина

Чистото изтичане на капитали от Русия в чужбина за периода януари-октомври 2018 е 42,2 милиарда долара, съобщава „Ведомости“, позовавайки се на Руската централна банка. Спрямо същия период на предходната година това е увеличение от точно три пъти. Около половината от изтекъл навън руски капитал е за погасяване на външни дългове, а с другата..

публикувано на 12.11.18 в 16:11
Министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на заседанието на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма

Бисер Петков: Над 7800 са регистрираните сезонни работници от трети страни в туризма през летния сезон

Над 7800 са регистрираните сезонни работници от трети страни в туризма през летния сезон, съобщи Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.  Според Министъра на туризма Николина Ангелкова, за зимния сезон, подобно на летния, отново има сериозен недостиг на кадри в сектора.  Над два пъти ръст на регистрираните сезонни работници в..

обновено на 12.11.18 в 16:05

Проверяват ЧЕЗ заради проблемите с електрозахранването в някои столични квартали

Министерството на енергетиката започна извънредна проверка на „ЧЕЗ Разпределение България" заради проблемите с електрозахранването в столичните квартали Панчарево и Горубляне, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Заради честото прекъсване на тока жителите на тези райони многократно излизаха на протести през последните две години.  От..

публикувано на 12.11.18 в 13:59