Швейцарецът, обвинен в тероризъм, остава в български арест

Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд остави в ареста швейцарския гражданин Кевин Бехли, обвинен за тероризъм и контрабанда на оръжия. Съдът уважи искането на прокуратурата Бехли да бъде изпратен за психиатрично-медицинска експертиза в болницата към затвора в Ловеч.

Бехли беше задържан във вторник на граничния пункт "Капитан Андреево" при опит с боеприпаси да премине в Турция с крайна цел сирийския град Идлиб. Прокурорът по делото Георги Асенов заяви, че няма доказателства той да е психично болен:

„Експертизата даде заключение, че е налице някакъв вид психично заболяване, но експертът не се ангажира с категорично заключение. Възможни са и симулативни действия от негова страна. Целта на пътуването е установена със свидетелски показания. Той самият първоначално е казал, че отива да се бие в Сирия. Никой не тръгва с автомобил пълен с 400 патрона, 24 ножа, 3 мачетета, за да събира билки“, заяви Асенов.

В съдебната зала Кевин Бехли отрече, че пътува за Сирия за да се включи във войната там. Искал да помага на цивилните, посочи съдебният преводач Светла Мутафова:

„Той на няколко пъти плака по време на разпитите. Той е много добър човек, но е малко объркан. Има психически проблеми, защото е останал без работа и приятелката му, с която са били 12 години заедно, го е напуснала. Сега получава инвалидна пенсия. Бил е разбран неправилно - искал е да каже, че иска да помогне на цивилното население, което не може да се измъкне и е обградено от вражески сили“, е мнението на съдебният преводач Светла Мутафова.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Отец Кирил Попов

Отец Кирил: Освен здравословна телесна храна, трябва да даваме на децата си и духовна

У нас в момента расте едно осакатено поколение, без реална представа що е религия. Така смята отец Кирил Попов, енорийски свещеник в катедралния храм „Св. Неделя” в София. Той гостува на предаването "Нощен хоризонт" в  Деня на християнското семейство и на православната християнска младеж. "Много от нашите младежи, а и не само младежи,..

публикувано на 21.11.18 в 10:00
Хендрик Зитих

Хендрик Зитих: Доверието в работата на журналистите в България е много ниско

"Медиите и политиката в България" е темата на дискусия, която ще се проведе в София по инициатива на медийната програма "Югоизточна Европа" на Фондация "Конрад Аденауер". Там ще бъде представено и специално изследване, посветено на медиите у нас. Основните изводи са, че положението на пресата на медиите в България продължава да бъде проблематично и..

публикувано на 21.11.18 в 09:26

Православният свят отбелязва Въведение Богородично

Православният свят отбелязва празника Въведение Богородично, честван и като Ден на християнското семейство. Църквата призовава родителите да предадат на своите деца познания за православието и християнските добродетели.   Родителите на Божията майка Йоаким и Ана изъплнили обещанието си да посветят дъщеря си в служба на Бога. Когато навършила 3 години,..

публикувано на 21.11.18 в 08:59

Преглед на печата

Според високопоставени източници от Брюсел България ще бъде приета в Шенген по въздух след 5 месеца, съобщава "24 часа" на първа страница. Това означава, че от май ще преминаваме по-бързо по летищата в Европа. Самолетите от и за София няма да са вече в най-крайните изходи и входове. "Няма съгласие и по третия Закон за хората с увреждания", пише "Сега"...

публикувано на 21.11.18 в 07:03

Представители на организации, които провеждат възстановки на битки, ще се срещнат с представители на МВР

Представители на организации, които осъществяват възстановки на битки, ще се срещнат с представители на МВР. Причината е обсъждането на промени в Закона за оръжията и боеприпасите, които могат да направят оръжията за възстановки незаконни. Момчил Тачев от клуб „Братя по оръжие“ обяснява: "Не може без картечница да покажем атаката на българската..

публикувано на 21.11.18 в 03:13