Швейцарецът, обвинен в тероризъм, остава в български арест

Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд остави в ареста швейцарския гражданин Кевин Бахли, обвинен за тероризъм и контрабанда на оръжия. Съдът уважи искането на прокуратурата Бехли да бъде изпратен за психиатрично-медицинска експертиза в болницата към затвора в Ловеч.

Бахли беше задържан във вторник на граничния пункт "Капитан Андреево" при опит с боеприпаси да премине в Турция с крайна цел сирийския град Идлиб. Прокурорът по делото Георги Асенов заяви, че няма доказателства той да е психично болен:

„Експертизата даде заключение, че е налице някакъв вид психично заболяване, но експертът не се ангажира с категорично заключение. Възможни са и симулативни действия от негова страна. Целта на пътуването е установена със свидетелски показания. Той самият първоначално е казал, че отива да се бие в Сирия. Никой не тръгва с автомобил пълен с 400 патрона, 24 ножа, 3 мачетета, за да събира билки“, заяви Асенов.

В съдебната зала Кевин Бахли отрече, че пътува за Сирия за да се включи във войната там. Искал да помага на цивилните, посочи съдебният преводач Светла Мутафова:

„Той на няколко пъти плака по време на разпитите. Той е много добър човек, но е малко объркан. Има психически проблеми, защото е останал без работа и приятелката му, с която са били 12 години заедно, го е напуснала. Сега получава инвалидна пенсия. Бил е разбран неправилно - искал е да каже, че иска да помогне на цивилното население, което не може да се измъкне и е обградено от вражески сили“, е мнението на съдебният преводач Светла Мутафова.