Швейцарецът, обвинен в тероризъм, остава в български арест

Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд остави в ареста швейцарския гражданин Кевин Бехли, обвинен за тероризъм и контрабанда на оръжия. Съдът уважи искането на прокуратурата Бехли да бъде изпратен за психиатрично-медицинска експертиза в болницата към затвора в Ловеч.

Бехли беше задържан във вторник на граничния пункт "Капитан Андреево" при опит с боеприпаси да премине в Турция с крайна цел сирийския град Идлиб. Прокурорът по делото Георги Асенов заяви, че няма доказателства той да е психично болен:

„Експертизата даде заключение, че е налице някакъв вид психично заболяване, но експертът не се ангажира с категорично заключение. Възможни са и симулативни действия от негова страна. Целта на пътуването е установена със свидетелски показания. Той самият първоначално е казал, че отива да се бие в Сирия. Никой не тръгва с автомобил пълен с 400 патрона, 24 ножа, 3 мачетета, за да събира билки“, заяви Асенов.

В съдебната зала Кевин Бехли отрече, че пътува за Сирия за да се включи във войната там. Искал да помага на цивилните, посочи съдебният преводач Светла Мутафова:

„Той на няколко пъти плака по време на разпитите. Той е много добър човек, но е малко объркан. Има психически проблеми, защото е останал без работа и приятелката му, с която са били 12 години заедно, го е напуснала. Сега получава инвалидна пенсия. Бил е разбран неправилно - искал е да каже, че иска да помогне на цивилното население, което не може да се измъкне и е обградено от вражески сили“, е мнението на съдебният преводач Светла Мутафова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Журналисти отговориха на председателя на общинарите в Казанлък, сравнил ги с Юда

Журналисти от местни и национални медии запалиха свещ пред Общината в Казанлък в памет на загиващата журналистика в България. Повод бе коментарът на председателя на Общинския съвет Николай Златанов, че навредили на имиджа на града с отразяването на сбиването в центъра на града на две групи роми в понеделник. "Проблемът в никакъв случай не е..

публикувано на 19.09.18 в 20:35

Искат постоянен арест за четирима от задържаните за незаконен добив на дървесина

Само от началото на тази година, ръководената от шефа на Регионалната горска дирекция - София  престъпна група за  незаконен добив и търговия с дървен материал,  е спечелила над четвърт милион лева. Това обявиха от специализираната прокуратура след вчерашната акция в София и Своге. Постоянен арест ще се иска за четирима от петимата задържани,..

обновено на 19.09.18 в 18:41

Бургас е домакин на най-големия форум за историческо документално кино

Първото издание на най-големия форум за международно историческо документално кино се открива днес в Бургас. Специална комисия селектира предварително филмите, които ще се оценяват от авторитетно жури на световно ниво.  Сред финалистите попадат ленти от Италия, Русия, Сърбия, Съединените щати, Холандия, копродукции между Естония, Германия и..

обновено на 19.09.18 в 18:28

Фирми от Великотърновска област са забавили заплати към служителите за 22 хиляди лева

Фирми от Великотърновска област са забавили близо 22 хиляди лева за заплати към служителите си, съобщиха от Инспекцията по труда. Според съдебното решение от 20-и август. т.г. за обявяване на охранителната фирма "Зенит 21" в несъстоятелност, неизплатените заплати към персонала са 29 566 лв, а общо задълженията на дружеството са 286 000 лв. В..

публикувано на 19.09.18 в 17:47

Самолет на "България Ер" е излетял от Рим с 4 часа закъснение

Самолет на авиокомпания "България Ер" е излетял от Рим за София с 4-часово закъснение. Сред пасажерите е д-р Марин Мухтаров, който разказва пред “Хоризонт“, че пътниците били в неведение и не получили информация относно закъснението на полета. “Служителите на летището ни обясниха, че тук няма супервайзор на “България Ер“ и ми дадоха..

публикувано на 19.09.18 в 17:09