Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание одобри промените в правителството

БСП и ДПС призоваха за оставка на кабинета и за предсрочни избори

| обновено на 20.09.18 в 12:30
Петя Аврамова, Младен Маринов и Росен Желязков
Снимка: БГНЕС

Народните представители  гласуваха персоналните промени в Министерски съвет. Рокадите засягат министерствата на транспорта, на регионалното развитие и на вътрешните работи.
     

Одобрението на новите министри става възможно, след като президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР.

Росен Желязков беше избран със 125 гласа „за“ и 88 „против“ за министър на транспорта на мястото на Ивайло Московски.

Петя Аврамова беше избрана за министър на регионалното развитие и благоустройството със 125 гласа „за“ и 90 „против“. Младен Маринов е новият министър на вътрешните работи.

Против Желязков и Аврамова гласуваха групите на БСП, ДПС, а всички останали парламентарни групи подкрепиха новите номинации.

Освобождаването на министрите не беше подкрепено от групата на НФСБ от осем народни представители. Повече от три часа депутатите дебатираха трите рокади в изпълнителната власт.

Заради участието на премиера в среща на Европейския съвет в Австрия, кандидатурите на Желязков, Аврамова и Маринов за министри бяха представени от вицепремиера Томислав Дончев. 

Досегашните титуляри подадоха оставки след катастрофата край Своге, отнела живота на 17 души.

БСП и ДПС заявиха, че смяната на министрите няма да доведе до нужната промяна и призоваха за оставка на кабинета и за предсрочни избори.

„Защото оставка на един министър няма да реши проблема. Това е отражение на цялостната политика на правителството. Изходът е само един - това е оставката на цялото правителство“, заяви депутатът от БСП Иван Иванов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отново изказа мнението си, че формулата на управление е сбъркана и призова:

„Във време, когато обществото има нужда от промяна, от реални ефективни действия, ние сме принудени да се занимаваме с министерски оставки, с единствената цел - запазване на властта, т.е. отлагане на неизбежното. Предсрочните избори са неизбежни“.

От ГЕРБ атакуваха БСП. Тома Биков коментира:

„Този дебат ви е непосилен и затова хиперактивно се мятате от единия край в залата до другия, защото вие не разбирате от оставки. Единственият човек от БСП, който до момента е подал оставка в този мандат, е вашият служител от "Позитано", който е бил наел стая в хотела. Друг човек оставка не е подавал, а се случиха доста неща и във вашата градинка“.

Председателят на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов защити кабинета и се обърна към левицата.

"Единственият момент, в който сте понесли някаква морална отговорност, това е, че 2014 година си подадохте оставката и отидохме на предсрочни парламентарни избори. И при наследството, което оставихте, над 5-6 процента дефицит, мога да кажа, че сега със стабилността, която има днес в България с министър-председател Бойко Борисов и с коалиционното управление, което имаме с „Обединени патриоти“, имаме и излишък, и имаме прогноза за добра перспектива за предстоящите години".

В началото на разискванията мнозинството отхвърли искането на левицата за пряко предаване на дебатите по БНР и БНТ.

Социалистът Драгомир Стойнев настоя кандидатите за министри да представят визията си за управление на ресорните министерства.

„Министрите да обяснят какво ще правят, че те не са просто пионки, които заменят едни хора с други, а че са реални политици, които знаят какво наследяват и какви действия ще предприемат“.

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че това е в разрез с правилника на Народното събрание.

„Няма как да изисквате предварително представяне на концепции. Ние не сме в процедурата на публичен подбор, не сме и в процедурата на разпит на кандидатите за постигналите резултати досега“.

ГЕРБ и "Обединени патриоти" дадоха висока оценка за работата на министрите в оставка Ивайло Московски, Валентин Радев и Николай Нанков. И тримата министри на присъстват в пленарната зала. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира по-рано, че с указа е преустановено напрежението, което е било създадено изкуствено от страна на президентството:

"Радвам се, че разумът надделя и че всъщност това, което се генерираше последните няколко дни за война между институциите - вече можем да кажем, че това е затворена страница". 

Председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров приветства действията на президента:

"Беше излишно това упорство на президента Радев. Радвам се, че той се коригира. Иначе влизахме наистина в един конфликт между институциите, когато няма реална причина. Оттук нататък, ако не беше подписал указа, следваше една борба напук - абсолютно излишна и вредна за държавата, така че поздравявам го за правилното решение да не прави повече спънки за кабинета". 

След това депутатите ще разгледат на първо четене промени в Закона за професионалното образование и обучение, както и в Закона за семейни помощи за деца. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов прогнозира: Промени в съотношението на силите след изборите

"Картината след изборите е много неясна. Тя няма да съвпадне с тази, която имаме сега ". Това мнение изрази пред БНР политологът проф. Александър Маринов - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Според него ще се промени съотношението на силите. Той прогнозира влизането в парламента на 1 или 2-ма нови участника :..

публикувано на 19.04.24 в 14:24

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха. Карнавалът ще премине по централните улици с 80 весели сюжета, с които местните хора призовават "Правете..

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте индустриализирани държави заявиха и, че се противопоставят на "пълномащабна военна операция в Рафах" от страна..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от депутати от БСП, в рамките на първия парламентарен контрол на служебния кабинет. Главчев отправи..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се разкриват секции и в дипломатическите и консулски представителства на страната ни. До днес ЦИК назначава..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на операта в града. Водни атракциони, озеленяване, нови настилки и пейки, видеонаблюдение – това..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева. За първи път  обществената поръчка е разделена на 10 обособени позиции в зависимост от вида и..

публикувано на 19.04.24 в 13:06