Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на годината няма да има сделки за нови кораби и техника за сухопътните войски

Анатолий Величков
Снимка: БГНЕС

Няма да има подписване на договори за нови кораби и техника за сухопътните войски до края на тази година. Това стана ясно от думите на заместник-военния министър Анатолий Величков. Тази година за тях бяха предвидени общо 270 милиона лева. Министерството на отбраната още не е изпратило исканията за информация по проекта за сухопътните войски, обясни Анатолий Величков.  

Забавянето с близо месец и нещо е заради нуждата от анализ на методиката, по която ще се оценяват кандидатите. В нея при състезанието ще се даде по-голяма тежест на индустриалното сътрудничество с български фирми, допълни Анатолий Величков: 

"Искания за предоставяне на оферти. Най-вероятно ще бъдат изпратени в рамките на втората половина на месец октомври".

Тази година бяха заложени 100 милиона лева за проекта, но Анатолий Величков увери, че никой няма намерение да връща гласуваните 1,2 млрд. лева за модернизацията на сухопътните войски. Заместник-министърът Анатолий Величков заяви, че интерес към проекта за флота има и причината за препланирането на средствата е, че до края на годината няма да има подписване на договор: "Към настоящия момент категорично има изявени желания".

Заместник-военният министър не посочи кои фирми са отговорили с оферти до сега: "В рамките на възможни седем кандидати, ние очакваме да се случи не един кандидат да подаде оферта, а повече".

Важен критерий е индустриалното сътрудничество, което според Анатолий Величков отваря вратите и на българската отбранителна индустрия. С по-малка тежест ще е критерият цена, стана ясно от изявленията на Величков. 

Новата процедура предвижда подаване на оферти, а след избора на първите класирани, ще се върви и към директни преговори на състезателен принцип. Анатолий Величков обясни, че се очаква който сътрудничи повече с български компании, да получи и по-висока оценка. Заместник-министърът подчерта още, че остава настояването агрегати и детайли да бъдат изградени в България, както и окабеляване, оптика и елементи по корпуса. Ако комуникационните системи са български, това ще бъде предимство, защото България е заложила в проекта за модернизация на Сухопътните войски 240 милиона от отделените един милиард и 200 милиона за това. Анатолий Величков увери, че никой в Министерството на отбраната и Сухопътните войски няма намерение да връща в бюджета гласуваните пари за модернизация. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ООН поиска разоръжаване на фона на спечелилия "Опенхаймер"

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обърна внимание върху риска от ядрена война, като спомена името на филма, който спечели седем статуетки "Оскар" и показа реалността на ядрения Апокалипсис. "Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер". Има само един път, по който ще бъде победена безсмислената и самоубийствена сянка на..

публикувано на 19.03.24 в 07:48

До средата на годината: Решават за пълно интегриране на България и Румъния в Шенген

Белгийското председателство на ЕС и всички страни-членки да приемат до средата на годината решение за пълно интегриране на България и Румъния в Шенген. Това се казва в проекторезолюция, която се очаква да бъде гласувана днес в комисията по петиции на Европейския парламент. Документът е посветен на проблемите при обработката на тежкотоварни..

публикувано на 19.03.24 в 07:45
Реджеп Ердоган (вляво) и Владимир Путин по време на среща в Узбекистан, архив, 2022 г.

Ердоган поздрави Путин за победата

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се присъедини към държавните ръководители, които поздравиха Владимир Путин за победата му на президентските избори в Русия. В телефонен разговор Ердоган е изразил пред Путин увереност в положителната еволюция на турско-руските отношения и готовност да помогне за връщане на Русия и Украйна на масата за..

публикувано на 19.03.24 в 07:43
Светия синод БПЦ

Светият Синод избира наместник-председател

Светият Синод се събира на заседание, за да избере наместник-председател. Според Устава на Българската православна църква архиереите трябва да направят избора в седемдневен срок от кончината на патриарха. Заседанието ще започне в 10 часа. Митрополит Николай не желае да бъде избран за патриарх "В Устава на Българската православна църква е..

публикувано на 19.03.24 в 07:34

Мария Габриел с имената за кабинет при президента или отиваме на избори?

Възможно е президентът Румен Радев днес отново да приеме кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, която вчера получи от името на най-голямата парламентарна група първия мандат за съставяне на правителство в 49-ото Народно събрание. След като взе папката, Габриел постави срок от 24 часа за финализиране на преговорите с "Продължаваме..

публикувано на 19.03.24 в 07:29

Вносител на яйца: Не е това начинът – да опетним вноса, за да продаваме българското

Вносители на яйца реагират на твърдения, отправени в ефира на БНР, че у нас вносни яйца  се препакетират и преетикетират като български. Румънски и украински яйца се продават като български. Сигнали има, резултат от проверките – не Всеки път преди Великден българските производители подемат подобна кампания, за да се елиминира..

публикувано на 19.03.24 в 06:58

Планова профилактика и ремонт на предаватели

На 19 март от 9 до 17 часа  ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателя на ултракъси вълни СТАРОВО 4 на честота 102.1  MHz, излъчващ програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg. Също днес - от 11.00 до 15.00 часа ще бъде извършен ремонт на..

публикувано на 19.03.24 в 06:00