Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор поиска криминализиране на производството на нелегални цигари

Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата изслуша на свое заседание главния прокурор Сотир Цацаров.
Снимка: БГНЕС

Криминализиране на производството на нелегални цигари беше поискано от главния прокурор Сотир Цацаров при изслушването му от парламентарната комисия за противодействие на сивата икономика. Депутатите изслушаха и новия вътрешен министър Младен Маринов. 

Наказателният кодекс предвижда търсене на отговорност само за онези, които държат или продават нелегални цигари. Сега главният прокурор предложи на депутатите да се наказва и производството на цигари, а вместо продажбата в Наказателния кодекс да се запише, че наказателна отговорност се търси за разпространение, което, по думите му, е по-широк термин. 

Оказа се, че няма и проблем да се продават, препродават и рециклират машини за производство на нелегални цигари. Затова Цацаров предложи да се обсъди с икономическото министерство дали може да се въведе някакъв лицензионен или регистрационен режим. 

Преди да представи предложенията си, Цацаров обяви, че всяка година държавата губи близо 500 млн. лв. от незаконна продажба на цигари и че голяма част от незаконно произведените цигари се разпространяват на изключително високи цени в чужбина. Сотир Цацаров описа как изглежда нелегалното производство на цигари:

"Модерни машини, на практика цели поточни линии, които освен всичко друго, са и мобилни - могат да бъдат преместени без особени проблеми от един в друг град при пригодени халета за това, или дори вън от територията на страната, на територията на друга държава - извън или в Европейския съюз. На второ място - пълна автономност на производството. Производството на практика е от закрит тип. В две от основните фабрики работниците са чужди граждани от бивши съветски републики. Те пристигат в България с оглед участието им в един пълен производствен цикъл, живеят при абсолютно закрити условия на територията на фабриките, където са осигурени от своите, ако мога така да се изразя, работодатели с всичко - от кухнята, през фитнеса, до достъпа за Интернет в почивното време, и не напускат територията на фабриката, докато поръчаната "порция" не се произведе и не напусне тази фабрика, след което те заминават в посока Армения или Украйна, откъдето са дошли."

Главният прокурор беше помолен да коментира и номинацията и вече избора на новия вътрешен министър Младен Маринов в контекста на критиките, които днес Маринов получи от президента Румен Радев. Цацаров заяви, че изключително уважава професионализма на новия вътрешен министър, че ще работи добре с него и коментира изказванията на президента като политическо. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Маринов

Проф. Александър Маринов за сагата с ротацията: Боричкат се две козлета. Във водата ще паднат всички на моста

"Имаме боричкане на две козлета. Проблемът е, че не само двете козлета ще паднат в реката, във водата, а и всички, които са на моста ." Това описание на настоящата политическа ситуация направи пред БНР политологът проф. Александър Маринов, преподавател в СУ "Свети Климент Охридски". Създава се впечатление за театър, но кризата е..

публикувано на 19.03.24 в 08:25

На специална церемония: Обявяват носителите на наградите за социално отговорен бизнес

Носителите на годишните награди за социално отговорен бизнес ще бъдат обявени тази вечер на тържествена церемония, организирана от Българския форум на бизнес лидерите. В 21-вото издание на конкурса се състезават близо 130 социални инициативи на повече от 80 компании. Годишните награди за отговорен бизнес са стимул за насърчаване на политиките..

публикувано на 19.03.24 в 08:24
Емил Соколов

Емил Соколов: Не трябваше да се преговаря без Бойко Борисов

"Отчитам една грешка - за мен не трябваше да се сяда на масата на преговорите без Бойко Борисов ". Това мнение изказа пред БНР политологът Емил Соколов, който беше кандидат за депутат от ПП-ДБ на изборите за 49-о Народно събрание.  "Той в момента е в една много удобна позиция - на страничен наблюдател, който когато нещо не му харесва, бламира..

публикувано на 19.03.24 в 08:21

Премиера на на операта "Хората на Борг" във великотърновския театър

Във великотърновския театър тази вечер е световната премиера на операта "Хората на Борг" от австрийския композитор Хелмут Нойнам. Това е първата 12-тонова опера, написана в тази хармонична система, което я превръща в музикален експеримент от световно значение. Под диригентската палка на маестра Бистра Диляноф ще се изявят 15 солисти, хор и..

публикувано на 19.03.24 в 08:16
Агенцията за социално подпомагане

Наградите "Социален работник на годината" се връчват днес

По повод Световния ден на социалната работа, който се отбелязва днес, ще бъдат връчени наградите "Социален работник на годината". С тях се  отличават служители от териториалните поделения на Агенцията за социално подпомагане. Призовете ще бъдат връчени от социалния министър Иванка Шалапатова и нейните заместници, от членове на парламентарната..

публикувано на 19.03.24 в 08:03

САЩ санкционираха кандидат за президент на Северна Македония

Държавният департамент на Съединените щати обяви, че са наложени санкции на един от кандидатите за президент на Република Северна Македония и на бивш специален главен прокурор на страната. Двамата, както и най-близките им , нямат право да получават американски визи. За бившата топ обвинителка Катица Янева в съобщението на американското..

публикувано на 19.03.24 в 08:01

ООН поиска разоръжаване на фона на спечелилия "Опенхаймер"

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обърна внимание върху риска от ядрена война, като спомена името на филма, който спечели седем статуетки "Оскар" и показа реалността на ядрения Апокалипсис. "Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер". Има само един път, по който ще бъде победена безсмислената и самоубийствена сянка на..

публикувано на 19.03.24 в 07:48