Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Варна изпратиха с концерт посланика на Полша у нас

Кшищоф Краевски

Посланикът на Полша у нас Кшищоф Краевски и съпругата му присъстваха на специално организиран за изпращането им концерт на ученици от Полското държавно училище "Адам Мицкевич" във Варна. Голямо сърце от плат с надпис "Благодарим ви" подариха децата на посланика, който е и почетен гражданин на Варна. Пред кореспондента ни в града посланик Краевски сподели:

„Винаги, когато имам срещи с български приятели, помня, че съм почетен гражданин на Варна и започнах мисията си тук, в България, преди 20 години. Много бързо минаха 4 години в София като посланик. Заминавам за Варшава с голяма любов към България, българите, към вашата култура, история, традиции. Обещавам, ще бъда почетен посланик на България в моята страна Полша, така че и в личен, и в професионален план България завинаги ще бъде в сърцето ми“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 000 лв. за проект за собствен бизнес за хората с увреждания

Хора с трайни увреждания могат да получат 30 000 лева, за да започнат собствен бизнес. Проектите се подават до 23-ти април в Агенцията за хората с увреждания. Със средствата ще могат да се финансират учредяването на новото предприятие, строително-ремонтни работи, закупуване на оборудване и обучение на собственика. Кандидатите трябва..

публикувано на 19.03.24 в 13:20
Полина Паунова

Полина Паунова: В споразумението има два ключови момента - Законът за съдебната власт и регулаторите

Същественото и важно е дали ще се подпише въпросното споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за съвместно управлението на страната. В него има два ключови момента. Първият е конкретните текстове и ангажименти за Закона за Съдебната власт . Така коментира ситуацията с ротацията журналистката Поли Паунова в интервю пред БНР.  "Вторият ключов..

публикувано на 19.03.24 в 13:12
Калин Тодоров

Калин Тодоров: Мазна канадска борба, но съвсем не съм сигурен, че няма да се разберат

Извиват си ръцете в мазна канадска борба, но съвсем не съм сигурен, че няма да се разберат. Това мнение изказа пред БНР журналистът и писател Калин Тодоров. Неофициално: Провал на преговорите, отиваме на избори Президентът ще информира за промяна на програмата си за среща с Габриел "В България всичко е възможно, но не ми се струва..

публикувано на 19.03.24 в 13:09

Министърът на околната среда е одобрил Насоки за опазване на дюните

Министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов е одобрил снощи Насоки за правомощията на контролните органи, свързани с опазване на дюните по Черноморието и в националните паркове. Административнонаказателната дейност на отделните контролни органи, съобразно правомощията им, обхваща установяването на нарушения като незаконна сеч, навлизане..

публикувано на 19.03.24 в 12:46
Протест пред руското посолство в Катманду срещу вербуването на непалци за войната на Русия в Украйна.

Хиляди непалци воюват на страната на Русия в Украйна

Около 2000 непалци са били вербувани от Русия да се бият във войната срещу Украйна, разкрива Скай нюз в ексклузивен материал.  Принудени да правят това от бедност, много от непалските наемници сега отчаяно искат да се върнат. Скай нюз разказва историята на 35-годишния Ганеш – един от малкото доброволци, имали късмет да се приберат..

публикувано на 19.03.24 в 12:43

Доклад: Пътищата в Англия и Уелс са в критично състояние

Пътищата в Англия и Уелс са в критично състояние поради многото дупки по тях. Ремонтните работи по пътната настилка са на най-високото си ниво за последните осем години, според нов доклад. Алиансът на асфалтовата промишленост обяви, че се очаква общините да поправят два милиона дупки през текущата финансова година. Това е ръст от 43% спрямо..

публикувано на 19.03.24 в 12:37

Неофициално: Провал на преговорите, отиваме на избори

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не са постигнали съгласие по време на удължения срок на преговорите за съставяне на правителство, мандатът ще бъде върнат с празна папка, и България отива на избори. Това съобщиха неофициално високопоставени източници от двете партийни централи на коалициите, цитирани от БГНЕС...

публикувано на 19.03.24 в 12:30