Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Политическа група 5“ инициира местен референдум за изграждане на инсталация за горене на отпадъци

| обновено на 09.10.18 в 15:19
Инж. Симеон Славчев - член на Столичния общински съвет.
Снимка: Георги Нейков

„Политическа група 5“ внесе доклад за иницииране на местен референдум за изграждането на инсталация за горене на RDF отпадъци в София. Доклад с повече от 10 страници аргументи и мотиви бе входиран вчера в деловодството на Столичния общински съвет. Документът е подписан от 15 общински съветници от целия опозиционен спектър в местния парламент, а основната тема е искането за провеждане на референдум с въпроси, пряко свързани с инвестирането на над 300 млн. лева в технологията за изгаряне на отпадъци. Това е тема, която засяга всеки един гражданин, каза Симеон Славчев от „Политическа група 5“ за предаването "Хоризонт до обед":

„От самото начало на този мандат ПГ 5 работим по варианта цялата налична информация по проекта, който е стартирал през 2007 година, да бъде представен пред обществото. Това не се случи. Изкарахме алтернативен доклад на този на г-жа Фандъкова, с който Столична община взима 67 милиона евро заем, т.е. този заем се тегли от името на всички столичани. Всички столичани ще трябва да връщат този заем за този завод за изгаряне на отпадъци. Ние сме разписали повече от 10 страници мотиви, които са изключително сериозни, но те са свързани преди всичко с опазване на околната среда и със здравето“, обясни Славчев и допълни, че при изгарянето на отпадъци се образуват много вредни вещества, като неорганични газове, които са изключително вредни за здравето на хората.

„Един от мотивите ни беше, че в доклада, който е за оценка за въздействието върху околната среда, няма част, която да казва какво е влиянието на тази инсталация върху здравето на хората. Има само оценка на въздействието върху хората, които ще работят в завода, но не и на останалите. На първо място оспорваме това, а на второ място – липсата на каквато и да било информация. Трябва да се разгледат абсолютно всички алтернативи и след подробен икономически и екологичен анализ, тогава Столичния общински съвет да преминава към стратегически решения“, каза той и допълни, че няма политически и обществен консенсус по темата. Процедурата предполага след внасянето на доклада в СОС, той да бъде разгледан по комисии и ако той получи подкрепа, СОС да вземе решение за провеждането на местен референдум, обясни още Славчев.

„Средата на декември е един реалистичен срок за провеждането на такъв референдум“, допълни той.

Калоян ПарговОбщинският съветник и лидер на столичните социалисти Калоян Паргов допълни в предаването „12+3“ по „Хоризонт“:

„Повече от необходимите 13 съветника сме подписали въпросния доклад - „Група 5", „БСП за България", представител на „Нормална държава“ от коалиция „Сердика“ и представители на онова крило на Реформаторския блок, който влиза в този мандат под това име, които представляват ДСБ“.

В рамките на следващия месец докладът трябва да бъде разпределен по комисии като водещата комисия ще бъде Комисията по местно самоуправление, заяви Паргов, като се позова на практиката от миналото. До един месец трябва да има становище от всяка комисия, уточни Паргов и изтъкна, че Москва често провежда електронни референдуми, за да се допита до мнението на гражданите си:

„Това е поредният опит за референдум и то по ключово важна тема за развитието на града. Предвид това, че имаше крехко мнозинство, което прие да има такава RDF инсталация в ТЕЦ - София показва, че не само Общинският съвет, но и в обществото имаше различни мнения“.

Социалистите предлагат инсталацията да не е в София, а близо до завода за преработка на отпадъци. Има и мнения, че е необходима друга технология или дори че инсталация не е нужна, защото Общината трябва да изтегли заем в размер на 67 милиона евро, който ще се впише в дълговете на „Топлофикация“, но в крайна сметка ще бъде платен от жителите на града. Консенсусът на различни политически сили в СОС социалистът коментира с думите:

„ГЕРБ направи невъзможното - да обедини политически необединимото, ако щете и в идеологически план. Тук ни обедини желанието да търсим мнението на софиянци, тъй като законът не отхвърля такава опция. Затова в този референдум присъства всяка една от опциите на страните в този спор. Присъства въпрос, свързан с това - одобрявате ли инсталацията да бъде сред София - на ГЕРБ, опцията на БСП – одобрявате ли да бъде изградена на падината в Яна, извън София, и разбира се опцията въобще необходима ли е такава инсталация – на останалите политически сили“.

Калоян Паргов коментира и обсъжданията сред обществото на „Визия за България“. Според него е станало ясно, че БСП не трябва да търси съюзниците си на принципа на механичното събиране, а водещи трябва да бъдат идеите им за развитие на държавата.

Подробностите по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация“ ЕООД Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането.

публикувано на 25.04.24 в 12:44

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват Парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години. На място са се събрали хиляди миньори и енергетици от цялата страна и обявиха, че очакват още няколко автобуса..

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Половината 13-годишни младежи на Острова са употребявали алкохол

Една трета от 11-годишните и повече от половината от 13-годишните в Обединеното кралство са употребявали алкохол, което я поставя на челно място от 44 държави, изследвани в доклад на световни здравни експерти. Притеснителен факт е, че момичетата са по-склонни от момчетата да пият и да се напиват на 15 години в Англия, Уелс и Шотландия. В..

публикувано на 25.04.24 в 12:30

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си дейност там е много по-известен като Димитър Рупски.     Климатичните промени и безконтролната..

публикувано на 25.04.24 в 12:12
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен глава Джо Байдън одобри първоначални доставки на оръжия за Киев на стойност 1 млрд. долара, след като..

публикувано на 25.04.24 в 12:06
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков отговори: ГЕРБ ще трябва да се отърват от зависимостта си към ДПС

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на обвиненията, дошли от ГЕРБ-СДС и ДПС.  "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват много, че повече няма да има въпроси – нито за ДПС, нито за ПП, нито за сглобки", каза лидерът на ГЕРБ..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Гордана Силяновска и Стево Пендаровски на президентски балотаж в РСМ

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май, показват резултатите от 98,18 процента обработени протоколи от Държавната избирателна комисия в Северна Македония. Разликата между двамата е 176 446..

публикувано на 25.04.24 в 12:00