OperaVision представя „Банът Банк“ на Унгарската държавна опера

Заедно с прожекциите от киносезоните на Кралската опера в Лондон „Ковънт Гардън“ и Метрополитън опера в Ню Йорк, още една изключителна възможност за меломаните стартира през 2015 г. и набира все повече скорост, но все още остава малко позната на българската публика – да се гледат в сайта на OperaVision в Интернет цели оперни спектакли, записани на живо, в престижни оперни театри на Европа. 29 са партньорите на тази програма от 17 страни. За съжаление Балканският полуостров не участва със свои спектакли - нито България, нито Румъния, Гърция и т.н.

Първият спектакъл, който гледах този сезон, е на Унгарската държавна опера - на операта на  Ференц Еркел “Банът Банк“ и, мога да кажа, останах  много доволна - и от творбата, непозната у нас, и от изпълнителите на операта.

Самата опера е знакова за развитието на унгарската музикална култура - Еркел е бащата на националната романтична опера, а “Банът Банк“ – най- вълнуващото му произведение и като съдържание - много патриотично, отразяващо съпротивата на унгарците срещу немските поробители през 13 век, и като музика - подчертано унгарска, няма тон, няма момент, който да не звучи по унгарски, да не напомня ритмите и мелодиите на унгарския фолклор. Като форма операта „Банът Банк“ е типично италианска - с увертюра, големи арии, ансамбли, развити хорови сцени и, въпреки това, музиката е типично унгарска. Много красива музика, много съдържателно произведение, трагично. Може би затова и режисьорът Атила Виднянски  визуално е направил постановката мрачна, тъмна, но логична.

Направи ми впечатление певческият състав - и малките, и големите роли  бяха поверени на певци с големи, красиви гласове и с ярко сценично присъствие. Изпълнителят на главната роля Банът Банк Левенте Молнар имаше впечатляващо присъствие на сцената и красив, топъл баритонов глас, а трагичната роля на съпругата му Мелинда изпълни Зита Семере - много точна, стабилна, с много музикантски подготвена партия, с нежен колоратурен глас и, разбира се, много артистична. Интересно бе присъствието в спектакъла на две звезди на унгарската певческа школа с голяма международна кариера в близкото минало - мецосопранът Илдико Комлоши като кралица Гертруда и баритонът Колош Ковач като Тиборк - те показаха певческа стабилност и въздействаща артистичност. В Унгарската опера има явно изобилие на качествени тенори – Марсел Бакони в ролята на Краля, Петер Бальцо - Ото, Гергей Ирланда – офицер. Тяхното представяне бе на добро ниво. Направи ми впечатление с красивия си бас Лайош Гайгер в ролята на Биберах, обещаващ глас. Но, след всичко казано, мога да добавя, че най-силно впечатление ми направи хора на Унгарската държавна опера с диригент Габор Чики - красиви, обемни гласове, съвършено спети, а операта предлага няколко много силни хорови сцени, особено за мъжкия хор, с които се представиха с голям успех. И накрая - много добър оркестър, стегнат, без гафове спектакъл под диригентството на Болаж Кочар. За мен беше удоволствие да гледам този спектакъл!


ВИЖТЕ ОЩЕ

Violino d'amore - първи солов албум на цигуларката Кремена Николова

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" представяме първия солов албум Violino d’amore на българската цигуларка Кремена Николова, която живее и работи във Венеция, а вече пета година предколедно организира и фестивал, наречен San Martino a Natale.Това издание е посветено на 340-годишнината от рождението на Антонио Вивалди, а музиката на гениалния..

обновено на 10.12.18 в 18:34

Ирландската бой група "Boyzone" издаде финалния си албум след 25 годишна кариера

Ирландската бой група “Boyzone“ подготвя раздялата си феновете след  25 години на сцената. Финалният албум в успешната кариера на групата стана "Thank You & Goodnight" , издаден на 16-ти ноември. Връщайки спомена към началото от „Boyzone“ коментират: „Когато започнахме като петима млади дъблинчани, готови да се изправят пред света,..

публикувано на 10.12.18 в 17:52

Холандската група "Pip Blom" е носител на наградата "Music Moves Europe Talent Awards" за 2018

Инди рок групата от Амстердам   "Pip Blom" ще бъде удостоена официално с наградата " Music Moves Europe Talent Awards" на 16-ти януари 2019-та година на церемония в Грьонинген- Холандия. "Pip Blom" е едновременно името на групата и името на фронтдамата – 22 годишната певица, автор и китарист. Движещата сила на състава е Pip..

публикувано на 10.12.18 в 17:28

"Така правят всички жени" – прекрасно предусещане за "2019 Пловдив Европейска столица на културата"

„Франсоаз Саган попита „Обичате ли Брамс“? Никой обаче не пита обичате ли Моцарт? Предполага се ясен и недвусмислен отговор. Ясните и недвусмислени неща обаче често са съмнителни. Моцарт е над въпросите, над харесванията и дори над обичта. Моцарт е. Това, че той е, издига човечеството в степен. Моцарт ни разкрива какви сме и заедно с това ни..

публикувано на 10.12.18 в 13:45

"Марни" от киносезона на Метрополитън

„Марни“ е история за млада красива англичанка през 50-те години на миналия век, героиня от роман на писателя Уинстън Греъм, която ни се представя първоначално като безскрупулна лъжкиня и крадла – тя често и лесно сменя външността и името си, мести се от град на град, печели доверието на шефовете на различни фирми, но когато мъжете започнат да..

публикувано на 10.12.18 в 13:19