Милка Кралева - живот с глас на цигулка

Милка Кралева е цигуларка, която представи за първи път цялото творчество на Петър Дънов за соло цигулка. Това се случи в Бургас преди почти 30 г. Днес тя живее в Америка, Модесто- близо до Сан Франциско. Свири в два симфонични оркестъра, има школа по цигулка за деца. Има свой блог. Зад гърба си има десетки книги, вдъхновени от словото на Петър Дънов, живота и делото на художника Борис Георгиев, музиката, есета, сентенции, размисли, издадени от "Кибеа".

Ето някои от авторските и издания: „Музиката като присъствие”, „Светлината е художник” „С глас на цигулка” „Иносказания”, „Насаме с Америка”, „До България и назад”, „Разбулена керамика”, и др.

Животът ни е музика. В него, както и в нея постоянно се борят две сили - дисонанс и консонанс. И както в музиката има винаги консонантен финален акорд, така и в живота, излизаме от тялото си с радост, с чувство че зазвучаваме отново в консонант с Всемира. Така е. Изпитала съм го. На земята сме за да разрешим противоречията които идват на пътя ни и за да се научим да правим това умно без да нараняваме другите.
© МК 2018

Милка Кралева е завършила е ДМА в София с цигулка, в класа на проф. Михаил Балкански. Работила е дълги години в Бургаска филхармония. През 1992 г., заедно с баща си Кралю Кралев, прави издателство "Сила и живот", и дълги години издава списание със същото име, в което публикува  много авторски материали. Сама съставя  и детското вестниче "Светъл лъч", с цел да стимулира творческото мислене на децата.
Отправната точка на интервюто с Милка Кралева са десетте диска със записите и соло цигулка с музика на Петър Дънов. Те са разделени тематично. Чуйте какво разказва тя за работата си.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Violino d'amore - първи солов албум на цигуларката Кремена Николова

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" представяме първия солов албум Violino d’amore на българската цигуларка Кремена Николова, която живее и работи във Венеция, а вече пета година предколедно организира и фестивал, наречен San Martino a Natale.Това издание е посветено на 340-годишнината от рождението на Антонио Вивалди, а музиката на гениалния..

обновено на 10.12.18 в 18:34

Ирландската бой група "Boyzone" издаде финалния си албум след 25 годишна кариера

Ирландската бой група “Boyzone“ подготвя раздялата си феновете след  25 години на сцената. Финалният албум в успешната кариера на групата стана "Thank You & Goodnight" , издаден на 16-ти ноември. Връщайки спомена към началото от „Boyzone“ коментират: „Когато започнахме като петима млади дъблинчани, готови да се изправят пред света,..

публикувано на 10.12.18 в 17:52

Холандската група "Pip Blom" е носител на наградата "Music Moves Europe Talent Awards" за 2018

Инди рок групата от Амстердам   "Pip Blom" ще бъде удостоена официално с наградата " Music Moves Europe Talent Awards" на 16-ти януари 2019-та година на церемония в Грьонинген- Холандия. "Pip Blom" е едновременно името на групата и името на фронтдамата – 22 годишната певица, автор и китарист. Движещата сила на състава е Pip..

публикувано на 10.12.18 в 17:28

"Така правят всички жени" – прекрасно предусещане за "2019 Пловдив Европейска столица на културата"

„Франсоаз Саган попита „Обичате ли Брамс“? Никой обаче не пита обичате ли Моцарт? Предполага се ясен и недвусмислен отговор. Ясните и недвусмислени неща обаче често са съмнителни. Моцарт е над въпросите, над харесванията и дори над обичта. Моцарт е. Това, че той е, издига човечеството в степен. Моцарт ни разкрива какви сме и заедно с това ни..

публикувано на 10.12.18 в 13:45

"Марни" от киносезона на Метрополитън

„Марни“ е история за млада красива англичанка през 50-те години на миналия век, героиня от роман на писателя Уинстън Греъм, която ни се представя първоначално като безскрупулна лъжкиня и крадла – тя често и лесно сменя външността и името си, мести се от град на град, печели доверието на шефовете на различни фирми, но когато мъжете започнат да..

публикувано на 10.12.18 в 13:19