Милка Кралева - живот с глас на цигулка

Милка Кралева е цигуларка, която представи за първи път цялото творчество на Петър Дънов за соло цигулка. Това се случи в Бургас преди почти 30 г. Днес тя живее в Америка, Модесто- близо до Сан Франциско. Свири в два симфонични оркестъра, има школа по цигулка за деца. Има свой блог. Зад гърба си има десетки книги, вдъхновени от словото на Петър Дънов, живота и делото на художника Борис Георгиев, музиката, есета, сентенции, размисли, издадени от "Кибеа".

Ето някои от авторските и издания: „Музиката като присъствие”, „Светлината е художник” „С глас на цигулка” „Иносказания”, „Насаме с Америка”, „До България и назад”, „Разбулена керамика”, и др.

Животът ни е музика. В него, както и в нея постоянно се борят две сили - дисонанс и консонанс. И както в музиката има винаги консонантен финален акорд, така и в живота, излизаме от тялото си с радост, с чувство че зазвучаваме отново в консонант с Всемира. Така е. Изпитала съм го. На земята сме за да разрешим противоречията които идват на пътя ни и за да се научим да правим това умно без да нараняваме другите.
© МК 2018

Милка Кралева е завършила е ДМА в София с цигулка, в класа на проф. Михаил Балкански. Работила е дълги години в Бургаска филхармония. През 1992 г., заедно с баща си Кралю Кралев, прави издателство "Сила и живот", и дълги години издава списание със същото име, в което публикува  много авторски материали. Сама съставя  и детското вестниче "Светъл лъч", с цел да стимулира творческото мислене на децата.
Отправната точка на интервюто с Милка Кралева са десетте диска със записите и соло цигулка с музика на Петър Дънов. Те са разделени тематично. Чуйте какво разказва тя за работата си.

ВИЖТЕ ОЩЕ

С „Аида” започна кино сезон 2018/2019 на Метрополитън

С операта „Аида” на Верди – пряка прожекция и повторение на запис поради големия зрителски интерес, и двете при пълен с публика кино салон, започна новият кино сезон на Метрополитън. Изборът на откриващия спектакъл беше перфектен – вердиев шедьовър, в класическа постановка, с големи оперни звезди! Метрополитън възстановява постановката на Соня..

публикувано на 16.10.18 в 19:20
Жорж Димитров

Софийската опера открива новия си сезон с "Янините девет братя"

Софийската опера открива новия си сезон с "Янините девет братя" на 27 октомври. Една от критиките при премиерата на операта през 1937-а година е, че тя е прекалено песимистична. “Като всеки българин, на който тече българска кръв в тялото, усещам изключителния трагичен момент на нашия народ в навечерието на падането ни под турско робство...

публикувано на 15.10.18 в 16:30

В Шумен завърши второто издание на конкурса за камерно пеене “Панчо Владигеров“

В Шумен завърши второто издание на конкурса за камерно пеене “Панчо Владигеров“. Събитието се проведе под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която връчи част от отличията. С първа награда бяха отличени Михаил Михайлов и Петя Петрова. Награда за най-добро изпълнение на произведение от Панчо Владигеров при мъжете..

публикувано на 13.10.18 в 16:30

Ансамбъл "Акамус" от Берлин с концерт в Първо студио на БНР

Тази вечер в Първо студио на БНР от 19 ч. е концертът на един от най-реномираните състави за барокова музика - ансамбъл „Акамус“ при Академията за старинна музика в Берлин. Изпълнителите гостуват за първи път у нас. Те откриха образователната програма на БНР за новия сезон, като показаха на деца от различни столични училища инструменти, създадени преди..

публикувано на 13.10.18 в 14:05

Музика от филмите на Ингмар Бергман ще звучи на живо в зала "България"

100-годишнината от рождението на Ингмар Бергман ще бъде отбелязана тази вечер от 19 часа в зала "България" с документален филм за живота му и с филмова музика, изпълнена на живо от Софийската филхармония.  Галавечерта е част от четвъртото издание на кино-литературния фестивал "Синелибри", който се провежда в момента у нас, обясни за "Хоризонт"..

публикувано на 13.10.18 в 04:50