Милка Кралева - живот с глас на цигулка

Милка Кралева е цигуларка, която представи за първи път цялото творчество на Петър Дънов за соло цигулка. Това се случи в Бургас преди почти 30 г. Днес тя живее в Америка, Модесто- близо до Сан Франциско. Свири в два симфонични оркестъра, има школа по цигулка за деца. Има свой блог. Зад гърба си има десетки книги, вдъхновени от словото на Петър Дънов, живота и делото на художника Борис Георгиев, музиката, есета, сентенции, размисли, издадени от "Кибеа".

Ето някои от авторските и издания: „Музиката като присъствие”, „Светлината е художник” „С глас на цигулка” „Иносказания”, „Насаме с Америка”, „До България и назад”, „Разбулена керамика”, и др.

Животът ни е музика. В него, както и в нея постоянно се борят две сили - дисонанс и консонанс. И както в музиката има винаги консонантен финален акорд, така и в живота, излизаме от тялото си с радост, с чувство че зазвучаваме отново в консонант с Всемира. Така е. Изпитала съм го. На земята сме за да разрешим противоречията които идват на пътя ни и за да се научим да правим това умно без да нараняваме другите.
© МК 2018

Милка Кралева е завършила е ДМА в София с цигулка, в класа на проф. Михаил Балкански. Работила е дълги години в Бургаска филхармония. През 1992 г., заедно с баща си Кралю Кралев, прави издателство "Сила и живот", и дълги години издава списание със същото име, в което публикува  много авторски материали. Сама съставя  и детското вестниче "Светъл лъч", с цел да стимулира творческото мислене на децата.
Отправната точка на интервюто с Милка Кралева са десетте диска със записите и соло цигулка с музика на Петър Дънов. Те са разделени тематично. Чуйте какво разказва тя за работата си.