Емил Радев: В ЕП ще настояваме за отделяне на България от Румъния в механизма за наблюдение

България получи сериозно обвинение в чуждестранните медии по случая с Виктория Маринова
Емил Радев - ГЕРБ/ЕНП

„В Европейския парламент ще настояваме за отделяне на България от Румъния в механизма за наблюдение и сътрудничество". Това каза в предаването „Преди всички" евродепутатът Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП, който беше домакин на посещението на членове на Висшия съдебен съвет в Европарламента.

„България изпълнява всички препоръки, които в доклада от 2017 г. бяха дадени като очакване те да са окончателни, с които до края на мандата на тази Европейска комисия, ако бъдат изпълнени, да се прекрати механизмът за България. Виждаме, че при Румъния отстъплението е доста голямо. /.../ На срещата с генералния секретариат на Европейската комисия, със зам. главния секретар и с екипа, който на практика изготвя доклада по Механизма за сътрудничество и оценка, коментирахме темата за края на този доклад. Повдигнах темата за притесненията ни, че както вървим пакетно с Румъния, това, което в момента става с върховенството на закона там, би дръпнало назад идеята за прекратяване на този механизъм".

Докладът се очаква в средата на следващия месец, а според Емил Радев "механизмът в този си вид има много отрицателна роля за България“, тъй като пряко се свързва с приемането ни в Шенген, особено сега, когато в страни като Холандия и Германия предстоят избори.

Емил Радев каза, че познава лично Виктория Маринова, съпруга ѝ и детето им и е категоричен, че случаят с убийството е бил представен в чужбина „съвсем по погрешен начин като убийство, обвързано с работата ѝ":

„Сега ми е много интересно да видя обратната реакция, защото това, което се изсипа върху България – сравненията с Малта и Словакия, беше недопустимо".

„Със съобщеното в чуждестранни медиите, че убийството на русенската журналистка Виктория Маринова е свързано с нейни разследвания, България е получила много сериозно обвинение".

Острите коментари в Туитър от страна на лидера на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер Радев коментира така:

„Г-н Вебер разбра много по-късно какви са реалните стъпки по разследването и какво точно става. Може би в началото всички се произнесоха много емоционално, веднага след новината за убийството на Виктория Маринова се разпространи в Европа. От там нататък, разбира се, ние изяснихме ситуацията. Казахме, че българските власти работят по разкриване на случая, като вече имаме разкрит убиец. Доказан със 100% ДНК анализ. От тук нататък да обясним и на нашите колеги, че това, което става в България, по никакъв начин не застрашава нито разследващите журналисти и по никакъв начин не трябва от тук нататък да се очерня името на България, защото при нас ситуацията е коренно различна".

Интервюто с Емил Радев можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Цвета Караянчева: Нямам съмнение, че правителството ще оцелее

Насроченият за сряда вот на недоверие няма да мине и кабинетът ще се запази.  Това коментира в Кърджали председателят на парламента Цвета Караянчева. Според нея трусовете в Патриотичния фронт няма да се отразят на работата и ангажиментите, поети от коалиционните партньори: “Мисля, че коалицията, въпреки динамиката, в която се развиват..

публикувано на 22.10.18 в 11:39
Премиерът Бойко Борисов и шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян по време на разходката си в неделя до  джамията “Шейх Зайед”.

Двустранното сътрудничество – фокус на срещата между Бойко Борисов и шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум в ОАЕ

Продължава официалната визита на премиера Бойко Борисов в Обединените арабски емирства.  В Дубай министър-председателят разговаря с колегата си премиер шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, който го приветства с добре дошъл и изрази надежда с тази визита да се засилят двустранните контакти.  Премиерът ни е благодарил за дадената възможност това да се..

обновено на 22.10.18 в 11:32

Саудитският престолонаследник със съболезнования към сина на Хашоги

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман се е обадил по телефона на сина на Джамал Хашоги, за да изрази съболезнования за смъртта на журналиста, съобщиха от кралството.  Крал Салман също е изразил съболезнования на Салах Хашоги по телефона, предаде Асошиейтед прес. Германия иска и други членки на ЕС да последват примера ѝ и да..

публикувано на 22.10.18 в 11:27

Белгия ще замени използваните досега изтребители Ф-16 с Ф-35

Белгия е решила да замени използваните досега изтребители Ф-16 с Ф-35, съобщават местни медии, цитирани от БТА. Страната предвижда да замени 49  Ф-16, взети на въоръжение след 1975 година, а поръчката е за 34 нови машини. Извън процедурата предложение е представила Франция с изтребителя "Рафал", а шведската "Сааб" се е отказала от..

публикувано на 22.10.18 в 11:08

САЩ готвят закон, забраняващ смяната на пола

Министерството на здравеопазването на САЩ подготвя законови изменения, които ще ограничат определянето на пола само до биологичните болести, пише The New York Times, коментирайки, че това ще затвори възможностите за юридическа промяна на пола. Предвижда се и забрана за промяна на определения при раждането пол. Този подход контрастира с..

публикувано на 22.10.18 в 10:59