Джон Демос представя у нас изложбата си със снимки на Албания през 90-те

Снимка: photosynthesis.bg


Гръцкият фотограф Джон Демос, основател на Фотографския център в Атина, е в България за да представи изложбата си със снимки на "Албания на ръба на промените 1990 - 1991".

„Беше наистина доста трудно да се влезе в Албания и единственият начин, по който успях, беше да получа разрешение да се кача в автобус, който обикновено отива с роднини на местното население, работещи в Гърция. Първите няколко пъти, когато отидох, не беше лесно да се работи. Трябваше да убедя шофьорите на автобуса и екскурзоводите да ме позабравят за седмица и се разхождах, снимайки ежедневния живот на хората. По този начин видях това, което в крайна сметка беше нивото на трудност да се живее – бедността, песимизмът в това общество“.

Един от най-впечатляващите моменти в живота на Демос е уловен в изложбата:

„Заедно с много фотографи бяхме снимахме първите демократични избори в Албания, но повечето от професионалните фотографи, които бяха там, заминаха веднага след изборите, за да предоставят своите ленти на вестници и списания, докато аз се почувствах свободен да се разходя наколо и чух че в северната част - град Шкодер по-точно, има доста насилствени реакции срещу изборните резултати. Отидох там и една от първите вечери, когато полицията вече приемеше доста насилствени мерки, албанските ми приятели и ми помогнаха да измъкна през пода на една от техните къщи, за да разбера, че на другия ден трима представители на Демократичната партия са били убити. Заснех следващите дни и всичко, което се случи и видях. Видях, че някой от най-важните документи горят на площада. Хората отиват там със своя живот, със своите досиета, с техните лични документи, които полицията е държала в участъка толкова време -  летят и горят наоколо. Много е впечатляващо да се види как на по-късните фотографии реки от хора от целия град излизат, за да почетат и да погребат тримата загинали.

…Години по-късно кметът на едно село ми каза че е за него било голяма чест, че аз съм единственият фотограф, който е бил там, за да заснеме това събитие, тъй като това е историческо събитие за тях“.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Надписът с въглен, който сочи, че Везувий е изригнал през октомври, а не на 24 август 79 г.

Находка в Помпей говори за друга дата на гибелта на града

Археолози в Италия откриха надпис, според който знаменитото изригване на вулкана Везувий, изпепелило древноримския град Помпей, вероятно се е случило два месеца по-късно, отколкото се предполагаше досега, предаде Би Би Си. По време на разкопките на един от кварталите на „мъртвия град“ бил намерен надпис, потвърждаващ теорията, че изригването..

публикувано на 16.10.18 в 17:52

"София и хвърчащото креватче" от Момчил Коритаров - съвременна детска приказка

"Една съвременна детска приказка в България, на български език от български автор е достатъчно интересна идея, но всъщност аз съм много близък със самия автор. Приказката има освен голяма художествена стойност, прекрасна кауза. Сформираният екип беше от обичани от мен хора, големи професионалисти, които допринесоха, за да бъде още..

публикувано на 16.10.18 в 16:17
Васил Михайлов и Красимир Каракачанов

Васил Михайлов със знак "За принос към Министерството на отбраната”

Актьорът Васил Михайлов получи награден знак „За принос към Министерството на отбраната”. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов връчи отличието заради за 80-годишнината на Михайлов, който каза.  "Тези 55 години, или колко са точно в Армията, ме направиха и артист, и човек. Аз се считам за военен човек. Вие вече не ходите с ботуши, но аз съм..

публикувано на 16.10.18 в 15:31
Двете нови книги за Китай от български автори.

Нови книги за Китай проучват историята и взаимоотношенията в страната

Бившият ректор на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ и директорът на институт „Конфуций“ в старата столица доц. Искра Мандова написаха книги за Китай, които представят по нов начин историята и взаимоотношенията в Поднебесната империя. „Културата на китайската епоха Тан” – непознатата екзотика” е книгата на доц. Искра..

публикувано на 16.10.18 в 12:30
Цочо Бояджиев

Цочо Бояджиев: В центъра на моите търсения е съдбата на човека

Поет на месец октомври в "Столична библиотека" и в "Сценична треска" е проф. Цочо Бояджиев. Сам се определя в едно стихотворение като "пастир на думи". Философ, изследовател, преподавател, преводач, фотограф и  поет. Срещата му с читателите ще бъде на 22 октомври в клуба на библиотеката. "Обичам позицията на ученика...Не се придържам към определено..

публикувано на 16.10.18 в 10:36