Джон Демос представя у нас изложбата си със снимки на Албания през 90-те

Снимка: photosynthesis.bg


Гръцкият фотограф Джон Демос, основател на Фотографския център в Атина, е в България за да представи изложбата си със снимки на "Албания на ръба на промените 1990 - 1991".

„Беше наистина доста трудно да се влезе в Албания и единственият начин, по който успях, беше да получа разрешение да се кача в автобус, който обикновено отива с роднини на местното население, работещи в Гърция. Първите няколко пъти, когато отидох, не беше лесно да се работи. Трябваше да убедя шофьорите на автобуса и екскурзоводите да ме позабравят за седмица и се разхождах, снимайки ежедневния живот на хората. По този начин видях това, което в крайна сметка беше нивото на трудност да се живее – бедността, песимизмът в това общество“.

Един от най-впечатляващите моменти в живота на Демос е уловен в изложбата:

„Заедно с много фотографи бяхме снимахме първите демократични избори в Албания, но повечето от професионалните фотографи, които бяха там, заминаха веднага след изборите, за да предоставят своите ленти на вестници и списания, докато аз се почувствах свободен да се разходя наколо и чух че в северната част - град Шкодер по-точно, има доста насилствени реакции срещу изборните резултати. Отидох там и една от първите вечери, когато полицията вече приемеше доста насилствени мерки, албанските ми приятели и ми помогнаха да измъкна през пода на една от техните къщи, за да разбера, че на другия ден трима представители на Демократичната партия са били убити. Заснех следващите дни и всичко, което се случи и видях. Видях, че някой от най-важните документи горят на площада. Хората отиват там със своя живот, със своите досиета, с техните лични документи, които полицията е държала в участъка толкова време -  летят и горят наоколо. Много е впечатляващо да се види как на по-късните фотографии реки от хора от целия град излизат, за да почетат и да погребат тримата загинали.

…Години по-късно кметът на едно село ми каза че е за него било голяма чест, че аз съм единственият фотограф, който е бил там, за да заснеме това събитие, тъй като това е историческо събитие за тях“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиерата на "За какво ви е Дон Кихот?" предстои съвсем скоро в Сатиричния театър

В Сатиричния театър следващата седмица ще се състои премиерата на спектакъла "За какво ви е Дон Кихот?" - нов драматургичен прочит на романа „Дон Кихот де Ла Манча“ на Сервантес . В трактовката на драматурга Юрий Дачев и режисьора Бина Харалампиева Дон Кихот съзнателно пречупва света във фантазиите си, воден от стремежа си към красивото...

публикувано на 10.12.18 в 18:45
Кърк Дъглас - последният оцелял голям титан на Златна епоха на Холивудското кино.

Кърк Дъглас - последният оцелял голям титан на Златна епоха на Холивудското кино

Фантастично е, че ние можем да проследим толкова много години от историята на киното през живота на един единствен човек, подчерта в интервю за предаването ни „Нещо повече“ кино критикът Владислав Апостолов, говорейки за актьорът Кърк Дъглас, който вчера навърши 102 години. “Това е последният оцелял голям титан на т.нар. Златна епоха на..

публикувано на 10.12.18 в 18:30

Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" се реновира изцяло

Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" навършва 140 години от създаването си. По този повод в зала "История на книгата" ще бъдат изложени работещ макет на Гутенберговата преса и холограмна пирамида. Тържественото честване е насрочено за 10 и 30 часа. От 12 декември до Коледа всеки желаещ може да се регистрира безплатно, за да ползва..

обновено на 10.12.18 в 13:55

Гергана Димитрова: "Мовименто/Вариации" разказва за персонажи, обединени от темата за движението

Най-новият режисьорски проект на Гергана Димитрова „Мовименто/Вариации“ ще бъде представен тази вечер от 19.30 ч. в ДНК – пространството за съвременен танц и пърформанс. През разказите на 5 авторки с различна националност, език и творчески опит „Мовименто“ осмисля миграционните процеси като вид движение на тела, стоки, услуги, информация, пари,..

публикувано на 10.12.18 в 11:19

Навършват се 38 години от смъртта на Джон Ленън

На днешния 8 декември се навършват 38 години от смъртта на Джон Ленън. Бившият член на Битълс беше убит пред дома си в Ню Йорк от умопомрачения негов почитател Марк Дейвид Чапман. Извършителят остава на мястото и признава вината си пред съда. По-рано тази година съдът за десети път отказа да пусне Чапман под гаранция и той продължава да излежава..

публикувано на 08.12.18 в 18:46