Виртуозни музиканти отдават почит на Пако де Лусия на третия Оле!Фестивал

Антонио Серано и Антонио Санчес
Снимка: olefestival.com
Двамата виртуозни музиканти – Антонио Серано и Антонио Санчес ще свирят на третия ¡Olé! Festival, организиран от Институт "Сервантес" - София, в сътрудничество с Jazz Plus, отдавайки почит на легендарния фламенко китарист Пако де Лусия. Двамата гостуваха в предаването "Хоризонт до обед" където майсторът на хармониката Антонио Серано разказа:

„Мисля, че наистина спечелих от лотарията, когато Пако ми звънна. През целия си живот съм свирил на хармоника и съм в този кръг от испански музиканти от много години. Пако беше чул за мен и ми звънна, защото си е помислил, че може да бъде добра комбинация и да извадим добър. В първия момент си помислих, че той се е объркал, но след това си дадох сметка, че не е. Изпитах най-вече отговорност, защото не съм музикант, израснал с фламенкото и в началото имах страх дали ще мога да се включа, дали ще го направя добре. Малко по малко се адаптирах“.

Серано заяви още:

„Музиката е да създава приятелства, а не неприятелства. Може да има толкова различни музики, които не можем да разберем, но са много малко ситуациите, в които това се случва. Музиката и музикалните са универсални стойности, които свързват, а не разделят различните народности. Музиката е една от големите сили и най-важните за мира по света. Винаги когато има големи конфликти, артистите са тези, които се изказват и успяват да предадат послание за любов, братство и мир“.

Китаристът Антонио Санчес е роднина на Пако де Лусия:

“Бащата на Пако де Лусия е мой дядо и наистина – казваме се по един и същи начин. За мен това е голяма чест и гордост да нося неговото име“.

„Музиката е абстрактен език и не може да се конкретизира както например в литературата. Понякога литературата прекалено конкретизира нещата и това се отдалечава от чистите чувства. Музиката е чисто чувство и не е толкова лесно да се обясни. Музиката зависи много от музиканта, от артиста. Има музиканти, които са много дълбочини и такива, които са повърхностни. И всичко важи и всичко е добро“, убеден е той.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Violino d'amore - първи солов албум на цигуларката Кремена Николова

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" представяме първия солов албум Violino d’amore на българската цигуларка Кремена Николова, която живее и работи във Венеция, а вече пета година предколедно организира и фестивал, наречен San Martino a Natale.Това издание е посветено на 340-годишнината от рождението на Антонио Вивалди, а музиката на гениалния..

обновено на 10.12.18 в 18:34

Ирландската бой група "Boyzone" издаде финалния си албум след 25 годишна кариера

Ирландската бой група “Boyzone“ подготвя раздялата си феновете след  25 години на сцената. Финалният албум в успешната кариера на групата стана "Thank You & Goodnight" , издаден на 16-ти ноември. Връщайки спомена към началото от „Boyzone“ коментират: „Когато започнахме като петима млади дъблинчани, готови да се изправят пред света,..

публикувано на 10.12.18 в 17:52

Холандската група "Pip Blom" е носител на наградата "Music Moves Europe Talent Awards" за 2018

Инди рок групата от Амстердам   "Pip Blom" ще бъде удостоена официално с наградата " Music Moves Europe Talent Awards" на 16-ти януари 2019-та година на церемония в Грьонинген- Холандия. "Pip Blom" е едновременно името на групата и името на фронтдамата – 22 годишната певица, автор и китарист. Движещата сила на състава е Pip..

публикувано на 10.12.18 в 17:28

"Така правят всички жени" – прекрасно предусещане за "2019 Пловдив Европейска столица на културата"

„Франсоаз Саган попита „Обичате ли Брамс“? Никой обаче не пита обичате ли Моцарт? Предполага се ясен и недвусмислен отговор. Ясните и недвусмислени неща обаче често са съмнителни. Моцарт е над въпросите, над харесванията и дори над обичта. Моцарт е. Това, че той е, издига човечеството в степен. Моцарт ни разкрива какви сме и заедно с това ни..

публикувано на 10.12.18 в 13:45

"Марни" от киносезона на Метрополитън

„Марни“ е история за млада красива англичанка през 50-те години на миналия век, героиня от роман на писателя Уинстън Греъм, която ни се представя първоначално като безскрупулна лъжкиня и крадла – тя често и лесно сменя външността и името си, мести се от град на град, печели доверието на шефовете на различни фирми, но когато мъжете започнат да..

публикувано на 10.12.18 в 13:19