Виртуозни музиканти отдават почит на Пако де Лусия на третия Оле!Фестивал

Антонио Серано и Антонио Санчес
Снимка: olefestival.com
Двамата виртуозни музиканти – Антонио Серано и Антонио Санчес ще свирят на третия Оле!Фестивал у нас, отдавайки почит на легендарния фламенко китарист Пако де Лусия.  Двамата гостуваха в предаването "Хоризонт до обед" където майсторът на хармониката Антонио Серано разказа:

„Мисля, че наистина спечелих от лотарията, когато Пако ми звънна. През целия си живот съм свирил на хармоника и съм в този кръг от испански музиканти от много години. Пако беше чул за мен и ми звънна, защото си е помислил, че може да бъде добра комбинация и да извадим добър. В първия момент си помислих, че той се е объркал, но след това си дадох сметка, че не е. Изпитах най-вече отговорност, защото не съм музикант, израснал с фламенкото и в началото имах страх дали ще мога да се включа, дали ще го направя добре. Малко по малко се адаптирах“.

Серано заяви още:

„Музиката е да създава приятелства, а не неприятелства. Може да има толкова различни музики, които не можем да разберем, но са много малко ситуациите, в които това се случва. Музиката и музикалните са универсални стойности, които свързват, а не разделят различните народности. Музиката е една от големите сили и най-важните за мира по света. Винаги когато има големи конфликти, артистите са тези, които се изказват и успяват да предадат послание за любов, братство и мир“.

Китаристът Антонио Санчес е роднина на Пако де Лусия:

“Бащата на Пако де Лусия е мой дядо и наистина – казваме се по един и същи начин. За мен това е голяма чест и гордост да нося неговото име“.

„Музиката е абстрактен език и не може да се конкретизира както например в литературата. Понякога литературата прекалено конкретизира нещата и това се отдалечава от чистите чувства. Музиката е чисто чувство и не е толкова лесно да се обясни. Музиката зависи много от музиканта, от артиста. Има музиканти, които са много дълбочини и такива, които са повърхностни. И всичко важи и всичко е добро“, убеден е той.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Надписът с въглен, който сочи, че Везувий е изригнал през октомври, а не на 24 август 79 г.

Находка в Помпей говори за друга дата на гибелта на града

Археолози в Италия откриха надпис, според който знаменитото изригване на вулкана Везувий, изпепелило древноримския град Помпей, вероятно се е случило два месеца по-късно, отколкото се предполагаше досега, предаде Би Би Си. По време на разкопките на един от кварталите на „мъртвия град“ бил намерен надпис, потвърждаващ теорията, че изригването..

публикувано на 16.10.18 в 17:52

"София и хвърчащото креватче" от Момчил Коритаров - съвременна детска приказка

"Една съвременна детска приказка в България, на български език от български автор е достатъчно интересна идея, но всъщност аз съм много близък със самия автор. Приказката има освен голяма художествена стойност, прекрасна кауза. Сформираният екип беше от обичани от мен хора, големи професионалисти, които допринесоха, за да бъде още..

публикувано на 16.10.18 в 16:17
Васил Михайлов и Красимир Каракачанов

Васил Михайлов със знак "За принос към Министерството на отбраната”

Актьорът Васил Михайлов получи награден знак „За принос към Министерството на отбраната”. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов връчи отличието заради за 80-годишнината на Михайлов, който каза.  "Тези 55 години, или колко са точно в Армията, ме направиха и артист, и човек. Аз се считам за военен човек. Вие вече не ходите с ботуши, но аз съм..

публикувано на 16.10.18 в 15:31
Двете нови книги за Китай от български автори.

Нови книги за Китай проучват историята и взаимоотношенията в страната

Бившият ректор на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ и директорът на институт „Конфуций“ в старата столица доц. Искра Мандова написаха книги за Китай, които представят по нов начин историята и взаимоотношенията в Поднебесната империя. „Културата на китайската епоха Тан” – непознатата екзотика” е книгата на доц. Искра..

публикувано на 16.10.18 в 12:30
Цочо Бояджиев

Цочо Бояджиев: В центъра на моите търсения е съдбата на човека

Поет на месец октомври в "Столична библиотека" и в "Сценична треска" е проф. Цочо Бояджиев. Сам се определя в едно стихотворение като "пастир на думи". Философ, изследовател, преподавател, преводач, фотограф и  поет. Срещата му с читателите ще бъде на 22 октомври в клуба на библиотеката. "Обичам позицията на ученика...Не се придържам към определено..

публикувано на 16.10.18 в 10:36