Законопроектът за хората с увреждания получи подкрепата на Националния съвет за интеграция

| обновено на 11.10.18 в 17:57
В МТСП се проведе среща при министър Бисер Петков за обсъждане на проекта на Закон за хората с увреждания на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.
Снимка: БГНЕС
Законопроектът за хората с увреждания получи подкрепата на Националния съвет за интеграция на тези хора. 26 са гласувалите "за", един се е въздържал, а трима са били против. Следващата седмица документът ще се разгледа от Националния тристранен съвет и от правителството. Социалният министър Бисер Петков обясни, че се регламентира създаването на Национална програма за достъпна среда, по която ще се финансират физически лица и етажната собственост. Ще има квоти за наемане на хора с увреждания от бизнеса, каза министъра Петков:
     

"На работодателите, които не могат или обективно не желаят да изпълнят този обществен ангажимент, ще бъдат разписани алтернативни мерки на това задължение съответното предприятие да купува стоки или услуги, които са създадени от социални предприятия или от предприятия на хора с увреждания". 

Омбудсманът Мая Манолова коментира, че законопроектът не е съвършен, плод на компромис от всички страни и е стъпка напред.

"Аз лично ще продължа да настоявам през следващите години по по-ясен начин да бъде уреден въпросът с помощните средства и медицинските изделия, по-категорично да се разпишат квотите, които ще гарантират трудова заетост на хората с увреждания".

Мая Стоицева от движението "Системата ни убива" каза, че протестите са ускорили работата на институциите.

"Това, което се случва в момента, е, че ние продължаваме да дишаме във врата на управляващите, за да могат нещата да се случват". 

Адриана Стоименова, заместник-председател на Националния съвет за хората с увреждания, обясни какви ще са ползите за тях:

"Защитена заетост за хората с увреждания. Хората с тежки увреждания вече ще имат необходимата база, в която да бъдат интегрирани. Освен медицинската рехабилитация, се включва социална рехабилитация. Широко застъпено е правото на психолог, логопед – гарантирано е от закона. Създава се фонд, който ще бъде под опеката на Министерството на труда и социалната политика за жилищата за хора с увреждания, така че те да бъдат ефективно пригодени". 

„Трябва да погледнем в цялост процеса, който регламентира тези закони. Те не са сами по себе си, всеки един от тях надгражда. Нещата не могат да бъдат решени, ако не се гледат комплексно“. Това заяви в предаването „Нещо повече“ Минчо Коралски – директор на Агенцията за хората с увреждания. Според него на този етап е постигнат разумен компромис.

„Средствата и проблемите на хората с увреждания са толкова големи, че няма как да се направи революционен скок. Най-важното е, че вече на хората с увреждания ние ще гледаме не като хора, които са болни и трябва да ги лекуваме или изолираме, а като на хора, които са част от обществото“, подчерта Коралски.

Той уточни, че не отпада защитата от уволнение за хората с увреждания в Кодекса на труда: „Става въпрос за нов момент, който произтича от това, че въвеждаме квотния принцип и че хората с увреждания на практика отиват при работодателя не със своите болежки, а със своите възможности. Години наред сме обсъждали да отпадне тази защита за хора, които започват работа при работодател, тъй като сегашната защита затруднява работодателите веднъж наели човек с увреждане да се освободят от него, ако той не е подходящ за работата. Една подобна пречка е сериозен мотив за това работодателите да не наемат хора с увреждания. Това не е отпадане на нещо, а по-скоро прецизиране на прилагането на тази норма“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Свързани новини
Мая Манолова

Манолова: Подписът на министър Горанов гарантира промените в законодателството за хората с увреждания

Подписът на министъра на финансите Владислав Горанов под плана за действие за законодателството за хората с увреждания е гаранция, че промените ще се осъществят, смята омбудсманът Мая Манолова. Манолова дойде при палатковия лагер на майките пред..

публикувано на 11.10.18 в 13:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надзорният съвет на Здравната каса одобри проектобюджета на фонда за следващата година

Надзорният съвет на Здравната каса одобри окончателно проектобюджета на обществения фонд за следващата година с пълен консенсус, като бюджетът е с 490 милиона лева повече от тази година. Това съобщи председателят на Надзорния съвет Жени Начева. В..

публикувано на 22.10.18 в 11:54
Лятото чешмите с минерална вода в Невестинско пресъхват или намаляват заради сушата. Два месеца в района не е валяло.

Пада дебитът на минералните извори в Невестинско

Чешмата с минерална вода край с. Неделкова Гращица, от която точат за консумация стотици хора всеки ден, е пресъхнала, казаха от общината  в Невестино. За няколко месеца пресъхнала и минералната чешма в центъра на Невестино. Смята се, че..

публикувано на 22.10.18 в 11:51

Йоана Христова: Събирането на стари гуми продължава, а предстои да започне и събиране на текстил

София въвежда електрически автобуси за намаляване на замърсяване на въздуха, съобщи в предаването "Хоризонт до обед" заместник-кметът на екология на столицата Йоана Христова: "Дойдоха вече първите газови автобуси за тази година, предстои и нови..

публикувано на 22.10.18 в 11:35

Изложба представя живота на учения в областта на космонавтиката проф. Виден Табаков

Документалната изложба Безпределният космос на човешкия ум ще бъде открита от 16.00 часа във фоайето на Физическия факултет на Софийския университет. Експозицията е посветена на проф. Виден Табаков. Изложбата проследява с документи и..

публикувано на 22.10.18 в 11:05

Две земетресения разтърсиха Канада

Две силни земетресения разлюляха западното крайбрежие на Канада, предаде АФП. Първият трус е бил с магнитуд 6.6, а вторият - 6.8.  Епицентърът и на двете земетресения е на около 200 км югозападно от Порт Харди - малък град в северозападния край на..

публикувано на 22.10.18 в 10:54