М. Виденова: Ръст от 1% има при търговията на дребно, а при търговията на едро - намаляване

Близо 19 % от компаниите в България имат висок риск от задлъжнялост, съобщи Милена Виденова - управител на българския клон на една от големите компании за кредитно застраховане. У нас случаите на обявяване в несъстоятелност са по-малко през 2017-та спрямо година по-рано, но региона на Централна и Източна Европа тенденцията е обратната. Най-вероятно в България също скоро ще видим ръст на броя на компаниите, които ще обявят несъстоятелност, защото задлъжнялостта продължава да расте.

Анализът обхваща 401 000 компании, а близо 75 000 от тях са с висок риск от задлъжнялост, обясни Милена Виденова и представи промяната на ситуацията по сектори:
"Търговия на дребно имаме лек ръст от 1%, а при търговията на едро - по-скоро има намаляване".

Виденова обърна внимание, че понякога законодателните промени могат изцяло да пренаредят един бизнес сектор:
"Както беше с търговците на ток - 150%, а после на 100 падна. Не могат да намерят или излизат от пазара. А сега за горивата се очаква да влезе в началото на годината нов закон".

Сравнително бързият ръст на възнагражденията кара компаниите да се задъхват.
"За България е особено явно, защото ние тръгваме от по-ниска база и това дава натиск".

По-високите заплати обаче не водят до сериозно увеличаване на производителността на труда, което създава проблем за компаниите, допълни Виденова.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33