М. Виденова: Ръст от 1% има при търговията на дребно, а при търговията на едро - намаляване

Близо 19 % от компаниите в България имат висок риск от задлъжнялост, съобщи Милена Виденова - управител на българския клон на една от големите компании за кредитно застраховане. У нас случаите на обявяване в несъстоятелност са по-малко през 2017-та спрямо година по-рано, но региона на Централна и Източна Европа тенденцията е обратната. Най-вероятно в България също скоро ще видим ръст на броя на компаниите, които ще обявят несъстоятелност, защото задлъжнялостта продължава да расте.

Анализът обхваща 401 000 компании, а близо 75 000 от тях са с висок риск от задлъжнялост, обясни Милена Виденова и представи промяната на ситуацията по сектори:
"Търговия на дребно имаме лек ръст от 1%, а при търговията на едро - по-скоро има намаляване".

Виденова обърна внимание, че понякога законодателните промени могат изцяло да пренаредят един бизнес сектор:
"Както беше с търговците на ток - 150%, а после на 100 падна. Не могат да намерят или излизат от пазара. А сега за горивата се очаква да влезе в началото на годината нов закон".

Сравнително бързият ръст на възнагражденията кара компаниите да се задъхват.
"За България е особено явно, защото ние тръгваме от по-ниска база и това дава натиск".

По-високите заплати обаче не водят до сериозно увеличаване на производителността на труда, което създава проблем за компаниите, допълни Виденова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Откраднаха велосипед на холандското посолство

Откраднаха велосипед на посолството на Холандия у нас. За това информират от дипломатическата мисия в страницата си в социалните мрежи.  Велосипедът, който е оранжев на цвят, е бил откраднат пред заведение намиращо се на булевард "Мадрид" в София вчера между 16.40 и 17.15 часа.  От посолството умоляват хората, които имат информация за колелото или го..

публикувано на 23.10.18 в 20:00

Завършва ремонтът на покрива и фасадата и укрепването на едно от крилата на Рилския манастир

Завършва ремонтът на покрива и фасадата и укрепването по североизточното крило на Рилския манастир, казаха от строителния екип, извършващ реставрацията. Преди месеци завърши реновирането на новото, източно крило, където е и хотелската част на манастира.  Заради наближаващия зимен сезон ремонтните дейности спират, но ще бъдат подновени през пролетта..

публикувано на 23.10.18 в 19:58

Край Кайнарджа беше регистриран случай на африканска чума по свинете

За случай на африканска чума по свинете край Кайнарджа съобщава Българската агенция по безопасност на храните. Мъртвото диво прасе е било открито непосредствено до самата телена ограда, на границата с Румъния, в която се е оплело при опит да премине. Животното е унищожено, направена е дезинфекция.  В района на Кайнарджа започват клинични прегледи за..

публикувано на 23.10.18 в 19:43

Майките на деца с увреждания протестираха и в Бургас

Майки на деца с увреждания и граждани, които се присъединиха към тях за подкрепа, протестираха и пред сградата на общината в Бургас. Те издигнаха плакати "Системата ни убива" и раздаваха листовки с надпис "Оставка на Валери Симеонов". “Аз съм пряко засегната като майка на дете с увреждане" "С чиста съвест заставам с лицето и гласа си, че това..

обновено на 23.10.18 в 19:10

Откраднаха велосипед на посолството на Холандия у нас

Откраднаха велосипед на посолството на Холандия у нас. Затова информират от дипломатическата мисия в страницата си в социалните мрежи. Велосипедът, който е оранжев на цвят е бил откраднат пред заведение, което се  намира на булевард "Мадрид" в София 1, вчера между 16.40 и 17.15 часа. От посолството умоляват хората, ако имат..

публикувано на 23.10.18 в 18:24